Élesebb képek? Fókuszáljunk korábban!

Széles Csongor, 2007. június 23. 19:06

Az első digitális kompakt fényképezőgépek, vagy a jelenlegi olcsóbb modellek és a fényképezős mobilok használói számára nem idegen a digitális képalkotás egyik legbosszantóbb jelensége: a mindik késő expozíció. Erre kínálunk egy megoldást.

A digitális fényképészet óriási sikereket aratott az elmúlt öt évben elsősorban azért, mert a fotó ingyen van és azonnal megtekinthető a fényképezőgépek LCD-jén. Ahol fény van, ott árnyék is van, mondogatják a bölcsek. Így van ez a digitális képalkotással is: az analóg fényképezésben ismeretlen késő expozíció a kezdetekben rengeteg bosszúságot okozott a kompakt fényképezőgépekkel fotózó felhasználók körében.

Bárki észrevehette már, hogy a kioldógomb lenyomását követően a digitális fotó nem készül el azonnal, régebben például kb. egy másodpercet is várni kellett a felvételre. a legmodernebb fényképezőgépek mára már sikeresen lecsökkentették az expozícióhoz szükséges időt, az új modellek már nem okoznak ilyen jellegű problémát. Annál inkább fennáll a probléma a fényképezőgépes mobiltelefonok esetében, amelyek válaszideje eléggé sok kívánnivalót hagy maga után.

A technikai feltételek mellett azonban az emberi tényezőt is fontos megemlíteni. Sok felhasználó egyszerűen nem biztosít elegendő időt a fényképezőgép számára, hogy beállítsa az élességet. A kompakt kameráknak egy kis időt kell adni, hiszen a fényképezőgép először automatikusan beállítja az élességet, majd ezután készíti el a fényképet. A digitális fényképezőgépek esetében a kioldógombot félig lenyomva állítjuk be az élességet, teljesen lenyomva pedig exponálni fog a gép. Sokan azonban azonnal ütközésig nyomják a kioldógombot, pedig ilyen rövid idő alatt még a legdrágább fényképezőgépek sem képesek tökéletesen élesre állítani a képet. És bár az expozíció késését kizárhatjuk az egyenletből, mindig számolnunk kell az élesség-állítás idejével.

Ha nem akarunk lemaradni a legjobb pillanatokról, akkor álljunk készenlétben, fókuszáljunk hamarabb: tartsuk kioldógombot félig lenyomva és a kellő pillanatban nyomjuk le teljesen a kioldógombot. Ennyi a varázslat, meg fogunk lepődni, hogy mekkora minőségi változást jelent mindez.

 

Forrás: http://digital-photography-school.com/blog/pre-focus-to-combat-shutter-lag/

Kulcsszavak: fotó kamera

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50