Külső adattároló meghajtóból vezeték nélküli hálózati tárolót varázsol az Iomega

Kovács Attila, 2010. január 11. 16:26

Az EMC leányvállalataként működő Iomega cég a CES kiállításon bejelentette az, USB tárolóeszközök hálózatba szervezését szolgáló iConnect Wireless Data Station globális megjelenését. A nagy teljesítményű, ugyanakkor olcsó (mindössze 99,99 dollárba kerülő) eszköz révén az összes USB tárolóeszköz hálózatba szervezhető, hogy a felhasználó az összes fájlját összekapcsolhatja, megoszthatja és elérheti bárhonnan, akár az interneten keresztül is.

Az iConnect Wireless Data Station nem rendelkezik saját tárolókapacitással, hanem lehetőséget ad a felhasználó összes asztali és hordozható USB-tárolóeszközének hálózatra csatlakoztatására. A vezetékes és vezeték nélküli környezetben is használható eszközt a routerhez kell csatlakoztatni, majd egyszerűen rádugni a (tetszés szerinti márkájú) külső USB- vagy USB flash meghajtó USB-csatlakozójára. Ekkor a tárolóeszközök automatikusan felcsatlakoznak a hálózatra és az ott található bármely számítógép számára elérhetőkké válnak, illetve távolról is hozzáférhetők lesznek a világhálón keresztül.

Ezzel az egyszerű beállítással az iConnect Wireless Data Station felhasználói nem csak további tárolóeszközökhöz jutnak a hálózaton a fájlok mentéséhez, megosztásához és használatához, hanem olyan szolgáltatásokat is élvezhetnek, mint az UPnP DLNA minősítésű AV Media Server (amely adatfolyamként képes fényképeket, audio- és videotartalmakat szolgáltatni különféle médialejátszó eszközök számára); a torrentletöltés-kezelő a peer-to-peer kapcsolaton továbbított fájlok felügyeletéhez; az Apple-felhasználókat segítő Time Machine-támogatás; az adatok védelmét szolgáló eszközök közötti replikáció; a hálózati nyomtatószolgáltatások és számos más egyéb.

Az új eszköz az EMC LifeLine szoftvert használja, ezen kívül egy teljes Linux operációs rendszert és egy sor olyan alkalmazást, amelyeket a Windows, Mac és Linux gépek többplatformos támogatásához készítettek. Az iConnect kényelmesen használható felülettel kínálja a médiaszerver- és távoli elérés területén nyújtható összes szolgáltatási újdonságot, hogy a felhasználó mindenhonnan játszi könnyedséggel elérhesse saját adatait: az irodából, otthonról vagy a világ bármely tájáról.

Néhány az iConnect Wireless Data Station értéknövelt szolgáltatásai közül: kényelmes fájlmegosztás, adatmentés és nyomtatókiszolgálás bármely hálózatra kapcsolódó Windows PC, Mac vagy Linux munkaállomásról. Gigabit Ethernet és vezeték nélküli kapcsolat közvetlenül a routerre kapcsolva, vezetékes és vezeték nélküli (802.11b/g/n wireless protocol) konfigurációban. Biztonságos távoli elérés a világ minden tájáról a képek, videoanyagok, fájlok – a csatlakozó USB-meghajtókon tárolt összes anyag – eléréséhez. Kiegészítő szolgáltatásként az iConnect eszköz távolról is elérhető és felügyelhető egy személyre szabott webes címen. Egyszerű bővíthetőség: a tárkapacitás növeléséhez mindössze több vagy nagyobb USB-meghajtókat kell csatlakoztatni. Eszközről eszközre történő replikáció az adatok védelméhez: a csatlakoztatott USB-meghajtók és a hálózat bármely másik megosztott tárolója között megadható egy másolási és/vagy szinkronizálási feladat. Az Iomega rendszerét használva a másoláshoz mindössze meg kell nyomni az iConnect eszköz elején található QuikTransfer gombot. Nyomtatószerver-funkció az intelligens nyomtatómegosztást használva, max. 2 USB-nyomtatóra. Time Machine támogatás az Apple-felhasználók számára az OS X 10.5-ös vagy későbbi változatát használó Mac gépek kényelmes biztonsági mentéséhez. UPnP DLNA minősítésű AV Media Server a fényképek, audio- és videotartalmak adatfolyamként történő eljuttatásához sokféle médiaeszközre, pl. játékkonzolokra (Microsoft Xbox 360, Sony PlayStation 3), audiohíd-eszközökre, iTunes lejátszókra, hálózatra kötött digitális képkeretekre, Iomega ScreenPlay termékekre és számos más egyébre. Diavetítési lehetőség egy integrált segédprogram alkalmazásával, a Cooliris technológiát használva a csatlakozó USB-eszközökön tárolt képek gyors megkereséséhez. Torrentletöltés-kezelő az egyenrangú (P2P-) fájltovábbítás kezelésére külön PC használata nélkül. Képátviteli protokoll (PTP) használata a fényképek érintés nélküli, automatikus átemelésére az iConnect eszköz valamelyik USB-portjára csatlakoztatott digitális fényképezőgépekről.

Az iConnect Wireless Data Station kompatibilis a Windows, Mac OS és Linux operációs rendszerű személyi számítógépekkel. A felület 11 nyelven áll rendelkezésre: angolul, spanyolul, portugálul, franciául, olaszul, japánul, koreai, hagyományos és egyszerűsített kínai nyelven, illetve németül és oroszul. Az új Iomega eszköz februártól az egész világon kapható lesz. Javasolt listaára 99,99 USD / 79 euro. Az eszközre (termékregisztráció esetén) három éves garancia vonatkozik.

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50