Új Atom lapka és netbook-platform októberben

Milkovits Gábor, 2009. június 15. 08:12

A tajvani Digitimes értesülése szerint az Intel egy új, még energiatakarékosabb Atom CPU-t tervez ősszel megjelentetni, karöltve egy komplett, „Pine Trail” elnevezésű platformmal, amely a korábbinál magasabb szintű integrációt tesz lehetővé.

Az Atom N450-ről egyelőre nem láttak napvilágot technikai részletek, annyit azonban a Digitimes tudni vél, hogy az új processzor elsősorban nem a teljesítményt növeli, hanem inkább még kompaktabb és hosszabb akkuidőt biztosító mini-laptopok tervezéséhez járul hozzá. Ezt támogatja az új Pine Trail platform is, amely a korábbi 3 helyett 2 csipes architektúrát kínál, jelentős helyet, költséget és energiát spórolva meg a netbook-okban. Az integráció lényege az, hogy a CPU, a grafikus lapka és a memória-kontroller egy processzorként működik, míg az egyetlen különálló kiegészítő az input/output vezérlő-csip. Az egyszerűsítés révén a rendszer-alaplap is egyszerűsödik, hatszintűről négyszintűre.

Persze a további részletek is fontosak lennének, például az, hogy milyen grafikus csip kerül majd CPU/GPU/kontroller egyvelegbe a sokat kritizált Intel 945G helyett. Az Intel azonban egyelőre semmit sem nyilatkozott még hivatalosan az N450-nel vagy a Pine Tral-lel kapcsolatban. Az októberi időpont mindenesetre ideálisnak tűnik arra, hogy az ünnepekre a boltokban legyenek az új, karcsúbb netbook-ok.
 

Kulcsszavak: notebook processzor Intel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50