Félmilliárdos uniós iskolai informatikai fejlesztés Szabolcsban

MTI Sajtóadatbank, 2011. március 29. 08:39

Az Európai Unió támogatásával több mint félmilliárd forint értékű iskolai informatikai fejlesztés valósul meg öt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen, Nyíregyházán, Nagykállóban, Tiszalökön, Kótajban és Ópályiban - közölték az érintett városok, illetve községek projektvezetői.

Az unió által százszázalékosan finanszírozott oktatási beruházások részeként Nyíregyházán, Nagykállóban és Tiszalökön 1016 tanulói és 39 tanári laptopot helyeznek üzembe, míg Kótajban 31, Ópályiban pedig 24 számítógépet használhatnak a diákok a kialakított számítógépteremben az együttesen 128,6 millió forint összegű támogatással megvalósított fejlesztés eredményeként.
Nyíregyházán emellett folyamatban van egy pedagógiai módszertani reformot támogató informatikai infrastrukturális fejlesztés is, amelynek értéke meghaladja a 398 millió forintot. Az úgynevezett "Intelligens iskola" létrehozását szolgáló fejlesztés augusztus végéig valósul meg. Nyíregyháza öt általános iskolájában - a számítógépes rendszer sikeres próbaüzeme után - hétfőn tartották a diák laptopprogram projektzárását.
Az oktatási intézményekben mintegy 78 millió forint összegű uniós forrásból 583 tanulói és 23 tanári laptopot vásárolhattak, illetve kialakíthatták a számítógépes rendszer működéshez szükséges korszerű eszközhátteret is.

Nagykállóban 43,5 millió forint támogatást költhettek a számítógépes fejlesztésre, 379 tanulói és 14 tanári laptop vásárlására. Tiszalökön a kisváros önkormányzata – ugyancsak sikeres pályázata alapján - 7,3 millió forintot fordíthat szoftverek, laptopok, szolgáltatási csomagok és eszközök beszerzésére. Kótajban a hátrányos helyzetű gyermekek tanulási esélyeinek javítására hozták létre az általános iskolai korszerű számítógépes szaktantermét, 14,8 millió forint összegű uniós támogatásból. A projekt részeként kilenc interaktív táblát is vásároltak az oktatási intézménynek. Ópályiban 11 millió forint volt a pályázaton nyert brüsszeli forrás, amelyből 27 iskolai asztali számítógépet, tantermi és szolgáltatási csomagokat, illetve szoftvereket szereztek be 3 gépet a tanárok kaptak). A számítógéptermet pedig az Ópályi Általános Iskola Tanulóiért Közalapítvány alakította ki és bútorozta be saját költségéből, mintegy 600 ezer forintból.
 

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megérkeztek a HMD legújabb nyomógombos telefonjai

Ínycsiklandó tech csemegével készült a Human Mobile Devices (HMD), a ​ vállalat ugyanis épp most mutatta be legújabb kreációját, egy különleges klasszikus telefonokból álló válogatást a Nokia 215 4G, a Nokia 225 4G és a Nokia 235 4G készülékekből. A három kis nyomógombos csoda a szivárvány színeiben érkezik, 23 990 Ft fogyasztó árról indulva.

2024. május 1. 16:10

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja.  A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.

2024. május 1. 13:48

Nagy hatótáv, nagy lehetőségek

A GreenGo, Budapest máig egyetlen teljesen elektromos autómegosztója olyan, nagy hatótávú autókkal bővítette flottáját, amik még egy lépéssel közelebb visznek ahhoz, hogy búcsút mondhassunk a saját autónak.

2024. május 1. 12:03

Stratégiai partnerséget kötött a Continental a DeepDrive-val

A Continental technológiai vállalat stratégiai partnerséget kötött a müncheni székhelyű DeepDrive-val az elektromos járművekhez szükséges alapvető technológiák továbbfejlesztése érdekében. 

2024. május 1. 10:21

Már több millió európai Samsung felhasználó veszi igénybe az új One UI 6.1 frissítéssel érkezett Galaxy AI funkciókat

A One UI 6.1 frissítéssel még több eszközön váltak elérhetővé a Galaxy AI funkciók, amelyekkel a Samsung elsőként a – 2024 februárjában megjelent – Galaxy S24 készülékeket látta el. A szoftverfrissítés a Galaxy S23 FE, Z Fold5, Z Flip5 és Tab S9 szériát érintette, az AI funkciók márciustól egyre több készüléken váltak elérhetővé, amelynek köszönhetően Európa-szerte több millió felhasználó tapasztalja meg a Galaxy AI élményt.

2024. április 30. 19:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14