Új iPhone, Mac-újdonságok az Apple fejlesztői konferencián

Milkovits Gábor, 2009. június 9. 07:43

Az Apple természetesen ezúttal is több újdonságot mutatott be szokásos WWDC fejlesztői konferenciáján, köztük a sokak által várt új Phone-t, amely az iPhone 3GS nevet kapta.

Az új iPhone készülék 7,2 Gb/s-os HSDPA szélessávú hálózati megoldást, autofókuszos, 30 fps VGA videófelvevős, 3 megapixeles kamerát, illetve erősebb akkut kapott, amely 5 óra 3G beszélgetést és 9 óra WiFi internetezést támogat. Ezek mellett egyetlen gombnyomással teljesen hangvezérelt kezelőfelületre lehet rajta váltani, beleértve például az iTunes letöltések kezelését is. A 16 GB-os verzió 199, míg a 32 GB-os 299 dollár lesz a tengerentúlon az AT&T-nél, a mostani 8 GB-os iPhone 3G pedig ezzel egy időben 99 dollár lett.

Az iPhone-hoz érkezik még újítás, mégpedig a régóta beharangozott OS 3.0 operációs rendszer képében. A szoftverrel közvetlenül az iPhone-ra lehet filmeket letölteni az iTunes-ról, új, gyorsabb Safari mobilböngésző fut rajta, a FindMyiPhone megoldással pedig bármely böngészőből meghatározható a készülék pontos helye.

Mac fronton a szenzáció a 15 colos képernyővel ellátott MacBook Pro, amely a nemrég debütált 17” modellhez hasonlóan fémházas egyen-külsőt, illetve 7 óra üzemidőt biztosító és 1000 töltést kibíró akkumulátort kapott. Az alapkonfiguráció a korábbi 1999 helyett csak 1699 dollárba kerül, 2,53 GHz-es Intel Core 2 Duo CPU-val, 4GB DDR3 RAM-mal, GeForce 9400M grafikus csippel, 250 GB HDD-vel és SD kártyacsatlakozóval. Ezen kívül a sima MacBook család is megkapta az új egyen-házat és akkumulátort és az alapmodell 1199 dollár, a szupervékony MacBook Air pedig 1,86 GHz-es processzorral 1499 dollár lett.

Az almás cég szintén a konferencián engedte hivatalosan útjára a Safari 4 böngészőprogramot, amely a társaság szerint gyorsabb a konkurenciánál és a korábbinál összetettebb és praktikusabb előzménykezelést, illetve keresést tesz lehetővé. Fontos újítás, hogy egy kiegészítő összeomlásakor a böngésző érintetlen marad, így csak az adott oldalt kell újratölteni. A Safari 4 a bejelentéssel egy időben letölthető a Leopard, a Tiger és a Windows operációs rendszerekhez. Ami az új Apple operációs rendszert illeti, a Snow Leopard szeptemberben érkezik, és 29 dollárért lehet majd frissíteni a Mac OS X felhasználóknak. A szoftver 6 GB-al kevesebb tárhelyet igényel elődjénél, így 45 százalékkal gyorsabban telepíthető, emellett pedig teljes körűen 64-bites, ami egyes alkalmazásoknál akár 50-90 százalékos sebességnövekedést jelent.

A sajtó Steve Jobs visszatéréséről is cikkezett az idei WWDC kapcsán, egyelőre azonban ebből nem lett semmi, legalábbis magyar idő szerint hétfő estig nem. Az Apple szokásához híven hivatalosan semmit sem közölt a konferenciát megelőzően.

Kulcsszavak: iPhone Mac Apple

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50