Kína a világ legnagyobb internetes vírusgyártója

MTI Sajtóadatbank, 2009. március 26. 09:05

Igazi internetes vírusáradat indult meg az utóbbi időben Kínából. Míg az ázsiai ország gazdaságát megsínyli a gazdasági válság, addig az ország IT szakemberei a cyber-bűnözés eszközéhez nyúlnak egy Pekingben élő biztonsági szakember szerint.

"Kína most már nem csak a világ ipari termelésének nagy részét szolgáltatja, hanem a világ "vírusiparát" is " - hangsúlyozta a Vej Csao, a Knownsec nevű, pekingi központú, számítógépes biztonsági szoftverekkel foglalkozó cég vezérigazgatója. - A tőzsdéken rengeteg kínai veszített nagy pénzösszegeket, ezért cyber-bűnözéssel foglalkoznak, mivel az sokkal jövedelmezőbb - idézte Csaót a Yahoo hírportálja.

A kínai hackerek leginkább azzal a módszerrel dolgoznak, hogy megpróbálják a különböző szoftverek gyengeségeit felderíteni, aztán eladják az alvilágnak, amely ezeket a titkokat a trójai típusú "beépülő" vírusok és a kódszavakat eltulajdonító egyéb férgek gyártására használja fel az interneten keresztül.

Csao cége szinte szélmalomharcot folytat a vírusokat terjesztő kínai cyber-bűnözőkkel szemben: egy friss támadás nyomán készített kimutatásuk szerint mintegy 4 millió fertőzött gépet találtak. Kínában egyébként 250 millió számítógépes felhasználó van, így a hackereknek igazából nem is feltétlen kellene átlépniük az országhatárokat, de persze azért megteszik. Kedvenc célpontjaik között az Adobe Flasht és a RealPlayert kell megemlíteni, ám a Xunlei, QQ és UUSee nevű helyi programokat sem kímélték. A Microsoft Internet Explorerben is sikerült az élelmes kínai hackereknek egy biztonsági rést felfedezni, ám ez a hír még időben kiszivárgott az országból, a redmondi cég azonnal javította a hibát, mielőtt még kihasználhatták volna az internetes bűnözők.

"Nálunk rendkívül népszerűek a Microsoft szoftverei helyett használatosak, viszont ezek kevésbé biztonságosak az amerikaiak által kifejlesztetteknél" - mondta Wayne Huang, az Armorize nevű internetes biztonsággal foglalkozó cég vezérigazgatója. Ráadásul a kis kínai cégek közel sem fognak olyan gyorsan és hatékonyan reagálni, mint ahogy az a Microsoft Internet Explorer esetében megtörtént.

Huang is egyetért azzal, hogy a gazdasági válság miatt egyre virágzik az internetes bűnözés. "Azok az internetes szakemberek, akik korábban azzal foglalkoztak, hogy a felfedezett biztonsági réseket továbbították a központba, most inkább eladják az alvilágnak, mert így lényegesen több pénzt tudnak keresni" - mondta a vezérigazgató.

Kulcsszavak: security Kína vírus

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Prémium gaming élmény a felhasználóknak

A 48,9" hüvelykes (124,3 cm) Philips Evnia 49M2C8900L gaming monitor tele van erőteljes funkciókkal: QD-OLED panel, 32:9 SuperWide kijelző, 5120x1440 felbontás, 144 Hz, Ambiglow és DTS hangzás teszik a kiváló minőségű Evnia 8000 sorozat új tagját igazán figyelemfelkeltővé.

2024. május 17. 19:28

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Az AGON by AOC bővíti az új G4 gaming termékcsaládot

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gaming monitor* és IT-kiegészítő márkája – bemutatja a G4 sorozat legújabb tagjait az elismert AOC GAMING portfólióból, a 23,8 hüvelykes (60,5 cm) 24G4XE és a 27 hüvelykes (68,6 cm) 27G4XE modelleket. Az idén bemutatott, formabontó, lopakodó repülőgépek által inspirált dizájnnal rendelkező új G4 sorozat, a 24G4X és 27G4X állítható magasságú Full HD modellekkel, valamint a QHD Q27G4X modellel, már elérhető a piacon.

2024. május 16. 11:32

NIS2 visszaszámlálás: Másfél hónapjuk van a vállalatoknak a NIS2 nyilvántartásba vételre

A NIS2 direktíva számos követelményt fogalmaz meg az EU-tagállamok kiber- és információbiztonságára vonatkozóan. Magyarországon a „2023. évi XXIII. törvény a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről”, azaz a „Kibertan-törvény” implementálja a direktíva rendelkezéseit, melynek értelmében az érintett vállalatoknak 2024. június 30-ig regisztrálniuk kell magukat a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) által kijelölt online felületen.

2024. május 14. 17:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59