A ma kezdődő kínai újév találkozása az információs társadalommal

Vértes János Andor, 2011. február 3. 11:41

A kínai újév dátuma olyan, mint nálunk a Húsvété, a Hold ciklusától függ, kezdete általában a február 4-hez legközelebb eső Újhold napja, azaz az idén február 3. Mától kezdve 15 napig a Föld népességének egynegyede - földön, égen és interneten - az Újévet köszönti. A Golden Week-nek is nevezett családi ünnep leginkább a most éledező kínai online kereskedelem számára jelenthetne aranyhetet, de nem minden online áruház meri vállalni az ezzel járó logisztikai kihívásokat.

Például a Carrefour China weboldalán azt olvashatjuk, hogy az e-shop mostantól február 9-éig zárva tart...

Ez már azért is furcsa, mert a Carrefourt (és a Wal Martot) épp a napokban büntették meg a hatóságok amiatt, hogy off line boltjaikban nem éppen a meghirdetett (vagy éppen a polcokra kitett) árakat programozták be kasszagépeikbe, s emiatt a Carrefour például arra kötelezte magát, hogy ha valaki ilyen árkülönbséget tapasztal, akkor annak az ötszörösét térítik vissza. Ennek hatására persze a kasszáknál keletkeztek tömegjelenetek: a vásárlók a mibilokkal készített felvételekről keresték vissza az árcédulákat, és azt ott helyben hasonlítgatták össze a számlával.

A logisztika nem csak az arany hetek idején jelent problémát, nem könnyű ebben a kis országban (hacsak a képünkön látható módon nem) megszervezni a gazdaságos kiszállítást, ennek következtében a logisztikai cégek elég jelentős részesedést kérnek az online kereskedelem bevételeiből, egyes becslések szernt ez tavaly elérte a 40 milliárd Eurót.  Nem csoda, hogy egyre több online kereskedelmi cég (pl. a Taobao.com, a Vancl.com vagy a 360buy.com) saját logisztikai hálózat kiépítésébe kezdett.

Mivel a Holdújév családi ünnep, ez a rengeteg ember ebben a hatalmas országban nekiindul az ország másik felébe, s ehhez vonat-, busz- vagy hajójegyet akar vásárolni. Ez természetesen kapható online, pontosabban kapható volt, amíg meg nem telt minden járat. Érdekes módon Kínában nem alakult ki a kurrens jegyek emelt áron történő viszontforgalmazása (vagyis interneten is látható módon nincsenek jegyüzérek), épp ellenkezőleg, a jegyeknél is érvényesül az úgynevezett Miao Sha módszer. A Miao Sha () a másodperc és megölni szavak összetétele, a másodperc megölését azonban nem igazán érezzük telitalálatnak, talán úgy fordíthatnánk, hogy csípd nyakon a pillanatot! Az online árusítóhelyek legtöbbje alkalmazza a módszert, amelynek lényege, hogy teljesen váratlan (vagy akár előre meghírdetett)  időpontokban rövid ideig néhány árucikk hatalmas (olykor 99 százalékos) kedvezménnyel vásárolható meg. Hogy maradjunk a közlekedésnél, például a Tianjin Air minden nap fél egy és egy óra között piacra dob néhány száz repülőjegyet 9 és 99 jüan közötti áron. A válogatásba minden fajta járat bekerülhet, köztük akár a legdrágábbak is. Ha valaki el tudja csípni a megfelelő pillanatot, akkor szinte ingyen utazhat, ha nem, akkor lehet, hogy sehogy, mert se a légiközlekedés, se a vízi vagy a szárazföldi sincs felkészülve az ilyentájt jelentkező igényekre.

A Miao Sha annyira népszerű, hogy ügyes programozók robotokkal próbálják megcsípni a pillanatot, éa bevezették a Miao Ke ( ) szolgáltatást, vagyis amikor némi jutalékért szólnak, hogy most vehetem meg a kinézett terméket nagy kedvezménnyel. Kurrens árucikkeknél akár licittel is összekötik a szolgáltatást, így az kapja, akinek a legtöbbet megér a kedvezmény...

Az online élelmiszerrendelésben korábban nem láttak nagy fantáziát a kínaiak, egyszerűbbnek találták a telefont, ám a kártyás fizetés bevezetésének a lehetősége robbanásszerű változást hozott, tavaly hétszeres forgalomnövekedést könyvelhettek el a készételt forgalmazó e-kereskedők. Sokan a családi ünnepekre is így rendelnek.

Kína tehát ünnepel, 15 napig egyfolytában, mi pedig elkönyvelhetjük, hogy elkezdődött a Nyúl éve, és megnézhetjük a kínai asztrológiával foglalkozó honlapokon, hogy ez mit is jelent nekünk: "Pozitív és ösztönző hatással lesz mindegyikünkre, több országban élénkül a gazdaság, akik tőzsdéznek, azoknak egész évben figyelniük kell, mert a Nyúl esztendejében számolni lehet nagyobb zuhanásokkal. Nagyobb figyelmet kap a kultúra, fantasztikus előadások élvezői lehetünk, és sokkal fogékonyabbá válunk a szépség és a szerelem iránt, mint máskor. A családi kapcsolatok közül érdekes módon lesz, amely már a szakadék szélén táncolt, de új erőre kap, míg lesz, amelynek lejárt az ideje, és nem folytatják tovább."

 

 

 

Kulcsszavak: Kína e-commerce

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

360 fokos felmérést készített az IAB az influencerpiacról

Kik, milyen platformokon és hányan követnek ma influencereket? Mennyire tartják őket hitelesnek, és hányan vásárolnak terméket ajánlásaikra? Milyen típusai vannak az influencertartalmat fogyasztóknak? És a piaci szakemberek vajon mennyire látják hatékonynak az influenceres együttműködéseket?

2024. május 10. 20:41

Csúcstechnológiás cukormonitorozó rendszert vezet be itthon a magyar 77 Elektronika Kft.

A száz százalékban magyar 77 Elektronika Kft. új generációs, folyamatos cukormonitorozó rendszert vezet be itthon. A hazai piacon úttörőnek számító, magyar nyelven működő, egybeépített szenzor-távadó eszköz az eddiginél sokkal felhasználóbarátabb megoldást biztosít a diabéteszesek számára, amely a nap 24 órájában folyamatosan méri a szöveti cukorszintet. 

2024. május 10. 19:25

Toronyház nyolcszögletű prizma kialakítással és vízszintes elhelyezhetőséggel

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. 

2024. május 10. 17:44

Magyar szakember nyerte az International Loyalty Awards „Év Embere” díját

Kecsmár Zsuzsa, az Antavo Loyalty Cloud társalapítója és stratégiai vezetője nyerte idén a nívós „Év Embere” díjat a Dubaiban megrendezett International Loyalty Awards-on.

2024. május 10. 16:00

Az Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány elnyerte a Kyndryl Alapítvány támogatását

A Kyndryl Alapítvány, a Kyndryl filantróp ága bejelentette, hogy a magyarországi Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány egyike annak a hét országból származó 11 nonprofit szervezetnek, amelyek a Kyndryl Alapítvány első támogatási körében adományban részesülnek.

2024. május 10. 14:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36