Adatroaming - irreálisan magas díjak külföldön

MTI Sajtóadatbank, 2008. február 6. 10:14

A telekommunikációs tanácsadással foglalkozó SciamuS Kft. szerint akár 37 500 forintot is kifizethet egy magyar mobil előfizető egy egyperces külföldi internetezésért.

Bedő Erik, a társaság ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: sok ügyfelük panaszkodik arra, hogy több százezer forintos adatszámlát kap, miután Európában internetezett. A csúcstartó egy olyan ügyfelük, aki Skandináviában internetezett, ő nettó 900 ezer forintos számlát kapott az adat roaming után.

A társaság felhívta a figyelmet arra, hogy az adat roaming külföldön a többszörösébe kerül, mint Magyarországon, s ezért adott esetben a magyar előfizetők több tízezer forintot is kifizethetnek akkor, ha külföldön interneteznek.

A SciamuS közlése szerint számításaik a három magyar mobilszolgáltató adatain alapulnak.

A cég elemzése szerint miközben több szolgáltató akciósan nettó 2000 és 3000 forint közötti összegért 5 gigabyte belföldi forgalmat tesz lehetővé, addig külföldön, Európán belül a díjak megabyte-onként 1500 és 2500 forint között mozognak. Ez fajlagosan 2 ezerszer, 5 ezerszer drágább, mint a belföldi használat.

Az alacsonyabb árat - az 1000 forint megabyte-onként, preferált hálózathasználat esetén számlázzák, míg egy másik hálózat használata esetén akár 2500 forintot is fizethetnek a használók megabyte-onként.

A SciamuS számításai szerint a legújabb, gyors mobil internetes HSDPA-hálózatok képesek másodpercenként 7,2 megabit letöltési sebességre is. Így ha csak 2 megabit sebességgel számolnak, akkor percenként 15 megabyte-ot tud letölteni egy előfizető, ami megabyte-onként 2500 forinttal számolva 37 500 forint percdíjjal egyenlő.

Bedő Erik elmondta: ha külföldön tartózkodunk és tévedésből letöltünk például egy 30 megabyte-os Windows frissítést, akkor akár 75 000 forintot is fizethetünk ezért a tranzakcióért.

A SciamuS közölte: a Vodafone kínálatában ugyan szerepel egy olyan csomag, amit a külföldi preferált hálózataiban ajánl, ám ez fajlagosan 100-szor drágább mint egy belföldi ajánlat. A csomag 50 megabyte-ot biztosít nettó 2500 forintért. Problémát jelent az is, hogy nehéz mérni, a felhasználó mikor éri el, illetve haladja meg az 50 megabyte forgalmat, efelett ugyanis  már a drágább díjak érvényesek.

A SciamuS szerint miközben a beszéd roamingnál nagyjából becsülhető a költség, addig adatforgalom esetén, ami egy számítógép használatakor észrevétlenül zajlik, szinte lehetetlen. Hasonlóan nehéz helyzetben vannak a Magyarországra érkező külföldiek is.

A SciamuS szerint a mobilszolgáltatók megállapodtak az extrém magas díjakban. A szolgáltatók közti megállapodás pedig komoly erőt jelent, így a SciamuS nem tartja valószínűnek, hogy ez a tarthatatlan helyzet a közeljövőben jelentősen változni fog. Ehhez az lenne szükséges, hogy az Európai Parlament ipari szakbizottsága teljes szakmai és politikai erővel lépjen fel, ahogy ezt korábban a beszéd célú roaming díjak csökkentése esetén megtette.

Márton György, a Nemzeti Hírközlési Hatóság szóvivője az MTI érdeklődésére emlékeztetett arra, hogy Barcelonában, a február 11. és 14. között megrendezendő GSM-konferencián Viviane Reding, az Európai Bizottság információs társadalomért és médiaügyekért felelős biztosa korábbi közlése szerint várhatóan hivatalosan bejelenti, miszerint az unió nyárig ad haladékot a szolgáltatóknak arra, hogy a jelenleg extrém magas adat roaming tarifákat mérsékeljék.

Hozzátette: most semmilyen szabályozás nem vonatkozik az adat roaming tarifákra. Márton György egyetértett azzal, hogy az árak valóban irreálisan magasak és valóban nagy veszélynek teszik ki magukat azok a fogyasztók, akik külföldön interneteznek, hiszen rendkívül magas áron vehetik igénybe ugyanazokat a szolgáltatásokat, amiket belföldön olcsón elérhetnek.

Aláhúzta: különösen azért fontos minderre felhívni a figyelmet, mert sok mobiltelefonon egyetlen gomb megnyomásával létesíthető internet kapcsolat.

Kulcsszavak: EU roaming

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Vodafone országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett

A Vodafone Magyarország hálózatfejlesztési stratégiájának részeként 2024 végéig országosan az állomások 40 százalékán végez kapacitásbővítést, ami a hívásminőséget és a letöltési sebességet is jelentősen javítja. A hálózatfejlesztési programnak köszönhetően többek között Debrecenben, Miskolcon, Veszprémben, Székesfehérváron és Nyíregyházán élvezhetik a szolgáltató ügyfelei a gyorsabb mobilinternetet. 

2024. május 15. 20:44

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra használhatunk. Akár csak telefonálunk, akár filmet vagy sorozatot nézünk, esetleg megbeszélésen veszünk részt vagy zenét hallgatunk, fontos, hogy a legjobb minőségű hangot kapjuk. A HONOR friss tippei ebben segítenek. 

2024. május 15. 16:10

A HUAWEI Pura 70 Ultra a DXOMARK történetének legmagasabb pontszámmal rendelkező kamerás okostelefonja

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 11:30

Újgenerációs, sajátmárkás készülékek a Telekomnál

A Telekom május 23-án piacra dobja az újgenerációs, saját márkás készülékeit, a T Phone 2 5G-t és T Phone 2 Pro 5G-t. A telefonok nagyobb teljesítményű processzorral, fejlett kamerarendszerrel és kiváló minőségű kijelzővel érkeznek, hogy optimalizált játék- és streaming-élményt nyújtsanak felhasználóiknak.

2024. május 14. 20:58

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk. Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

2024. május 11. 17:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38