Filmletöltés miatt rúgták ki a kritikust

Kiss Ádám Zoltán, 2009. április 10. 10:02

A Fox News-nál tíz éve saját rovatot vezető kritikust az X-Men: Kezdetek című film illegális letöltéséért rúgták ki.

Roger Friedman az olvasók által tíz éve megszokott rovatában közölt egy kritikát a számítógépes játék és sorozat formában is megjelent X-Men Origins: Wolverine című filmről. Ebben eddig nem lenne semmi szokatlan, ám a most bemutatott, Magyarországon az X-Men: Kezdetek címmel vetített alkotás még nem jelent meg DVD kiadásban, így mivel Friedmannak nem volt kedve moziba menni, az interneten terjedő számos illegális kópia egyikét töltötte le írásához. Mindez abból a félmondatból derült ki, ami az újságíró évtizedes karrierjének véget vetett, ebben beszámol a letöltésről is, és megjegyzi, hogy azon az esős napon ez sokkal egyszerűbb megoldásnak kínálkozott, mint elmenni a moziba. Ezzel bevallotta a 20th Century Fox megkárosítását, és hogy törvénytelen cselekedetet követett el. Az egyébként kedvező kritika után a Fox News példás gyorsasággal, nagy dirrel-dúrral, hivatalos verzió szerint közös megegyezéssel vált meg munkatársától.
Tény, hogy illegális letöltésről volt szó, nehéz ugyanakkor nem észrevenni némi képmutatást a Fox részéről, hiszen köztudott, hogy a föld lakosságának jelentős része naponta él ugyanezzel a lehetőséggel. A Fox mindenesetre nem spórolt a kemény jelzőkkel munkatársa elbocsátásakor, miközben csak az X-Men: Kezdetek esetében 24 órával az első illegális változat kiszivárgása után több mint 100 ezer felhasználó cselekedett a kritikushoz hasonlóan. A törvénytelen letöltés valóban megkárosítja a stúdiókat, forgalmazókat, ám a háttérben meghúzódó problémák megoldására eddig nem tettek még kísérletet sem. Sokan például nem kényelemből, hanem türelmetlenségből töltenek le illegális változatokat, az X-Men Origins: Wolverine-t például kereskedelmi megfontolásokból nálunk már vetítik, míg Nagy-Britanniában április 29-én, az USA-ban pedig csak május 1-én lesz a bemutató.

Kulcsszavak: média jog film

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50