A Google az adatvédelem ellensége

Genda Csongor Zoltán, 2007. június 12. 17:46

A Privacy International nevű emberjogi szervezet legfrissebb jelentésében élesen bírálja a Google-t annak hanyag adatvédelmi gyakorlata miatt.

A Privacy International összesen 23 nagy internetes céget vizsgált meg, és arra próbáltak meg fényt deríteni, hogy ezen vállalatok mennyire őrzik meg a felhasználókról begyűjtött információkat. A tanulmány készítői végül a Google-t részesítették a legrosszabb minősítésben, ugyanis kikiáltották a keresőóriást az "adatvédelem ellenségének". A jogvédő szervezet elsősorban azt sérelmezi, hogy a vállalat nem közli az internetezőkkel , hogy pontosan mit is kezdenek a begyűjtött információkkal, ráadásul túl hosszú ideig (2 év) tárolják az IP-címekhez kapcsolt adatokat is, ami elfogadhatatlan.

A Google nem váratott sokat a válaszra, és a jelentés nyilvánosságra hozatala után röviddel visszautasította a vádakat mondván, hogy őket nemes szándék vezérli, és a felhasználói adatokra csupán azért van szükségük, hogy javítani tudjanak szolgáltatásaikon. A keresőóriás azonban még azt is a szemére veti a Privacy International-nek, hogy a tanulmány megjelentetése előtt nem kérték ki vállalatuk véleményét a dokumentumban megfogalmazott vádakról. Nicholas Wong, a Google egyik vezető beosztású munkatársa hangsúlyozta, hogy cégük bizalmasan kezeli a személyes adatokat, és azokat nem adja át illetékteleneknek.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50