Nemzetközi bölcsészettudományi konferencia a telekommunikációs konvergenciáról

forrás Prim Online, 2007. szeptember 25. 14:56

Szeptember 27-e és 29-e között a Magyar Tudományos Akadémia és a T-Mobile „A 21. század kommunikációja” címet viselő programjának keretében a világ 18 országából érkező szakemberek nemzetközi tudományos konferencián vitatják meg a különböző kommunikációs eszközök és szolgáltatások konvergenciájának társadalmi hatásait.

A Magyar Tudományos Akadémián az Ausztráliától Kanadáig a világ minden tájáról érkező szakemberek „A telekommunikációs konvergencia filozófiája felé" című konferencián, az első, a kérdéskörrel foglalkozó nagyszabású nemzetközi rendezvényen a mobiltelefon, a vezetékes telefon, az internet és a digitális tartalomszolgáltatás napjainkban zajló összeolvadásának kérdéseit bölcsészettudományi, azon belül filozófiai nézőpontból elemzik.

A nyitó előadást a vezető amerikai kognitív tudós Mark Turner tartja, akinek tézise szerint emberi önmagunkat kommunikációs technológiáink tükrében értjük meg. A záró előadó az úgyszintén amerikai Anthony Townsend lesz, aki a mobilkommunikáció és a városi lét kapcsolatáról már 2000-ben klasszikus tanulmányt tett közzé. A konferencia felszólalói között lesz többek között a Bostonban dolgozó világhírű magyar fizikus, a hálózattudomány kimagasló alakja, Barabási Albert-László, Csepeli György szociálpszichológus, Maradi István, a Magyar Telekom információs rendszerekért felelős vezérigazgató-helyettese, Kövecses Zoltán kognitív nyelvtudós, Pléh Csaba, az MTA főtitkárhelyettese, pszichológus, és Sándor Klára nyelvész is.

A telekommunikációs konvergencia összetett jelenség, számos konvergens folyamat egymásra épüléséből alakul ki. A sokféle jelenség közül megemlíthető pl. a digitalitás közegből adódó alapvető konvergencia, a technológiák konvergenciája, a tartalmak, piacok és üzleti modellek konvergenciája, a felhasználás-alkalmazás során megnyilvánuló társadalmi-kulturális konvergencia is. Emellett a tevékenységi terek konvergenciája, a testünkön viselt tárgyak funkcionális konvergenciája – pl. a mobiltelefoné, amely egyre több funkciót egyesít –, beszéd, írás és kép konvergenciája, s mindezek alapzatán a tudományos diszciplínák-elméletek egyfajta konvergenciája egyaránt téma lesz a konferencián. A különböző konvergenciák kölcsönhatása nem ellentmondásmentes, a konvergencia jelensége beható társadalom- és bölcsészettudományi feldolgozást igényel.        
       
A konferencia programja, valamint az előadások rövid összefoglalásai – angolul és magyarul – hozzáférhetőek. A konferencia anyagaira alapozó válogatott kötet – a T-Mobile-lal közös 21. század kommunikációja projekt keretében közreadott hetedik tanulmánygyűjtemény – 2008 tavaszán jelenik meg.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megérkeztek a HMD legújabb nyomógombos telefonjai

Ínycsiklandó tech csemegével készült a Human Mobile Devices (HMD), a ​ vállalat ugyanis épp most mutatta be legújabb kreációját, egy különleges klasszikus telefonokból álló válogatást a Nokia 215 4G, a Nokia 225 4G és a Nokia 235 4G készülékekből. A három kis nyomógombos csoda a szivárvány színeiben érkezik, 23 990 Ft fogyasztó árról indulva.

2024. május 1. 16:10

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55