USB-s médialejátszó BluRay helyett

Kiss Ádám Zoltán, 2009. november 22. 12:58

Igazi Full HD 1080p felbontás és digitális hang mellett egy ilyen eszköz lejátssza az összes ismert és népszerű fájlformátumot közvetlenül a tv-n, így korlátlan méretű és mennyiségű HD gyűjteményt halmozhatunk fel a lakás összekábelezése nélkül.

A HD-s anyagokat, filmeket vagy fotókat tárolhatjuk, és sokan tároljuk is, valamilyen USB-s eszközön, hiszen a számítógépből hamar kifolynak ezek a fájlok. Ha már egyszer feltöltöttük őket egy ilyen háttértárra, akkor a legegyszerűbb módja, hogy megnézzük őket, ha rákapcsoljuk egy médialejátszóra. A legelső mediaplayerek még belső winchesterrel működtek, ami nagyon kényelmesnek tűnt. Beépítek egy nagykapacitású merevlemezt és arról nézem a mozit. De jöttek az első gondok. A lejátszó nem abban a szobában volt, mint a számítógép. Az filmek átmásolása körülményes lett hirtelen, a lejátszót állandóan a géphez kellett cipelni egy-egy friss mozifilmért. Ha a kábelezés nem okoz gondot, akkor kiépíthetünk egy UTP vezetéket is a lejátszóig, de ez valljuk be, nem minden lakásban működik, a Wi-Fi pedig a HD filmekhez lassú.


 
Ilyenkor praktikusabb az USB-s megoldás. Egy külső winchesterre vagy egy nagyobb kapacitású pendrive-ra a számítógépből gyorsan kimásolhatók a multimédiás fájlok. Aki sok filmet összegyűjtött már, annak úgyis van valami háttértárolója. A Western Digital egy ilyen megoldást választott a mediaplayereinél. Egy külső USB eszközről azonnal kezdődhet a lejátszás egészen az igazi Full HD-t jelentő 1080p felbontásig. Természetesen bármilyen USB eszközről lehet szó, nem csak pendrive-ról vagy külső merevlemezről, hanem digitális kameráról, videókameráról. A külső USB tárolón levő multimédiás fájlok között a távirányítóval a fotelből keresgélhetünk egy tetszetős, animált menü segítségével. A keresgélésnél a fájlok neve mellett kis bélyegképek is segítik az eligazodást, a fotók miniatűr képei, az albumok fedőlapja vagy a mozifilm kis “plakátja”. A fájlokat nem csak mappákba rendezve láthatjuk. Egyetlen menüpontba gyűjthetjük az azonos típusú állományokat, így ha zenét szeretnénk hallgatni, akkor nem kell a zenefájlokat tartalmazó mappákat egyesével végigjárni. Kategorizálhatunk még az előadó neve, az album címe, a dátum és a műfaj szerint is. A fájlok megtalálását tovább segíti, hogy ezekre az adatokra rá is kereshetünk, sőt még a fájlnév, vagy annak részletére is kutathatunk, ami nagyon kényelmes és gyors is egyben.
 
A külső USB meghajtós megoldással korlátlan számú és méretű kollekciót gyűjthetünk össze magunknak. Ha az egyik winchester megtelt, akkor nem kell ki-be szerelgetnünk egy másikat. Egyszerűen szerezzünk be hozzá egy második, harmadik, stb. meghajtót. Egyszerre két USB-s meghajtót is csatlakoztathatunk, amit a lejátszó egyben képes kezelni, azaz a fájlokról egy közös lejátszási lista készül. Egyszerű ez, mint az egyszeregy. A WD lejátszóit HDMI vagy RCA csatlakozóval kapcsolhatjuk a televízióra, így a legmodernebb HDTV vagy házimozi szetthez és a régebbi TV-khez egyaránt használhatjuk. A fotók, videók és zenék egyszerű és gyors konvertálásához az ArcSoft MediaConvert 2.5-ös szoftverét kapjuk.

Kulcsszavak: médialejátszó

Fogyasztói elektronika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Az LG OLED evo televíziók már a negyedik egymást követő évben kapják meg a környezetbarát minősítést

Az LG 2024-es OLED evo televíziói megkapták a Carbon Trust*  szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről**  és szén-dioxid méréséről***  szóló tanúsítványait, valamint a Société Générale de Surveillance (SGS) környezetvédelmi védjegyét****, amellyel az LG folyamatos ESG-kezdeményezéseit immár negyedik egymást követő évben ismerték el. Az LG legújabb OLED tévéi továbbá kiérdemelték az Intertek újrahasznosítási tanúsítványát*****, amely immár második éve bizonyítja ezen a téren is az LG környezetvédelmi felelősségvállalását.

2024. április 25. 14:53

A Samsung legújabb képernyői az AI TV-k új korszakát hozzák el

A Samsung az Unbox & Discover eseményen mutatta be 2024-es Neo QLED 8K és 4K, valamint OLED televíziókból és hangprojektorokból álló portfólióját. A világ egyik élvonalbeli televíziógyártójaként elismert Samsung idén bevezetett készülékei olyan hatékony, mesterségesintelligencia (AI)-alapú funkciókkal rendelkeznek, amelyek minőségibb otthoni szórakozást kínálhatnak.

2024. április 25. 11:38

A Sony 4 győzelmet ünnepel a 2024-es TIPA Awardson

A Sony büszkén jelenti be, hogy a nagyhírű Technical Image Press Association ismét négy TIPA-díjjal ismerte el a Sony teljesítményét és innovációját. Idén a Sony többek között a "LEGJOBB PROFESSZIONÁLISABB HYBRID KAMERA" elismerést kapta az Alpha 9 III és a "LEGJOBB APS-C EXPERT KAMERA" címet az Alpha 6700 számára.

2024. április 20. 13:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50