MDF: Az APEH mondja fel a BSA-val kötött szerződését

forrás Prim Online, 2007. november 18. 11:34

A Magyar Demokrata Fórum Informatikai Kabinetje felkéri a pénzügyminisztert, hogy szólítsa fel az APEH-ot a BSA-val (Business Software Alliance) ez év elején kötött megállapodás felbontására, illetve evvel egy időben azt javasolja Péterfalvi Attila adatvédelmi biztosnak, hogy indítson vizsgálatot a BSA elmúlt hónapokban folytatott törvényellenes adatgyűjtésével és adattárolásával kapcsolatban. A párt fontosnak tartja a legális szoftverek illegális másolása elleni fellépést, de egyben hangsúlyozza, hogy ez nem egy civil szervezetnek a feladata, hanem a hatályos törvények szerint a rendőrségé.

A BSA egy külföldön (az Egyesült Államokban) bejegyzett civil egyesületként kötött együttműködési megállapodást az APEH-hel. A szerződést az MDF már a megkötéskor is helytelenítette, ezért felhívta a társadalom figyelmét az együttműködési megállapodás veszélyeire. A szerződésben a BSA vállalta az adóhatóság munkatársainak képzését, az APEH pedig a szervezet javaslatainak véleményezését - olvasható a demokrata fórum lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A megállapodással, tehát az aláírt együttműködési szerződéssel az MDF álláspontja szerint a BSA visszaél. A magyarországi kis- és középvállalkozásoknak küldött leveleiben azzal fenyegetőzik, hogy ha nem az ő előírásainak megfelelően vezetik a szoftvernyilvántartásukat, az APEH eljárhat velük szemben. Ezzel ellentétben a Magyar Köztársaság hatályos jogszabályai alapján, a tiltott szoftvermásolás és -kereskedés elleni fellépés a rendőrség feladata, így minden törvénytisztelő állampolgárnak -amennyiben ilyenről értesül- a rendvédelmi szervnél kell megtennie bejelentését.

Az MDF nem érti, hogy a BSA miért akar hatóságként eljárni, amikor erre semmilyen törvényi felhatalmazása nincs. Ezért ennek az abnormális helyzetnek a megszüntetése érdekében a Magyar Demokrata Fórum Informatikai Kabinetje felkéri Veres Jánost, hogy szólítsa fel az APEH-ot a BSA-val az ez év elején kötött megállapodás felbontására. Illetve evvel egy időben azt javasolja Péterfalvi Attila adatvédelmi biztosnak, hogy kezdjen vizsgálatot a BSA elmúlt hónapokban folytatott törvényellenes adatgyűjtésével és adattárolásával kapcsolatban.

Közleményében az MDF hangsúlyozza, hogy fontosnak tartja a legális szoftverek illegális másolása elleni fellépést, de álláspontja és a törvény szerint ez nem egy civil szervezetnek vagy az adóhatóságnak a feladata, hanem a rendőrségé. Az MDF ezért nyomatékosan felszólítja a BSA-t, hogy a továbbiakban ne riogassa a középosztályt, a kis- és középvállalkozásokat az APEH-hel, és fejezze be a törvénytelen adatgyűjtést, valamint adattárolást. A Magyar Demokrata Fórum ugyanis kifejezetten veszélyesnek tartja ezt az ál-civil magatartást, különösen annak fényében, hogy a BSA akciója az információs társadalom megerősödését elősegítő más civil szervezetekre is rossz fényt vet.

Kulcsszavak: MDF BSA APEH

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Szemben a sztereotípiákkal: a nők, a tudomány jövőjének alakítói

Április negyedik csütörtökén az infokommunikációs szektor női szereplői előtt tisztelgünk. Az immár 15. éve ünnepelt Lányok az információ- és kommunikációtechnológiában (Girls in ICT) nemzetközi napja arra biztatja a fiatal lányokat, hogy merjenek nagyot álmodni és bátran helyezkedjenek el STEM*  vagy IKT**  szakmában. Idén a női vezetők és elengedhetetlen mentori szerepük kerül középpontba a világnapon, amely a Megoldások a holnapért résztvevőit is megihlette.

2024. április 27. 17:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50