Legalább egymilliárd dollártól esik el a Nintendo a Wii-hiány miatt

Milkovits Gábor, 2007. december 16. 18:02

Piaci elemzők szerint legalább egymilliárd dollár bevételtől esik el a Nintendo idén év végén azáltal, hogy nem tud annyi Wii játékkonzolt gyártatni, amennyire egyébként kereslet lenne.

Az MDB Capital Gruop szerint a Nintendo ezzel nem kevesebb mint 1,3 milliárd dollárt hagy az asztalon. A cég tavaly november és idén szeptember 30. között mintegy 13,1 millió játékkonzolt értékesített világszerte, a vége felé nagyjából egymilliós havi termelés mellett. Októberre a gyártást már havi 1,8 millióra futtatták föl, aminek harmada az Egyesült Államokba érkezik, ám szakértők szerint karácsony előtt akár kétszer ennyit is eladhatnának belőle a tengerentúlon. Eddig komolyabb készlethiányt Nagy-Britanniából és Japánból jeleztek még, ami nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy az említett piacokon a rivális Sony PlayStation 3 az eddigi szerény eladásokhoz képest látványosan jól szerepelt, sőt Japánban meg is előzte a Wii-t.

George Harrison, a Nintendo amerikai marketingfőnöke szerint cége nem követett el hibát. A gyártási előirányzatot ugyanis technikai szükségszerűségből 5 hónapra előre tervezik, ennyivel korábban pedig általában nagyon nehéz kiszámítani a várható kereslet mértékét. Emellett idén globális hiány volt tapasztalható a megfelelő merevlemezes meghajtókból, ami fizikai korlátot szabott a gyártási mennyiségnek. Harrison szerint az ilyen jellegű probléma bizonyos szempontból kellemesnek mondható, ugyanakkor sajnálatát fejezte ki, amiért a vásárlók egy része kénytelen üres kézzel, vagy egy rivális konzollal távozni az üzletekből. Csak Amerikában 981 ezer Wii-t, 770 ezer Microsoft Xbox 360-at, illetve 466 ezer PS3-at adtak el novemberben az NPD piackutató szerint.

Kulcsszavak: konzol Nintendo

Fogyasztói elektronika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A SteelSeries bemutatja a fehér színű Arctis Nova Pro sorozatot

A SteelSeries, a gaming kategóriában legtöbbet díjazott Arctis audiótermékek megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, ma bemutatta a díjnyertes Arctis Nova Pro sorozatú headset vadonatúj fehér változatát.

2024. május 2. 14:33

Nagy hatótáv, nagy lehetőségek

A GreenGo, Budapest máig egyetlen teljesen elektromos autómegosztója olyan, nagy hatótávú autókkal bővítette flottáját, amik még egy lépéssel közelebb visznek ahhoz, hogy búcsút mondhassunk a saját autónak.

2024. május 1. 12:03

Stratégiai partnerséget kötött a Continental a DeepDrive-val

A Continental technológiai vállalat stratégiai partnerséget kötött a müncheni székhelyű DeepDrive-val az elektromos járművekhez szükséges alapvető technológiák továbbfejlesztése érdekében. 

2024. május 1. 10:21

A CineBeam Q-val újra megkezdi a projektorok forgalmazását Magyarországon az LG

Az LG az elmúlt években nem értékesített projektorokat a magyar piacon, 2024-ben azonban újra visszatérnek a cég otthoni vetítői. Az első modell, ami újra nálunk is kapható, rögtön egy újdonság: a januári CES-en bemutatott LG CineBeam Q, ami egy kompakt, szinte műtárgyként is értelmezhető 4K projektor. A készülék egyelőre kizárólag az LG webáruházában kapható, itt viszont 15% kedvezményt kapnak azok, akik elsőként megrendelik a terméket.

2024. április 30. 16:17

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55