EU: 86 forintról akár 30-32-re csökkenhet az SMS átlagára

MTI Sajtóadatbank, 2008. szeptember 5. 10:02

Ha megvalósul az uniós távközlési biztos terve, akkor a magyar mobil-előfizetőknek az eddigi átlagosan 86 forint helyett csak 30-32 forintba kerül egy SMS küldése az unión belül - mondta Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke, csütörtökön az MTI-nek.

Pataki Dániel, aki egyben az Európai Hírközlési Hatóságok Szövetségének (ERG) is az elnöke, hozzátette: bár egyelőre nem hivatalosak az elképzelések, üdvözlik a kiszivárgott terveket. Aláhúzta: a tervezet visszatükrözi az ERG javaslatait, amelyeket a nyáron terjesztett az uniós bizottság elé.

Az elnök elmondta: az ERG javaslatai között a hangpiaci szabályozás 2010 utáni meghosszabbítása szintén szerepelt. Ha ez megvalósul, akkor folytatódik a tavaly nyáron megkezdődött tendencia, s 2013-ig az unióban tovább csökkennek a hangromaing árak.

A brüsszeli tervek a hét elején szivárogtak ki: az elképzelések szerint a jelenleginek mintegy harmadára csökkenhet az Európai Unión belüli nemzetközi SMS-ezés díja. Értesülések szerint a jelenlegi mintegy 29 eurócent helyett a jövőben 11 centre csökkenne a más tagországba küldött SMS-ek ára.

Viviane Reding, az unió távközlési biztosa a következő hetekben tervezi a testület elé terjeszteni a tervet, hogy abból hivatalos javaslat lehessen. A luxemburgi biztos most kezdte el köröztetni a részleteket a brüsszeli illetékesek között, hogy azok előzetesen tanulmányozhassák elképzeléseit.

Az adatok szerint évente mintegy 2,5 milliárd szöveges nemzetközi üzenetet váltanak mobiltelefonon az EU-ban. A más országba küldött SMS-ek ára jelenleg esetenként tízszeresére is rúghat a helyi üzenetekének.

A Reding-javaslatot a bizottság után még az Európai Parlamentnek és az EU-tagországoknak is jóvá kell hagyniuk.

Információk szerint a biztos azt is kezdeményezi, hogy további három évvel, egészen a mostani uniós költségvetési időszak végéig hosszabbítsák meg a mobiltelefonos nemzetközi hívások árának kötelező érvényű korlátozását is. Utóbbit tavaly határozta el az EU, és a bizottság szerint egyértelműen sikernek bizonyult.

A tervek szerint az internethasználat ára is jelentős mértékben, megabájtonként egy euróra csökkenne.

 

Kulcsszavak: SMS roaming EU

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Vodafone országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett

A Vodafone Magyarország hálózatfejlesztési stratégiájának részeként 2024 végéig országosan az állomások 40 százalékán végez kapacitásbővítést, ami a hívásminőséget és a letöltési sebességet is jelentősen javítja. A hálózatfejlesztési programnak köszönhetően többek között Debrecenben, Miskolcon, Veszprémben, Székesfehérváron és Nyíregyházán élvezhetik a szolgáltató ügyfelei a gyorsabb mobilinternetet. 

2024. május 15. 20:44

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra használhatunk. Akár csak telefonálunk, akár filmet vagy sorozatot nézünk, esetleg megbeszélésen veszünk részt vagy zenét hallgatunk, fontos, hogy a legjobb minőségű hangot kapjuk. A HONOR friss tippei ebben segítenek. 

2024. május 15. 16:10

A HUAWEI Pura 70 Ultra a DXOMARK történetének legmagasabb pontszámmal rendelkező kamerás okostelefonja

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 11:30

Újgenerációs, sajátmárkás készülékek a Telekomnál

A Telekom május 23-án piacra dobja az újgenerációs, saját márkás készülékeit, a T Phone 2 5G-t és T Phone 2 Pro 5G-t. A telefonok nagyobb teljesítményű processzorral, fejlett kamerarendszerrel és kiváló minőségű kijelzővel érkeznek, hogy optimalizált játék- és streaming-élményt nyújtsanak felhasználóiknak.

2024. május 14. 20:58

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk. Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

2024. május 11. 17:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59