Mobilinnováció: továbbra is sikeres MIK-aktivitás

Kovács Attila, 2009. március 27. 11:11

A jövő vezetékes és vezeték nélküli kommunikációs technológiáinak kutatásával és fejlesztésével foglalkozó Mobil Innovációs Központ (MIK) 2009. március 26-i workshopja a legutóbbi programévben elért szakmai-tudományos eredmények bemutatására szorítkozott. Az MTA székházában mintegy száz résztvevővel megtartott eseményen kilenc integrált projekt eredményeiről tartottak előadást, több eredményt helyben megtartott demonstrációkkal is igazoltak.

A bemutatott témák cím szerint a következők voltak:

  • cellás mobilhálózatok teljesítőképesség-vizsgálata,
  • többantennás technikák a jövő vezeték nélküli rendszereiben,
  • biztonsági üzenetküldő keretrendszer,
  • mobilszámlázási keretrendszer,
  • a MIK teszthálózatának hasznosítása,
  • klímamonitorozás és gesztus alapú vezérlés intelligens munkakörnyezetben,
  • IMS-hez kapcsolódó autorizációs brókerszolgáltatás,
  • mobilszolgáltatások és alkalmazások fejlesztése,
  • felhasználói viselkedés a konvergens médiában.


Köszöntőjében Pap László, a MIK elnöke utalt az eddig elért k+f eredményekre, amelyeket 14 know-how; 2 szabadalom; 199 nemzetközi és 47 hazai tudományos publikáció; 12 diplomamunka és 3 doktori disszertáció jellemez. A jövőképről szólva, kiemelte, hogy tervezik egy úgynevezett egyesített innovációs központ létrehozását a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán; illetve a MIK saját önálló vállalkozását is létre kívánják hozni.

Bevezető előadást "Az NKTH pályázati stratégiája - Ötlettől a piacig" címmel Csopaki Gyula, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) elnöke tartott.(A MIK projekt újabb programéve is az NKTH támogatásával valósult meg). Az előadásban említett néhány adat: Magyarország a GDP 1 százalékát fordítja kutatásra-fejlestésre-innovációra. Ez jelenleg évi 250-290 milliárd forintot jelent. Az "Ötlettől a piacig" elnevezésű NKTH projekt keretében többek között a Nemzeti Tudásközpont Programot hirdetik meg, amelynek során, pályázati elbírálást követően 7-10 központ kaphat támogatást. Az új pályázatokat rövidesen kiírják. Szintén a projekt keretében alkalmazás-orientált pályázatokat várnak a Nemzetközi Technológia Programban, amelyben idén a felülről irányított (top-down) megközelítést követik. A stratégiai kutatások támogatására rendelkezésre álló 18 milliárd forint elosztására kiírt pályázatok március közepén zárultak, várhatóan mintegy 35-40 pályázatot tud az NKTH támogatni. A Vállalkozó Magyarország Programban főleg a kkv-k támogatására, az ottani k+f munkaerő megőrzésére mintegy1600 millió forint áll idén pályázati úton rendelkezésre. Az Együttműködő Magyarország Programban pedig magyar kutatók, kutatóhelyek nemzetközi k+f-be való bekapcsolását segíti a hivatal.

Kulcsszavak: MIK innováció

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Vodafone országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett

A Vodafone Magyarország hálózatfejlesztési stratégiájának részeként 2024 végéig országosan az állomások 40 százalékán végez kapacitásbővítést, ami a hívásminőséget és a letöltési sebességet is jelentősen javítja. A hálózatfejlesztési programnak köszönhetően többek között Debrecenben, Miskolcon, Veszprémben, Székesfehérváron és Nyíregyházán élvezhetik a szolgáltató ügyfelei a gyorsabb mobilinternetet. 

2024. május 15. 20:44

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra használhatunk. Akár csak telefonálunk, akár filmet vagy sorozatot nézünk, esetleg megbeszélésen veszünk részt vagy zenét hallgatunk, fontos, hogy a legjobb minőségű hangot kapjuk. A HONOR friss tippei ebben segítenek. 

2024. május 15. 16:10

A HUAWEI Pura 70 Ultra a DXOMARK történetének legmagasabb pontszámmal rendelkező kamerás okostelefonja

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 11:30

Újgenerációs, sajátmárkás készülékek a Telekomnál

A Telekom május 23-án piacra dobja az újgenerációs, saját márkás készülékeit, a T Phone 2 5G-t és T Phone 2 Pro 5G-t. A telefonok nagyobb teljesítményű processzorral, fejlett kamerarendszerrel és kiváló minőségű kijelzővel érkeznek, hogy optimalizált játék- és streaming-élményt nyújtsanak felhasználóiknak.

2024. május 14. 20:58

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk. Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

2024. május 11. 17:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59