A jövő vezeték nélküli internetes technológiája zavarhatja a GPS-eket

MTI Sajtóadatbank, 2011. április 7. 08:33

Az Egyesült Államokban várhatóan még az idén elinduló új ultragyors vezeték nélküli (Wi-Fi) internet károsan befolyásolhatja a jelenleg használt globális helyzetmeghatározó rendszerek (GPS) működését - állítják iparági szakemberek.

A több évvel ezelőtt felvetődött technológiai vita azután erősödött fel ismét, hogy az amerikai kormány zöld utat adott a hálózat kiépítésével megbízott LightSquared nevű virginiai
vállalatnak. A kormány elképelései szerint ez a nagysebességű Wi-Fi jelenti majd - egyebek mellett - az olcsó és gyors internet-hozzáférést a vidéken élő amerikaiaknak.

A GPS-t tartalmazó berendezések gyártói viszont azért aggódnak, mert a tervezett hálózat frekvenciája túl közel van a jelenleg használt műholdas rendszer frekvenciájához, így az adótornyok közelében akár használhatatlanná is válhatnak az ilyen navigációs eszközök.

A probléma elsősorban a repülőgépeket, mentőket és az olyan járműveket érinti, amelyek irányításához elengedhetetlen a műholdas navigáció, ráadásul az amerikai légi irányítás is a világháborús radartechnológiáról mostanában készül áttérni a GPS alapú irányításra.

A Szövetségi Távközlési hatóság (FCC) és a LightSquare is kitart amellett, hogy az új rendszer semmilyen zavart nem okozhat műholdas navigációban, az viszont már biztos, hogy a rendszer elindulásáig számos tesztet és hatástanulmányt kell készíteni az új Wi-Fi és a GPS-ek kompatibilitásáról.

MTI

Kulcsszavak: Wi-Fi repülőgép GPS

Fogyasztói elektronika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A CineBeam Q-val újra megkezdi a projektorok forgalmazását Magyarországon az LG

Az LG az elmúlt években nem értékesített projektorokat a magyar piacon, 2024-ben azonban újra visszatérnek a cég otthoni vetítői. Az első modell, ami újra nálunk is kapható, rögtön egy újdonság: a januári CES-en bemutatott LG CineBeam Q, ami egy kompakt, szinte műtárgyként is értelmezhető 4K projektor. A készülék egyelőre kizárólag az LG webáruházában kapható, itt viszont 15% kedvezményt kapnak azok, akik elsőként megrendelik a terméket.

2024. április 30. 16:17

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Az LG OLED evo televíziók már a negyedik egymást követő évben kapják meg a környezetbarát minősítést

Az LG 2024-es OLED evo televíziói megkapták a Carbon Trust*  szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről**  és szén-dioxid méréséről***  szóló tanúsítványait, valamint a Société Générale de Surveillance (SGS) környezetvédelmi védjegyét****, amellyel az LG folyamatos ESG-kezdeményezéseit immár negyedik egymást követő évben ismerték el. Az LG legújabb OLED tévéi továbbá kiérdemelték az Intertek újrahasznosítási tanúsítványát*****, amely immár második éve bizonyítja ezen a téren is az LG környezetvédelmi felelősségvállalását.

2024. április 25. 14:53

A Samsung legújabb képernyői az AI TV-k új korszakát hozzák el

A Samsung az Unbox & Discover eseményen mutatta be 2024-es Neo QLED 8K és 4K, valamint OLED televíziókból és hangprojektorokból álló portfólióját. A világ egyik élvonalbeli televíziógyártójaként elismert Samsung idén bevezetett készülékei olyan hatékony, mesterségesintelligencia (AI)-alapú funkciókkal rendelkeznek, amelyek minőségibb otthoni szórakozást kínálhatnak.

2024. április 25. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14