Az Ericsson megvette a Redback Networksöt, erősíti helyzetét az adattovábbításban

MTI Sajtóadatbank, 2006. december 21. 10:36
A svéd Telefon AB LM Ericcson, a világ legnagyobb távközlési berendezésgyártója 1,9 milliárd dollár készpénzért megvásárolja az adatelosztó hálózati berendezéseket gyártó, amerikai Redback Networks Inc.-t, és ezzel erősíti versenyhelyzetét a multimédiás adattovábbító rendszerek piacán.
A kaliforniai Redback Networks termékei révén a távközlési szolgáltatók olcsóbban és könnyebben továbbíthatnak széles sávú telefon-, tévé- és mobilszolgáltatást internet alapú infrastruktúrán.

A vételár 60 százalékos felárat tartalmaz az amerikai cég elmúlt háromhavi tőzsdei átlagárához képest, írta az Ericsson a szerdán kiadott közleményében.

A Redback Networks Inc.-t 1996-ban alapították, több mint 700 távközlési szolgáltató ügyfele van 80 országban, köztük a világ húsz legnagyobb szolgáltatója közül 15.

A viszonylag magas vételárat indokolja a hirtelen fölerősödött, nagy verseny az egy csomagban hármas (internet, tévé, telefon), internet alapú szolgáltatások piacán. Áprilisban jelentették be a francia Alcatel és az amerikai Lucent Technologies egyesülését - ezzel a világ második számú hálózatépítője jött létre -, júniusban a finn Nokia és a német Siemens hálózatépítő részlegének egyesítése következett.

A növekvő keresletet jelzi, hogy a Redback Networks forgalma tavaly 33 százalékkal nőtt, idén az első kilenc hónapban pedig 197 millió dollár volt, 87 százalékkal több a tavalyi első háromnegyed évinél.

  •  

Az Ericsson a harmadik negyedévben 6,2 milliárd svéd koronás adózott eredményt ért el, 17 százalékkal többet a tavalyi harmadik negyedévi 5,31 milliárdnál, főleg a Sony Ericsson mobilkészülék-gyártó vegyesvállalat kiugró teljesítménye miatt.

Az üzemi eredmény, 8,7 milliárd svéd korona, 11 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi 7,8 milliárdot.

A forgalom 40,8 milliárd svéd korona, 12 százalékkal több a tavalyi harmadik negyedévi 36,2 milliárdnál.

A második negyedévben az Ericsson 5,71 milliárd svéd koronás adózott eredményt ért el, 2,2 százalékkal kevesebbet a tavalyi második negyedévi 5,84 milliárdnál.

Az első negyedévhez képest jelentősen javított a cég, azonban az egy évvel korábbihoz képest megterhelte a mérleget a brit Marconi beolvasztásának második negyedévre elszámolt, 400 millió svéd koronás költsége és a tavalyi, nagy megrendelések szerény haszonkulcsa.

Az üzemi eredmény, 8,3 milliárd svéd korona, a rátája 18,7 százalékos, az összege azonos az egy évvel korábbival.

Az értékesítés, 44,2 milliárd svéd korona, 15 százalékkal volt nagyobb a tavalyi második negyedévi 38,4 milliárdnál, ezt viszont éppen a tavaly megvett Marconi gyarapította főleg.

  •  

Az Ericsson eredményeit az utóbbi időben főleg a japán-svéd Sony Ericsson, a világ egyik legnagyobb mobiltelefon-gyártója segítette. A vegyes vállalat a harmadik negyedévben 298 millió eurós adózott eredményt termelt, kétszer nagyobbat a második negyedévinél és háromszor nagyobbat az egy évvel korábbi 104 milliónál.

A mind nagyobb növekedést ismét a minden várakozást felülmúló készülékkereslettel magyarázták, főleg a legújabb, nagyobb értékű multimédiás készülékek fogynak igen jól. A második negyedben a Sony Ericsson adózott eredménye, 143 millió euró, még csak kétszeresen haladta meg az egy évvel azelőttit.

A harmadik negyedben a vegyes vállalat adó előtti eredménye, 433 millió euró, szintén majdnem háromszorosa az egy évvel korábbi 151 milliónak.

A bevétele, 2,91 milliárd euró, 41,3 százalékkal haladta meg a tavalyi harmadik negyedévi 2,06 milliárdot.

A Sony Ericssont 2001-ben alapították az Ericsson távközlési berendezésgyártó és a Sony szórakoztatóelektronikai vállalat addig gyengélkedő mobilkészülék-gyártó részlegének összevonásával.  A közös cég 2002-ben 241 millió eurós, 2003-ban 86 millió eurós adó utáni veszteséget szenvedett, először 2004-ben volt  nyereséges.

