Hogyan készüljünk fel az áramszünetekre?

forrás Prim Online, 2007. június 16. 10:22

A közelmúltban történt nagyobb áramkimaradások kapcsán a szünetmentes áramellátás kiemelt fontosságára hívja fel a figyelmet az APC-MGE. Áramszünetek esetén az érzékeny elektronikai eszközök komolyabban károsodhatnak, adatok tömege veszhet el és hardverhibák állhatnak elő. Bár a hazai háztartások túlnyomó többsége már jól ismeri az áramszünetekkel együtt járó kellemetlenségeket, mégis csak a lakosság kis százaléka használ szünetmentes berendezéseket a számítógépek, DVD-lejátszók és televíziók védelmére.

A Contingency Planning Research technológiai kutatóintézet adatai szerint a számítógépek leállásait, meghibásodását és az adatvesztéseket az esetek 45,3 százalékában a tápellátási, energiaellátási problémák - áramkimaradás vagy túlfeszültség - okozzák. Az áramkimaradásokkal együtt járó káreseményekre a közelmúltban történt nagyobb európai és hazai áramszünetek hívták fel a figyelmet.

"Tavaly novemberben Európa-szerte két alkalommal volt nagyobb áramkimaradás, idén május végén pedig Magyarországon is megtapasztalhattuk, milyen az, amikor egy előre nem látható időpontban hirtelen áramszünet lesz" - mondta el Szarka Attila, az APC-MGE rendszermérnöke. "Az ilyen váratlan áramszünetek komoly veszélyt jelentenek az érzékenyebb elektronikai berendezésekre nézve. Ha a számítógépünk egy áramszünet következtében hirtelen kikapcsol, komolyan károsodhat a merevlemezünk, és adatok hada veszhet el. Ha nem rendelkezünk szünetmentes áramforrással, akkor a legjobb amit tehetünk, hogy kikapcsoljuk a számítógépünket, a tv-t vagy a hifiberendezést, és megvárjuk, amíg újra stabil lesz a hálózat, ugyanis az áram ilyenkor többnyire szakaszosan, kisebb lökésekkel tér vissza. Az APC megoldásként a szünetmentes berendezések használatát javasolja, amelyek sípoló hanggal figyelmeztetnek az áramszünetre, és 5-10 percnyi áthidalási időt biztosítanak az adatok elmentésére és a gép biztonságos kikapcsolására" - tette hozzá Szarka Attila.

Az áramszünetek következtében bekövetkező adatvesztések vagy a készülékben keletkezett károk minden esetben elkerülhetők lennének szünetmentes berendezések használatával. A rendszerleállást okozó energiaellátási zavarok egy része nem áramszünet, hanem feszültségesés vagy túlfeszültség. A szünetmentes berendezések ezek ellen is védenek, és egyes eszközök arra is képesek, hogy az alacsony feszültségből magasabb, normál kimeneti feszültséget állítsanak elő.

Érdemes odafigyelni arra, hogy a felhasználó minden esetben a védelmezni kívánt eszközhöz válasszon szünetmentes berendezést, ugyanis ami elég egy kisebb audioeszköznek, az nem véd meg egy házimozirendszert és egy számítógépet együtt. Különösen érzékenyek a számítógépek és az egyéb eszközök az áramkimaradás azon gyakori formájára, amikor csak rövid időre megy el és többször visszajön az áram. Lehet, hogy egy-egy ilyen eset után nem megy tönkre a számítógépünk vagy a házimozink, de a hatás a berendezésben kumulálódik és elképzelhető, hogy évekkel később, akkor megy majd tönkre, amikor nem is számítunk rá.

Kulcsszavak: APC

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

3 árulkodó jel, hogy a cég IT csapata már nem versenyképes

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek, a cégek pedig komoly piaci hátrányba kerülhetnek, ha nem tartanak lépést a változással. Az ügyfelek és a munkatársak igényei egyre csak nőnek, a versenytársak szolgáltatásai pedig rövid idő alatt gyorsabbá, kényelmesebbé, átláthatóbbá válhatnak a miénknél. 

2024. május 9. 18:01

Rákapcsolt az Euronics: már aznap megérkezhet a grill vagy a hűtő

Egyre népszerűbb a vásárlók körében az aznapi kiszállítással vagy áruházi átvétellel történő rendelés az Euronicsnél. A megrendelés napjára házhoz szállítást ígérő szolgáltatás tavaly nyáron indult, idén pedig még szélesebb időablakkal lehet már rendelni Budapesten belül. Az online leadott rendeléseket pedig az áruházakban is át lehet venni akár még aznap, ez a szolgáltatás már országszerte elérhető ingyenesen. Az ilyen módon rendelt termékek toplistáján ott vannak a ventilátorok, a kávék, a mosószerek, és az állateledelek, de rendeltek már asztali grillt is így.

2024. május 9. 16:20

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36