Etikus hackerképző tanfolyam a NetAcademiánál

forrás Prim Online, 2007. augusztus 30. 14:03

Magyarországon egyedülálló, de világviszonylatban is ritkaság számba megy az a biztonsági szakemberek számára induló tanfolyam, mellyel a NetAcademia Oktatóközpont nemrégiben bővítette képzési palettáját. Az Ethical hacking nevű kurzus keretében a számítógépes bűnözők eszköztárát és gondolkodásmódját ismerhetik meg a résztvevők, akik így sokkal hatékonyabban védhetik meg saját rendszereiket.

Ha egy informatikai szervezet nem sajátítja el a számítógépes biztonság megteremtéséhez és fenntartásához szükséges legújabb ismereteket, bizony hamar a fehérgalléros bűnőzök áldozatává válhat. De vajon honnan szerezhető meg ez a naprakész tudás, és milyen módszerekkel tesztelhető még hatékonyabban a vállalati hálózat biztonsága?

Külföldön már bevett gyakorlat, de Magyarországon is egyre inkább előtérbe kerül, hogy a számítógépes hálózatok biztonságát „etikus hackerek” tesztelik. Az Egyesült Államok Légiereje által már a 70-es években bevetett megoldásban az adott szervezet alkalmazottja vagy külsős megbízottja – a számítógépes bűnözök eszköztárának minél szélesebb spektrumát bevetve – teszi próbára a vállalat informatikai rendszereinek ellenálló képességét. A próbabetörés eredményeként az etikus hacker jelentést készít, mely tartalmazza az adott szervezet informatikai hálózatában feltárt biztonsági kockázatokat és azok elhárításának módját.

Magyarországon először


A NetAcademia Oktatóközpont szervezésében most induló Ethical Hacking képzés célja, hogy a vállalatok informatikáért felelős biztonsági szakembereit megismertesse a számítógépes bűnözők gondolkodásmódjával, az általuk bevetett eszközkészlettel, az adat- és jelszólopás menetével, valamint ezek kapcsán a lehetséges védekezési lépésekkel.

„A most induló tanfolyamunkat azoknak ajánljuk, akik már kellő jártasságot szereztek az informatikai rendszerek üzemeltetésében, ugyanakkor fel akarnak készülni minden eshetőségre” - mondta Fóti Marcell, a NetAcademia Oktatóközpont ügyvezetője. „Az első kurzus – maximális résztvevői számmal – alig 2 hete fejeződött be. A hallgatók vállalatok által delegált informatikai szakemberek, rendszergazdák voltak, akik a személyes beszélgetések alapján és az értékelőlapok tanulsága szerint is egyértelműen hasznosítani tudják az itt tanultakat munkájuk során”– tette hozzá Fóti Marcell.

Az ötnapos tanfolyam keretében a hallgatók megismerhetik, hogy milyen módszerekkel tudnak védekezni napjaink jellemző hacker támadásai - többek közt a port szkennelés, a trójai programok és a felhasználói azonosítók (jelszó) lopása - ellen. Külön blokk szól a social engineering típusú, vagyis kifejezetten az emberi hiszékenységre épülő, azt kihasználó támadásokról és a védekezés módjairól. A kurzus záróakkordjaként a saját informatikai rendszer ellen irányuló teszttámadás - az ún. penetration testing - felépítésének és végrehajtásának lépéseit ismerhetik meg a hallgatók. Ezen kívül a képzéshez az EC-Council (az E-kereskedelmi Konzulensek Nemzetközi Tanácsa) nemzetközileg elfogadott minősítése is kapcsolódik, melyet a NetAcademia VUE Vizsgaközpontjában szerezhetnek meg az informatikai biztonsági szakemberek.

Részletes tanfolyami tematika

Kulcsszavak: NetAcademia hacker oktatás

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Toronyház nyolcszögletű prizma kialakítással és vízszintes elhelyezhetőséggel

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. 

2024. május 10. 17:44

Az Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány elnyerte a Kyndryl Alapítvány támogatását

A Kyndryl Alapítvány, a Kyndryl filantróp ága bejelentette, hogy a magyarországi Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány egyike annak a hét országból származó 11 nonprofit szervezetnek, amelyek a Kyndryl Alapítvány első támogatási körében adományban részesülnek.

2024. május 10. 14:26

Bemutatta legmodernebb újításait a Huawei Dubajban

Legújabb, innovatív viselhető-, audió- és irodai okoseszközeit mutatta be a Huawei a Dubajban rendezett nagyszabású nemzetközi eseményén. 

2024. május 8. 18:02

Lehet egyszerre mobil és otthoni az internet?

A mobiltelefon ma már szinte mindenki zsebében ott lapul, de a mobilozást lehetővé tévő technológia új értelmet ad az eddig vezetékkel elért otthoni internetezésnek is. Még nem szoktunk hozzá teljesen, de érdemes: nemcsak kábelen lehet otthon netezni, hanem mobilinterneten is, méghozzá úgy, hogy teljes értékű otthoni internetszolgáltatáshoz jutunk. Ez nemcsak azokon a helyeken jelent alternatívát, ahol a vezetékes internet nem elérhető, hanem önmagában is jár előnyökkel, főleg, ha 5G-mobilhálózatról van szó.

2024. május 8. 09:55

Három új 3D nyomtató és több ráadás a FreeDee standján

A FreeDee Kft. az additív gyártás egyik élen járó hazai specialistája. Márkafüggetlen szakértőként számos piacvezető 3D nyomtató és 3D szkenner márkával dolgoznak együtt, így a FreeDee standján idén három új 3D nyomtató is egyszerre debütál! Most lehet majd itthon először élőben megnézni a Markforged FX20 robusztus kompozit nyomtatót, az UltiMaker Factor 4 ipari FDM nyomtatót és a Formlabs Form 4 mSLA nyomtatót is. Emellett látványos SLM fémnyomtatásokra és 3D szkennelés bemutatóra is számíthatnak az Ipar Napjain a 101F (A pavilon) stand látogatói.

2024. május 6. 14:51

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36