Irodai szuperszámítógép a Cray-től

Genda Csongor Zoltán, 2008. szeptember 18. 21:55

A szuperszámítógépeiről ismert Cray egy irodai használatra szánt nagyteljesítményű PC-t akar a piacra dobni, melyre már jövő hónaptól le lehet adni a rendeléseket.

Szokatlan módon a hardwaregyártó elkészített egy szuperolcsó szuperszámítógépet, a CX1 különböző konfigurációkban lesz megvásárolható, a legolcsóbb modellért mindössze 25 ezer dollárt kell fizetni. A Cray az olyan tanulmányok napvilágra kerülése után kezdett bele a fejlesztési munkálatokba, melyek azt igazolták, hogy igenis volna igény a vállalati szegmensben a kedvező áron beszerezhető HPC-kre (High Performance Computing). A CX1-en a Windows HPC szervere fut, ám Linux-szal is rendelhető. A gyártó a grafikusokat, a CAD-felhasználókat, a pénzintézeteket és a laboratóriumokat célozza meg az új termékkel. A legerősebb modell 64 GByte RAM-al, 4 TByte tárolókapacitással és 16 Xeon 5400-as (Dual vagy Quad) processzorral érkezik, ezt 60 ezer dollárérrt lehet megvásárolni. A CX1 egyike a világ legerősebb asztali számítógépeinek, méreteit tekintve ugyan nagyobb egy átlagos PC-nél, egy nagyobb íróasztal alatt azonban gond nélkül elfér. A rendszer üzemel bármilyen otthoni áramforrásról is, nem igényel külön ipari vezetékeket, az Intel lapkáknak köszönhetően pedig viszonylag energiatakarékosnak is nevezhető.

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Toronyház nyolcszögletű prizma kialakítással és vízszintes elhelyezhetőséggel

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. 

2024. május 10. 17:44

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36