HyperThreading technológia az Intel 45nm-es processzorokban

Széll Zoltán, 2007. január 31. 15:23
Az Intel Corporation 2001-ben vezette be a többszálú HyperThreading (HT) technológiát az Intel Xeon processzorokhoz, amelyek 512KB L2 tartalmaztak, és egyben a többmagos x86 mikroprocesszor korszak kezdetét is jelezte. Azonban ez a technológia az Intel ma kapható legkorszerűbb kétmagos Core 2 processzorainak jelenlegi generációjába nincs beépítve.
A Core 2 lapkák 45nm-es generációjának első két változata – kódnevük: ’Yorkfield’ és ’Wolfdale’ – asztali PC-kben és egy CPU-s munkaállomásokban használható. Ez a két processzor újra bevezeti a HyperThreading technológiát a piacra. Azonban az még nem világos, hogy ez a ma használt HT lesz-e, amely két programszál egyidejű futását engedi meg egy magban, vagy egy új változat lesz, kettőnél több szállal.

A régi HT használata négy programszál egyidejű futását teszi lehetővé egy kétmagos Wolfdale lapkán, és 8 programszál futását a négymagos Yorkfield processzoron.

Még az sem világos, hogy a Penryn család - több mint 15 terméket tartalmaz asztali PC-khez, mobil PC-khez, munkaállomásokhoz és szerverekhez - minden tagja támogatja-e a HT technológiát. Ha igen, akkor magonként hány szálat.

Az Intel Wolfdale kódnevű processzora 6MB L2 gyorsító-tárat és 410 millió tranzisztort tartalmaz, és a legújabb tervek szerint 2008. elején (január) lesz kapható. A Wolfdale kompatíbilis az LGA775 infrastruktúrával, amely 1333MHz-es QPB (quad pumped bus = négyszeresre gyorsított busz) buszt támogat.

A négymagos Yorkfield kódnevű processzor – a híresztelések szerint – két, kétmagos Wolfdale lapkát tartalmaz egyetlen alaplemezen, és maximum 12MB L2 gyorsító-tárat, valamint 1066MHz-es rendszerbuszt foglal magába. A Yorkfield 2007. negyedik negyedévben (október?) lesz kapható.

Mind a két processzor támogatja az Intel legújabb technológiáinak teljes listáját, köztük olyanokat, mint a 64bit képesség, az EDB (execute disable bit), a Viiv, a VPro, a TXT, a virtualizáció és mások. A 45 nm-es lapkák kezelik az 50 utasításból álló új SSE4 utasításkészletet is.
Kulcsszavak: processzor Intel

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50