Bebarangolható az ókori Róma a Google Earth-ön

Milkovits Gábor, 2008. november 13. 21:55

A Google egy különleges extrával bővítette Google Earth 3D globális térképszoftverét, amelynek segítségével térben bejárhatók az ókori Róma városának nevezetes helyszínei.

A virtuális 3D Róma azon az igen részletes, tudományosan kidolgozott maketten alapul, amelyet 1933 és 1974 között építettek régészek és modellépítők és jelenleg a Római Civilizáció Múzeumában van kiállítva az örök városban. A modell a reneszánsztól napjainkig fél évezred tudományos kutatásain alapul és összesen 6700 rekonstruált épületet tartalmaz. A Google Earth-be integrált virtuális Rómában 250 olyan helyszín található, amelyek többnyelvű ismeretterjesztő weboldalakra vezető linkeket tartalmaznak. A felhasználók a szoftveren már megszokott módokon közelíthetnek rá egyes térelemekre, vagy éppen a távolságot növelve tágíthatják a látóteret, illetve egy pontról körbetekintve is megnézhetik az adott nevezetességet, Julius Caesar Forum-ától a Colosseum-on át a Basilica-ig.

Bruce Polderman, a Google Earth produkciós igazgatója a sajtónak azt nyilatkozta az új alkalmazással kapcsolatban, hogy a történészek, diákok, vagy hobbiszintű ókor-rajongók számára egyformán igen hasznos lehet. A kidolgozásban a Past Perfect Productions szoftverstúdió is közreműködött, amely régészeti és történelmi helyszíneket szokott a virtuális térben rekonstruálni. Joerl Myers, a cég vezérigazgatója szerint munkájuk fontos része az egyetemes kulturális örökség megőrzésének, azzal az óriási előnnyel, hogy a lehető legszélesebb tömegek számára tehetik mindezt elérhetővé.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50