A DirectX 11 belép a HTPC-kbe is

Kiss Ádám Zoltán, 2010. február 15. 19:42

Az AMD sikeres HD 5000-es szériájának minden savát, borsát élvezhetjük az új HD 5450-es grafikus kártyákkal a kis költségvetésű konfigurációkban és a HTPC-kben is.

Az AMD már a második generációs, 40mm-es gyártástechnológiával gyártott GPU családja a HD 5000-es. Február első napjaiban kiteljesedett az új sorozat, a közép- és felsőkategóriás modellek mellé megjelentek a belépő szintű grafikus kártyák is, az 5450-es grafikus processzor köré építve. A Windows 7 újdonsága, a Microsoft DirectX 11 még csak AMD motoros kártyákkal használható ki teljesen. A DirectX 11-re építve a HD 5450 kiváló videó minőséget és vizuális effekteket produkál igen-igen alacsony, pár wattos (<20 Watt 3D-ben és 8W 2D-ben) fogyasztás mellett. Az 5450-es a 5000-es család első tagja, amely alacsony profillal készült, így a HTPC-k rajongói ezzel a kártyával építhetnek először DX 11-es Windows 7-es megoldásokat. A DirectX 11 újdonsága, a DirectCompute a DX 11 kompatibilis alkalmazások adrenalinja. A CPU-nál gyorsabb GPU bizonyos feladatokat – nem csak grafikus számításokat – átvehet a központi egységtől, tehermentesítve azt. A Windows 7-tel együttműködve például a digitális média fájlok sokkal gyorsabban konvertálhatók vagy akár 24-szeres CFAA is használható.

A HD 5450-es a fedélzeti UVD-nek köszönhetően a CPU-t kihagyva saját maga dekódolja a filmeket, Blue-Ray-t és a HD DVD-t, egyszerre két 1080p HD video folyamot is kezelni tud. A HDMI kimenet a legfrissebb 1.3a verziójú Dolby TrueHD és DTS-HD Master audióval. A HD 5450-es nem játékra készült elsősorban, a 80 stream processzor és a 64 bites belső adatsáv inkább az energiatakarékos működést hozza előtérbe, mintsem az erőforrás igényes 3D-s vizuális világok megvalósítását. Ennek megfelelően a kártyának plusz tápellátásra sincs szüksége, a PCE-E csatlakozón elég energiát kap a működéséhez. Az alacsony profil lehetővé teszi azt is, hogy egész vékony, fekvő házakba is beépíthessük. A kis energia fogyasztás miatt a SAPPHIRE HD 5450-esek csendes, ventilátormentes műtőbordákat kaptak. A fürge működést a DDR3 memóriákkal biztosított. A kártyáinkon 512 vagy 1 GB található, de a Hyper Memory technológiával a grafikus memória a rendszermemória terhére tovább növelhető. Egy 2 GB rammal rendelkező PC esetében az 512 MB-ból 1280-anat, az 1 GB grafikus tárterületből pedig 1792 MB-ot varázsolhatunk.

Kulcsszavak: AMD grafikus kártya

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mennyire vannak biztonságban a jelszóval védett adataink?

Manapság egyre több és egyre nagyobb volumenűek az adatlopások, ráadásul az adatszivárgások egyre többe is kerülnek a szervezetek számára. A technológiai újításoknak köszönhetően a kibertámadások napról napra kifinomultabbak, és a legerősebb jelszót is feltörik. Ennek ellenére továbbra is ez a vállalatok által leggyakrabban használt biztonsági módszer világszerte.

2024. május 3. 09:54

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Az elsők között vezette be Magyarországon a Diagon az SAP felhő alapú megoldásait

Bár a rendszerszintű felhős megoldásokat sok cég még óvatosan kezeli, a labordiagnosztikai reagensek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Diagon Kft. az elsők között vágott bele Magyarországon a valódi, felhő alapú fejlesztésbe, és vezette be az SAP újgenerációs vállalati rendszerét, az SAP S/4HANA-t, melynek bevezetését a Kontron Hungary Kft. végezte. Az elavult, szétaprózódott rendszer egységesítése sztenderdizált folyamatokkal, költséghatékonyan valósulhatott meg adatvesztés nélkül.

2024. április 29. 14:41

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55