A kkv-k figyelmen kívül hagyják az illegális szoftverek használatának valós kockázatait

forrás Prim Online, 2007. április 19. 12:33
A BSA megbízásából a Gfk NOP 9 európai ország - közte Magyarország - mintegy 1800 kis- és középvállalkozása körében végzett kutatást a vállalkozóknak az illegális szoftverhasználattal kapcsolatos attitűdjéről.  A telefonos megkérdezésen alapuló kutatás szerint a vállalkozások állandó kockázatnak teszik ki magukat azzal, hogy nincsenek tisztában az illegális szoftverek jelentette kockázatokkal. Magyarországon a megkérdezett vezetők 9%-a ismeri csak a szoftver-eszközgazdálkodás elemeit, és ezen belül is a szoftvernyilvántartást.
Mind a nem hivatalos forrásból letöltött szoftverek, mind a licenc nélküli másolatok jelentős veszélynek teszik ki a vállalkozásokat. Eleve aggodalomra ad okot, hogy a megkérdezettek kevesebb mint a fele volt biztos abban, hogy a vállalkozása által használt szoftverek mindegyike legális, ami egyben azt is jelenti, hogy nem is lehetnek tisztában azzal, milyen mértékű veszély fenyegetheti őket.
 
A számítástechnikával kapcsolatos üzleti kockázatok széles skálájának felsorolásakor a megkérdezettek „A szoftverekre vonatkozó szerzői jogok megsértése” kockázatot tartották a legkevésbé súlyosnak – miközben pontosan az illegális szoftverek használatával teszik ki vállalkozásukat a legnagyobb IT-veszélynek. Az „adatvesztés vagy a rendszer összeomlása” tűnt a legrettegettebb veszélynek, amelyet a „vírusok, trójaiak és kémprogramok” veszélye követett – épp ezt a kettőt pedig az illegális szoftverek használata idézheti elő a legvalószínűbben. A licenccel nem rendelkező szoftverek használatából adódó kockázatok között a legtöbben a „büntetőjogi eljárást” (23%) és a „pénzbeli bírságot” (21%) említették.

„A megkérdezett kétszáz magyarországi vállalkozás válaszai kapcsán Magyarországon kiugróan magas, mintegy 63% azok aránya, akik a büntetőjogi eljárást tekintik a kalózszoftverekkel járó elsődleges kockázatnak” – mondta Sarlós Gábor, a BSA szóvivője. „Ez a szám egyrészt visszatükrözi azt a munkát, ami a szerzői jogi törvény és rendelkezések tudatosítása kapcsán az elmúlt években a BSA az ORFK-val közösen végzett, ugyanakkor sajnálatos, hogy a vállalkozások vezetőinek túlnyomó része üzleti szempontból továbbra sem tekinti elsődlegesen kockázatosnak az illegális szoftverhasználatot. A regionális 18%-kal szemben alig 9%-uk tart például adatok vesztésétől vagy sérülésétől, pedig ezek a károk rendkívül súlyosak lehetnek egy vállalkozásra nézve. A kis- és középvállalkozásoknak fel kell ismerniük azokat a komoly kockázatokat, amelyeket az illegális szoftverek használata jelent; ezekbe pedig a jogi és pénzügyi következményeken túl a működési és a számítástechnikai veszélyek is beletartoznak.”

Az aukciós oldalakról származó szoftverek, vagy a fájlmegosztó portálokról a munkatársak által a vállalati számítógépekre letöltött szoftverek gyakran tartalmaznak vírusokat és kémprogramokat. Az IDC nemrégiben arra a megállapításra jutott, hogy az aukciós oldalakon vásárolt szoftverek kevesebb mint 50%-a legális; a Symantec által az Internet biztonság veszélyeire vonatkozóan készített legutóbbi jelentése szerint pedig 2006-ban a káros kódok 47%-a fájlmegosztó rendszereken keresztül terjedt.

Úgy tűnik, nem hiábavalóak azok az erőfeszítések, amelyek például Oroszországban, Lengyelországban és Magyarországon is folynak a vállalkozások felvilágosítása érdekében. Ha két részre választjuk a vizsgált országokat Kelet és Nyugat szerint, akkor – némileg meglepő módon - megállapítható, hogy Európának a keleti felén a vállalkozások jobban tudatában vannak a kockázatoknak. Az már más kérdés, hogy ezek ismeretében is miért vállalja nagyon sok vállalkozás vezetője a felesleges kockázatokat.

„A licenccel nem rendelkező szoftverek nem rendelkeznek támogatással, szervizszolgáltatással, teljesítményjavító programokkal és upgradekkel, mint a legális verziók. Ez azt is jelenti, hogy ezek a vállalatok nem tudnak annyit profitálni a szoftver teljesítményéből, ráadásul adataik biztonságát tudatosan veszélyeztetik. A megoldás egyszerű: ha a vállalatnál szoftvergazdálkodási rendszerek működnek – így rendszeres az audit, a munkatársakkal betartatják a szoftverhasználatára vonatkozó szabályokat és rendben van a licencek nyilvántartása. De hogy addig még milyen hosszú út vezet, jól jelzi, hogy a szoftver-eszközgazdálkodást illetően az utolsó helyen kullogunk. A megkérdezett magyar vezetők 9%-a ismeri csak a szoftver-eszközgazdálkodás elemeit, és ezen belül is a szoftvernyilvántartást. Az APEH-hel nemrég kötött együttműködési megállapodásunk nem véletlenül irányul a nyilvántartás egységesítésére, és fontosságának tudatosítására” – mondta Sarlós Gábor. 

Azok a vállalatok, amelyek tanácsokat szeretnének kapni a szoftverek hatékony kezelésére és nyilvántartására vonatkozóan, segítséget kaphatnak a BSA-honlapon.
Kulcsszavak: jog BSA

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

3 árulkodó jel, hogy a cég IT csapata már nem versenyképes

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek, a cégek pedig komoly piaci hátrányba kerülhetnek, ha nem tartanak lépést a változással. Az ügyfelek és a munkatársak igényei egyre csak nőnek, a versenytársak szolgáltatásai pedig rövid idő alatt gyorsabbá, kényelmesebbé, átláthatóbbá válhatnak a miénknél. 

2024. május 9. 18:01

Rákapcsolt az Euronics: már aznap megérkezhet a grill vagy a hűtő

Egyre népszerűbb a vásárlók körében az aznapi kiszállítással vagy áruházi átvétellel történő rendelés az Euronicsnél. A megrendelés napjára házhoz szállítást ígérő szolgáltatás tavaly nyáron indult, idén pedig még szélesebb időablakkal lehet már rendelni Budapesten belül. Az online leadott rendeléseket pedig az áruházakban is át lehet venni akár még aznap, ez a szolgáltatás már országszerte elérhető ingyenesen. Az ilyen módon rendelt termékek toplistáján ott vannak a ventilátorok, a kávék, a mosószerek, és az állateledelek, de rendeltek már asztali grillt is így.

2024. május 9. 16:20

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36