Tavaly 51,2 millió készüléket adtak el, a 2004-es 42,3 millió és a 2003-as 27,2 millió után.

  •  

Az első negyedévben az Ericsson 4,605 milliárd svéd koronás adózott eredményt ért el, 46 százalékkal kevesebbet a tavalyi utolsó negyedévi 8,5 milliárdnál, és 1 százalékkal kisebbet az egy évvel korábbi 4,644 milliárdnál.

Az üzemi eredmény 36 százalékkal 6,624 milliárd koronára csökkent az előző negyed 10,4 milliárdjáról, és alig haladta meg az egy évvel korábbi 6,602 milliárdot. A rátája, 16,9 százalék, elmaradt mind a tavalyi utolsó negyedévi 22,7 százaléktól, mind az egy évvel korábbi 21,0 százaléktól.

A forgalom, 39,176 milliárd svéd korona, 14 százalékkal kisebb volt a tavalyi utolsó negyedévi 45,7 milliárdnál, de 24 százalékkal meghaladta a tavalyi első negyedévi 31,467 milliárdot. A tavaly megvásárolt Marconi nélkül számolva is 15 százalékkal nőtt az értékesítés az egy évvel korábbihoz képest. A szolgáltatási bevétel, részben már a Marconinak köszönhetőn, a tavalyi első negyedévhez képest 60 százalékkal 7,2 milliárd koronára emelkedett.

Az Ericsson tavaly 2,2 milliárd dollárt fizetett a Marconiért, a felvásárlástól a vezetékes üzletágában vár javulást.
Kulcsszavak: Ericsson

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

K&H: Kate tiszta nyereség

Tavasztól a kis- és középvállalkozásokat is segíti Kate, a K&H digitális pénzügyi asszisztense. A mesterséges intelligencia-alapú megoldás egyetlenként az országban hangalapú utasításokat is megért és végrehajt, egyben felveszi a versenyt a legfejlett technológiákkal.   

2024. május 5. 11:59

Nagy a magyar cégek lemaradása a kisgyermekes anyák foglalkoztatásában

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az országban körülbelül 300 ezer főnyi potenciális munkaerő áll rendelkezésre, bár ez a szám régiónként változó. A jelenlegi gazdasági helyzetben kiemelt szükség van a kisgyermeket nevelő anyák munkaerőpiaci reintegrálásának fokozott támogatására. 

2024. május 5. 10:24

Hannover Messe 2024: A Bosch fenntartható megoldásokat mutatott be

Az ipari gyártás minden gazdaság motorja, a gyártóknak azonban egy jelentős kihívásra is kell megoldást találniuk: a klímaváltozás miatt a gyáraknak fenntarthatóvá kell válniuk és kímélni kell az erőforrásokat. A Bosch, a gyártási és ipari megoldások egyik vezető szállítója, a gyárautomatizáláshoz, a hidrogéngazdasághoz, a digitalizációhoz és a mesterséges intelligenciához (MI) kapcsolódó megoldások széles portfóliójával segíti az ipari vállalatokat a zöld átalakulás megvalósításában.

2024. május 4. 17:02

Újabb rangos szakmai díjat nyert a Prologis!

A Prologis Park Budapest-Sziget II beruházás nyerte idén a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) által életre hívott, „Év logisztikai fejlesztése” elismerést. A legkiemelkedőbb hazai logisztikai fejlesztéseket díjazó kitüntetést 2023 óta ítéli oda a szervezet 11 tagú testülete a közúti-, vasúti-, vízi-, légi- és intermodális fuvarozás, valamint a vámolási és raktározási területek meghatározó szereplői részére.

2024. május 4. 15:37

A világ egyik legjobb egyetemével kötött partnerséget a Budapesti Metropolitan Egyetem

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) első és egyetlen magyar egyetemként írt alá hosszú távú partnerségi megállapodást az Arizona State University-vel (ASU), amely a Center for World University Rankings 2023-2024 szerint a világ legjobb egyetemeinek 1%-ába tartozik.  Ez a partnerség új lehetőségeket biztosít a METU-n tanuló magyar és külföldi hallgatók számára, és a magyar felsőoktatás nemzetközivé válásának következő lépcsőfoka lehet. A megállapodás alapján a METU jogosult használni a logója részeként a „powered by Arizona State University” megnevezést.

2024. május 4. 10:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55