Biztonsági katasztrófát idézhet elő a kínai szűrőszoftver

Milkovits Gábor, 2009. június 12. 14:55

Helyi szoftverszakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a kínai kormány által minden otthoni PC-re kötelezően telepítendő tartalomszűrő szoftver igen komoly biztonsági katasztrófát rejt magában, mivel réseit kihasználva hackerek az ország összes gépe felett átvehetik az ellenőrzést.

A rendeletet kínai Információs Technológiai és Ipari Minisztérium hozta, arra figyelmeztetve a PC gyártókat, hogy július 1-jétől egy speciális védőszoftvert kell feltölteniük a Kínában árusított számítógépekre. Ez természetesen a külföldi importőrök is vonatkozik. A cenzúrázó szoftvert kifejlesztő pekingi cég feje azt nyilatkozta, hogy pusztán a kínai népet szeretnék ezzel a pornográfiától megvédeni. Ugyanakkor az intézkedésnek nyilvánvalóan más oka is van: Kína a világ legnagyobb internet-felhasználója - több mint 250 millióan szörfölnek rendszeresen a neten - ugyanakkor az ázsiai országban a legszigorúbb az internetes cenzúra: a kormány már eddig is tiltotta az olyan honlapokat az országban, amelyek a kínai kommunista párt mindenhatóságát kérdőjelezik meg, lehetséges demokratikus reformokról írnak, vagy Tibet függetlensége mellett szólalnak fel.

Most viszont Isaac Mao, kínai vállalkozó és blogger, emellett pedig az amerikai Harvard Egyetem kutatási ösztöndíjasa saját tesztek alapján komoly veszélyekre hívja fel a figyelmet a szoftveres megoldással kapcsolatosan. Mao szerint például a szoftver és az ellenőrzést végző szerverek közötti kommunikáció titkosítatlan, emellett pedig egyéb kritikus biztonsági rések is találhatók az alkalmazáson. Ezek segítségével támadók átvehetik a hatalmat elméletileg akár az összes kínai számítógép felett, ami azt jelentheti, hogy az összes internetre kapcsolt kínai PC-t egyetlen hatalmas botnet-té változtathatják. A kínai illetékesek, illetve a szoftvert fejlesztő Jinhui Computer System Engineering egyelőre nem reagáltak a hírre.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50