BarCamp: nincs többé unalmas konferencia

forrás Prim Online, 2009. február 4. 11:40

Első alkalommal rendeznek BarCamp konferenciát Magyarországon. A néhány éve Amerikában elindult kezdeményezés lényege, hogy a látogatók maguk is aktívan részt vesznek a konferencia programjának kialakításában – a Budapesti premieren a vállalkozó kedvű jelentkezők maguk is tarthatnak előadást vagy felvethetnek témákat; a végleges terem és időbeosztásról pedig az dönt, hogy egy-egy előadó mennyi internetes szavazatot kap.

Az első BarCamp konferenciát négy évvel ezelőtt, a Kaliforniai Palo Alto-ban rendezték 2005. augusztus 19. és 21. között, ezen 200 résztvevő jelent meg. Azóta több mint 350 városban volt BarCamp rendezvény. Eleinte elsősorban informatikai fókusszal - jellemzően webes applikációk, nyílt forrású technológiák, protokollok, adatformátumok -, majd más témák - például a tömegközlekedés, az egészségügy, a politika, a gazdaság - kapcsán is szerveztek ilyen eseményt.

A BarCamp sikerének titka - a Web2 filozófiájának megfelelően - a résztvevők bevonásában, aktiválásában rejlik. A informatikai szektor 2001-es válsága után feltűnt, hogy azok a webes vállalkozások és cégek élték túl a nehéz időket, amelyek a közösségi élményre, a felhasználók által generált tartalomra helyezték a hangsúlyt. Ez a felismerés vezetett el az olyan weboldalak robbanásszerű felfejlődéséhez, mint a videomegosztó "Youtube", a legnépszerűbb online enciklopédia, a „Wikipedia”, a közösségi élményeket nyújtó "Facebook", vagy éppen az egyik legismertebb magyar közösségi portál, az "Iwiw".

A BarCamp ennek a filozófiának egyenesági leszármazottja, hiszen a konferencia kialakításához a résztvevők járulnak hozzá aktivitásukkal, sőt, akár előadásukkal is - a szervezéstől függően. A jelenség pedig egyértelműen népszerű: nincs többé unalmas konferencia, ahol egyetlen izgalmas előadó miatt akár több unalmas órát is végig kell ülni.

A 2009. március 3-án Budapesten bemutatkozó BarCamp konferencia kétszeresen is Web2-es: egyrészt a konferencia programjának kialakításában is számítanak a résztvevőkre, másrészt a rendezvény épp a Web2-es jelenség felhasználói, üzleti és a marketing aspektusaira fókuszál. A Web 2.0 Symposium: BarCamp Budapest nevet viselő eseményen ismert bloggerek, újságírók, szerkesztők mellett előad többek között Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom Nyrt. elnök-vezérigazgatója, Drajkó László, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója és az internet jövőjét befolyásoló eszközöket és szolgáltatásokat fürkésző „Next Web Blog” két vezéregyénisége: Boris Veldhuijzen van Zanten befektető és a mindössze 23 éves Ernst-Jan Pfauth főszerkesztő. Boris 1997 óta dolgozik az internet világában, befektetőként és tanácsadóként  vesz részt több start-up és már befutott vállalkozás működtetésében és ha igény van rá, szívesen megosztja gondolatait az érdeklődőkkel konferenciákon, workshopokon.

Az előadások pontos és végleges terem és időbeosztását csak március 2-án ismertetik a kapcsolódó weboldalon a szervezők, hiszen addig a honlapon regisztrált  látogatók „szavazhatnak” arról, hogy melyik prezentáció érdekli őket és eszerint kerülnek az előadók a nagyterembe, szekcióterembe vagy esetleg egy 10 fős kis asztalhoz.

A konferencia időpontja: 2009. március 3. Szerda 9.00.
Helyszín: Gerbeud ház
Jelentkezés és további információk: http://web24.ap.hu

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Process Solutions: Mit várnak el a gazdasági vezetők és a cégvezetők a könyvelési szolgáltatójuktól?

A technológiai fejlődés és az üzleti környezet változásaival párhuzamosan a cégvezetők, vállalati döntéshozók elvárásai is folyamatosan változnak. Nemcsak a törvényi megfeleltetéssel kapcsolatos kötelezettségek betartását várják el könyvelőiktől, hanem stratégiai partnerséget és technológiai innovációt is.

2024. május 8. 19:41

Bemutatta legmodernebb újításait a Huawei Dubajban

Legújabb, innovatív viselhető-, audió- és irodai okoseszközeit mutatta be a Huawei a Dubajban rendezett nagyszabású nemzetközi eseményén. 

2024. május 8. 18:02

Telefonunk tárhelye kihat készülékünk működésére

A technológia fejlődésével egyre nagyobb jelentősége van az okostelefonok tárhelyének. Az egyre jobb minőségű képek és videók, a komplex alkalmazások és az MI megoldások mind egyre inkább csak igénylik a tárhelyet. Ugyan a HONOR eszközei kifejezetten magas tárhellyel érkeznek, mi magunk is tehetünk azért, hogy a legtöbbet hozzuk ki belőlük.

2024. május 8. 17:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36