Új módszer az agy összetettségének feltérképezésére

MTI Sajtóadatbank, 2011. április 12. 19:57

Egy lépéssel közelebb vannak brit tudósok az agy számítógépes modelljének kifejlesztéséhez, miután elsőként találtak módszert arra, hogy egyidejűleg térképezzék fel az agy idegsejtjeinek kapcsolódását és funkcióját.

A Nature tudományos magazinban vasárnap közzétett tanulmányukban a brit University College London kutatói leírták egereknél kialakított technikájukat, amely lehetővé tette számukra, hogy a neuronok funkciójáról szerzett információkat egyesítsék a kapcsolódásaikra vonatkozó részletekkel.

Az idegsejtek kapcsolódásainak kibogozása és leírásának lehetősége, valamint annak megfejtése, hogy az információ miként áramlik az agyi áramkörökben, hozzásegítheti a tudósokat annak megértéséhez, hogyan keletkeznek a gondolatok és az érzékelések az agyban. Mindezek megismerése segíthet abban is, hogy az ezen funkciók elromlásához köthető betegségekre, például az Alzheimer-kórra, skizofréniára, szélütésre kezelést találjanak a későbbiekben.

"Amint megértjük az agy különböző rétegeit összekötő idegsejtek feladatát és kapcsolódását, elkezdhetünk kifejleszteni egy számítógépes szimulációt arra, ahogyan ez a rendkívüli szerv működik" - magyarázta Tom Mrsic-Flogel kutatásvezető. A feladat elvégzése azonban évekbe telhet, százmilliárdra becsülik az agyban lévő neuronok számát, melyek mindegyike több ezer másik idegsejthez kapcsolódik.

A mostani tanulmányhoz az agy látókérgére összpontosítottak a kutatók egérkísérleteikben. Az egéragy több ezer neuront és több millió kapcsolódást tartalmaz, melyeket nagy felbontású képalkotó eljárással vizsgáltak és detektálták, hogy az egyes ingerekre mely idegsejtek reagáltak. A későbbiekben ugyanezen agyszövetekből metszeteket készítettek és kis áramerősséggel feltérképezték az idegsejtek szinaptikus hálózatát.

A csoport azt reméli, hogy ezzel a módszerrel leírható egy-egy adott agyterület, például a látókéreg működése.

Kulcsszavak: tudomány

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Feltuningolva, hazai sztárokkal érkezik a Marsra magyar! második évada az RTL-re

A Magyar Telekom és a KMH Film koprodukciójában készült Marsra magyar! című óriási sikerrel futó dokukomédia második évada, május 19-től az RTL-en lesz látható. A Hajnal-Vasad Kft. feltuningolt mindennapjait újabb 7 epizódban ismerhetik meg a tévénézők.  

2024. május 10. 11:28

Európai akciók a kibocsátásmentességért

Az Európai éghajlati paktum 2020-ban jött létre az Európai Bizottság kezdeményezésére. Fontos eszköze annak a célkitűzésnek, hogy 2050-re Európa kibocsátásmentessé váljon, megalakulása óta már több mint tízmillió kilogramm szén-dioxid csökkenéshez járult hozzá.  A Paktum évről-évre különböző akciókat szervez, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésének fontosságára. Ebben az évben többek között fotópályázatot indít a környezettudatos cselekvések bemutatására.

2024. május 10. 09:55

Indul a negyedik nagy digitális kaland

A Digitális Tudásért Alapítvány (DTA), amely szívügyének tekinti a digitális oktatást hazánkban, ismét büszkén rendezi meg 2024. május 23-án, immáron negyedik alkalommal az ország legnagyobb digitális csapatversenyét, a Nagy Digitális Kaland-ot.

2024. május 9. 20:55

Legendás magyar konstruktőrök nyitják meg a School-Computer kiállítást Budapesten

Új helyszínen, a Neumann Társaság Báthori utca 16. alatti székházában mutat be időszaki kiállítást az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány – alapítója, a Neumann Társaság szakmai anyagaira építve – az iskolagépek történetéről. School-Computer – a digitális kultúra megjelenése a közoktatásban a címe a tárlatnak, amely a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával május második felétől október végéig látogatható. A május 17-én, 17 órakor zajló megnyitón a legendás Homelab számítógépek konstruktőrei, Lukács József és Lukács Endre mesélnek a személyi számítógépek hőskoráról. 

2024. május 9. 19:27

3 árulkodó jel, hogy a cég IT csapata már nem versenyképes

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek, a cégek pedig komoly piaci hátrányba kerülhetnek, ha nem tartanak lépést a változással. Az ügyfelek és a munkatársak igényei egyre csak nőnek, a versenytársak szolgáltatásai pedig rövid idő alatt gyorsabbá, kényelmesebbé, átláthatóbbá válhatnak a miénknél. 

2024. május 9. 18:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36