Hamis Microsoft vírusirtó terjed

Genda Csongor Zoltán, 2010. február 26. 09:10

A Microsoft közleményben hívta fel az internetezők figyelmét egy hamis, a cég márkajelét hordozó biztonsági szoftver terjedésére.

A redmondi vállalat meg sem lepődött az álvírusirtó felbukkanásán, a cég munkatársai inkább azon csodálkoztak, hogy miért tartott ilyen sokáig, amíg elkészült a másolat. Az alkalmazás megalkotói a Security Essentials 2010 nevet adták terméküknek, és megkezdték annak terjesztését. A Microsoft szerint azonban a kísérteties hasonlóság ellenére is könnyen be lehet azonosítani az álszoftvert, ugyanis az fizetős frissítés letöltésére szólítja fel a felhasználókat, és köztudott, hogy a védelmi program ingyenes az eredeti Windows-t használóknak. A hamis vírusirtó készítői úgy próbálják rávenni az internetezőket az aktiválásra, hogy a regisztrációs adatbank módosítása által hibaüzeneteket jelenítenek meg a képernyőn bizonyos programok indításakor, vagy egyes weboldalak lehívásakor. Ezen kívül azonban egyéb kellemetlenségeket is okoz még az álalkalmazás, például megváltoztatja a háttérképet, és letiltja a Task Manager-t is.
A hackerek célja a hamis vírusirtóval, hogy pénzt csaljanak ki a gyanútlan áldozatokból az értéktelen update-ek letöltése által.

 

Kulcsszavak: security Microsoft vírus

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50