Befagyasztott IT-büdzsék és létszámstop

forrás Prim Online, 2010. január 28. 17:52

Egy friss felmérés szerint a katasztrófa utáni helyreállításra, szerverbővítésre és virtualizációra költenek a cégek.

A floridai Sunbelt Software és a bostoni székhelyű ITIC kutatócég 2010-es IT Trend felmérése szerint ebben az évben a vállalatok többsége mérettől és iparági szegmenstől függetlenül informatikai költéseik, illetve IT-szakembergárdájuk szinten tartására fognak törekedni. A megkérdezett cégek egyharmada, 35%-uk válaszolta azt, 2010-ben is ugyanakkora IT-büdzséből gazdálkodnak, mint egy évvel korábban, csak negyedük, 26%-nyian számoltak be növekvő költségvetésről, 15%-uk pedig kevesebb pénzből lesz kénytelen biztosítani a vállalat informatikai infrastruktúráját. Meglepő módon ugyanennyien, 16% válaszolta azt, hogy a 2010-es IT-költségvetésük még nincs jóváhagyva, 8% pedig teljesen bizonytalan a rendelkezésre álló forrásokat illetően.

A felmérés szerint 2010-es évben a vállalatok elsősorban katasztrófa utáni helyreállításra, az üzleti folyamatokat közvetlenül támogató alkalmazások bevezetésére, szerverbővítésre és szerver-virtualizációra fognak költeni.

Az informatikai biztonság továbbra is kiemelt helyen szerepel a cégek stratégiájában, a válaszadók 97%-a szerint ezt a területet nem érinti az IT-költések átalakítása, csökkentése, illetve 36%-uk szerint erre költenek a legtöbbet az év folyamán.

Szerverek: életciklus-növelés és igény szerinti bővítés

A megkérdezettek szerint vállalatuk IT-stratégiájának másik legfontosabb eleme a szerverek üzembiztonságának garantálása. Ezzel együtt azonban 41%-uk szerint a gazdasági válság a szerverek cseréje terén is érezteti hatását, mivel kitolódnak a termék-életciklusok, a cégek későbbre halasztják szerver-beszerzéseiket és tovább használják meglévő eszközeiket. Ugyancsak hasonló arányban, öt megkérdezettből kettő szerint a vállalat igényei alapján inkább csak szerverbővítést végeznek. A válaszadók 18%-a pedig megváltoztatta eddigi szervervásárlási stratégáját és inkább drágább, nagyobb, robusztusabb hardvereket vásárolnak, amelyek tartósabbak, s tovább lehet őket használni. A felmérésben résztvevők 50%-a 1-3 éves szerverekkel rendelkezik, 21%-a 3-4 éves hardverekkel dolgozik, 11%-a 4-5 éves szervereken futtatja alkalmazásait, míg a válaszadók 9%-a használ 5 évnél is idősebb szervert. Az IT-beszerzések átalakulását jól jelzi, hogy a vállalatok mindössze 9%-a vásárolt szervert az elmúlt egy évben.

Már a zöld IT sem trendi

A kutatás egyúttal arra is kereste a választ, hogy jelen gazdasági körülmények között mely témák, illetve feladatok nem foglalkoztatják már, vagy még a vállalatokat. Ezek szerint a felhőszolgáltatások igénybevétele, illetve saját számítási felhő kialakítása a megkérdezett vállalatok alig 4, illetve 7%-ánál prioritás. Hasonlóan nem fontos az informatikai szakembergárda bővítése (5%-nál kiemelt terület), illetve az adatközpontok „zöld” kezdeményezéseinek megvalósítása. Ez utóbbival kapcsolatban a megkérdezettek alig 20%-a válaszolta azt, hogy vállalata már elkezdett foglalkozni vele és csak 4% mondta, hogy a következő 12 hónapban ez lenne cége IT-stratégiájának központjában. A válaszadók 27%-a szerint nem fognak zöld megoldásokat alkalmazni 2010 során, 25%-uk pedig egyelőre még csak tanulmányozza a környezetbarát megoldásokat és TCO, illetve ROI számításokat végeznek ezekkel kapcsolatban.

Csak a szükségesre költsünk!
10-ből nyolc megkérdezett szerint csak akkor szabad az IT-ra költeni, ha az eredmény egy problémamentesen üzemelő infrastruktúra. A második legfontosabb cél, ha már a vállalat beruház az infrastruktúrába, akkor az járjon azonnali költségcsökkentéssel. A harmadik ok, amiért a vállalatok hajlandóak a zsebükbe nyúlni, a hibák és problémák számának csökkentése, míg meglepő módon csupán minden tizedik válaszadó jelölte meg fontos célként azt, hogy a vállalat az IT-technológia terén is lépést tartson a versenytársakkal.

IT-szakemberek: még várat magára a boom

A Sunbelt Software és az ITIC közös felmérése szerint a vállalatok nem tervezik jelentősen bővíteni IT-szakembergárdájukat 2010 során. 47%-uk szeretné fenntartani a jelenlegi létszámot, 25%-uk pedig csak akkor venne fel új szakembert, ha az üzletmenet feltételnül megköveteli. A válaszadók 15%-a pedig még nem is döntött a létszámmal kapcsolatban. Egyetlen vállalat sem jelezte, hogy jelentősen bővítené informatikai szakembergárdáját, mint ahogy arra sem érkezett egyetlen pozitív válasz sem, hogy a cégek visszavennék az előző 12 hónap során elbocsátott alkalmazottaikat.

Kapcsolódó honlap:
www.sunbelt.hu

Kulcsszavak: Sunbelt trend

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38