Globális távközlési vállalatok összefogása: közös LTE és SMS műszaki profil

Kovács Attila, 2009. november 6. 07:41

2009. november 4-én egyes globális távközlési vállalatok szabványokon alapuló megoldást jelentettek be az LTE-hálózaton megvalósított hangátviteli és SMS szolgáltatásokra. Az AT&T, az Orange, a Telefonica, a TeliaSonera, a Verizon, a Vodafone, az Alcatel-Lucent, az Ericsson, a Nokia Siemens Networks, a Nokia, a Samsung Electronics Co. Ltd., és a Sony Ericsson meghatározta a hangátviteli és SMS-szolgáltatásoknak az LTE (Long Term Evolution, hosszú távú fejlődés) hálózatokra világszerte történő zökkenőmentes bevezetését és nyújtását  garantáló előnyben részesített módszert.

A távközlési iparág fent említett vezetői közösen kifejlesztettek egy műszaki profilt az LTE hangátviteli és SMS-szolgáltatásokhoz, amely a One Voice kezdeményezés néven is ismert. A profil azon meglévő 3GPP által meghatározott funkciók optimális csoportját határozza meg, amelyet az iparág összes érintettje – beleértve a hálózatszállítókat, szolgáltatókat és készülékgyártókat is – felhasználhatnak versenyképes LTE hangátviteli megoldások kínálására.

A nyílt együttműködési tárgyalásokon megállapításra került, hogy az IP-alapú multimédiás alrendszerre (IMS) épülő, a 3GPP meghatározása szerinti megoldás a leghatékonyabban alkalmazható megközelítés a fogyasztók szolgáltatásminőséggel, megbízhatósággal és rendelkezésre állással kapcsolatos elvárásai kielégítésére a meglévő áramkörkapcsolt telefonszolgáltatásokról IP-alapú LTE-szolgáltatásokra történő áttérés során. Ez a megközelítés ezen kívül megnyitja az utat a szolgáltatáskonvergencia előtt is, ahogy az IMS képessé válik a szélessávú vezetékes és LTE vezeték nélküli hálózatok egyidejű kiszolgálására.

A közösen meghatározott műszaki profil követésével az iparág segíthet az LTE hangátviteli és SMS-szolgáltatások nemzetközi barangolásának és együttműködési képességének garantálásában, biztosítva, hogy az előfizetők folyamatosan, megszakítás nélkül használhassák ezen létfontosságú szolgáltatásokat – miközben a szolgáltatóknak zökkenőmentes és jól meghatározott átállási útvonalat kínál.

A kezdeményezés célja a lehető legszélesebb ökoszisztéma biztosítása az LTE-technológia részére, valamint a műszaki megoldások töredezettségének elkerülése. Az LTE ezen kezdeményezés révén nem csupán az egyre növekvő adatforgalomhoz, hanem a továbbra is jelen lévő hangátviteli és SMS-szolgáltatásokhoz is szélessávú hozzáférést biztosít. A hálózatüzemeltetők gyorsabban fejleszthetik majd ki saját testre szabott LTE-ökoszisztémájukat, együttműködve a hálózatiberendezés-szállítókkal és a készülékgyártókkal egyaránt. Továbbá a globális együttműködési képesség biztosítása az LTE-hangátvitel terén, valamint a képesség, hogy szélessávú hozzáférés és telefonszolgáltatások egyaránt nyújthatók az LTE-rendszeren keresztül erőteljes alapokat biztosít a jövőbeli üzleti tevékenységhez.

Kulcsszavak: SMS

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Vodafone országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett

A Vodafone Magyarország hálózatfejlesztési stratégiájának részeként 2024 végéig országosan az állomások 40 százalékán végez kapacitásbővítést, ami a hívásminőséget és a letöltési sebességet is jelentősen javítja. A hálózatfejlesztési programnak köszönhetően többek között Debrecenben, Miskolcon, Veszprémben, Székesfehérváron és Nyíregyházán élvezhetik a szolgáltató ügyfelei a gyorsabb mobilinternetet. 

2024. május 15. 20:44

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra használhatunk. Akár csak telefonálunk, akár filmet vagy sorozatot nézünk, esetleg megbeszélésen veszünk részt vagy zenét hallgatunk, fontos, hogy a legjobb minőségű hangot kapjuk. A HONOR friss tippei ebben segítenek. 

2024. május 15. 16:10

A HUAWEI Pura 70 Ultra a DXOMARK történetének legmagasabb pontszámmal rendelkező kamerás okostelefonja

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 11:30

Újgenerációs, sajátmárkás készülékek a Telekomnál

A Telekom május 23-án piacra dobja az újgenerációs, saját márkás készülékeit, a T Phone 2 5G-t és T Phone 2 Pro 5G-t. A telefonok nagyobb teljesítményű processzorral, fejlett kamerarendszerrel és kiváló minőségű kijelzővel érkeznek, hogy optimalizált játék- és streaming-élményt nyújtsanak felhasználóiknak.

2024. május 14. 20:58

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk. Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

2024. május 11. 17:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59