Érintőképernyős IBM-kasszák egyedülálló szoftverrel a Praktikernél

Kovács Attila, 2007. március 27. 18:31

Mintegy 150 millió forintos IT-beruházás keretében a legújabb IBM-technológiára cserélte teljes kasszarendszerét a 15 magyarországi üzletegységgel rendelkező Praktiker barkácsáruház-lánc. A fejlesztések keretében megújult a Praktiker website-ja, elindult az internetes vásárlás és a jövőben infoterminálok segítik a vásárlókat az áruházakban.

A mai IBM-Praktiker közös sajtótájékoztatón Sólyom Béla, a Praktiker szervezési vezetője ismertette az eddig elért eredményeket és a további terveket. Az áruházlánc  évente mintegy ötmillió pénzügyi tranzakciót bonyolít le a magyarországi áruházaiban, a vásárlók 70 százaléka kér áfás számlát a pénztáraknál. A korábbi kasszagépek 8-10 éves konstrukciók voltak, amelyek már nem feleltek meg a megnövekedett vásárlói igényeknek. A Praktiker az IBM Magyarországgal együttműködve 130 pénztárgépet és hőnyomtatót, illetve huszonegy új kasszaszervert szerzett be és 100 fix telepítésű kasszáját Astra érintőképernmyős kasszára cserélt, kicerélve bennük a régi szoftvert is. Jelenleg a három IBM Intel alapú szervert magába foglaló rendszeren már 19 ezer áruféleséget tárolnak. Néhány hónapon belül a Praktiker árugazdálkodási  és kasszarendszerét online összekötik. A több országra kiterjedő Praktiker nemzetközi áruházláncban elsőként Magyarországon jelentek meg az Astra érintőképernyős IBM kasszák. 

Az érintőképernyős Astra kasszák gyorsabb kiszolgálást és többletfunkciókat ígérnek, s a legújabb, infrás technológiát alkalmazzák. A rendszer különlegessége, hogy a szkennelt áru képét is megjeleníti, ezzel is további biztonságot és ellenőrzési lehetőséget adva a pénztárosnak. Ezt a megoldást egy IBM fejlesztésű szoftver támogatja, s Magyarországon elsőként a Praktiker alkalmazza. A kasszagép egy SurePOS 700-as modell 4610-es nyomtatóval és 15"-os, 4820-as érintőképernyővel. A pénztárgép olyan processzorral és memóriával rendelkezik, amely gyors tranzakció-sebességet biztosít. A 4610-es nyomtató egyike a leggyorsabbaknak a világon, az adatokat nem kontrollszalagra, hanem memóriakártyára menti. Az érintőkijelző előnye, hogy pontos és kevés kalibrálást igényel. Az új pénztárgépek alapszoftvere IBM, ehhez készített egy német cég alkalmazásokat a Praktiker konszern részére. A magyar leányvállalat új kasszarendszeréhez a győri Szintézis Zrt. végzett programfejlesztéseket.

Kulcsszavak: vállalatirányítás IBM

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megváltás lehetne, a bankok mégis hadilábon állnak a mesterséges intelligenciával

A bankok mindössze 6%-a készített ütemtervet a mesterséges intelligencia tömeges méretű kiaknázására. Míg a banki alkalmazottak tárt karokkal fogadják az MI beépítését, a bankok nehezen integrálják azt.

2024. május 5. 14:17

K&H: Kate tiszta nyereség

Tavasztól a kis- és középvállalkozásokat is segíti Kate, a K&H digitális pénzügyi asszisztense. A mesterséges intelligencia-alapú megoldás egyetlenként az országban hangalapú utasításokat is megért és végrehajt, egyben felveszi a versenyt a legfejlett technológiákkal.   

2024. május 5. 11:59

Nagy a magyar cégek lemaradása a kisgyermekes anyák foglalkoztatásában

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az országban körülbelül 300 ezer főnyi potenciális munkaerő áll rendelkezésre, bár ez a szám régiónként változó. A jelenlegi gazdasági helyzetben kiemelt szükség van a kisgyermeket nevelő anyák munkaerőpiaci reintegrálásának fokozott támogatására. 

2024. május 5. 10:24

Hannover Messe 2024: A Bosch fenntartható megoldásokat mutatott be

Az ipari gyártás minden gazdaság motorja, a gyártóknak azonban egy jelentős kihívásra is kell megoldást találniuk: a klímaváltozás miatt a gyáraknak fenntarthatóvá kell válniuk és kímélni kell az erőforrásokat. A Bosch, a gyártási és ipari megoldások egyik vezető szállítója, a gyárautomatizáláshoz, a hidrogéngazdasághoz, a digitalizációhoz és a mesterséges intelligenciához (MI) kapcsolódó megoldások széles portfóliójával segíti az ipari vállalatokat a zöld átalakulás megvalósításában.

2024. május 4. 17:02

Újabb rangos szakmai díjat nyert a Prologis!

A Prologis Park Budapest-Sziget II beruházás nyerte idén a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) által életre hívott, „Év logisztikai fejlesztése” elismerést. A legkiemelkedőbb hazai logisztikai fejlesztéseket díjazó kitüntetést 2023 óta ítéli oda a szervezet 11 tagú testülete a közúti-, vasúti-, vízi-, légi- és intermodális fuvarozás, valamint a vámolási és raktározási területek meghatározó szereplői részére.

2024. május 4. 15:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55