Végéhez közeledik a 30 éves PC ideje?

MTI Sajtóadatbank, 2011. augusztus 13. 12:17

Az írógépek és a bakelitlemezek sorsára juthat egyik tervezője szerint a személyi számítógép, amely épp 30 évvel ezelőtt, 1981. augusztus 12-én került piacra az IBM fejlesztésében.

Mark Dean szerint a PC-k többé már nincsenek a számítástechnika csúcsán. A személyi számítógépek helyére ugyanakkor nem egy másik eszköz, hanem annak a közösségi hálónak a világa lépett, amely épp a PC-nek köszönhette születését - idézte a mérnököt a BBC brit közszolgálati adó honlapja.

Noha annak idején nem az IBM volt az első, amely személyi számítógépet épített, az 1981. augusztus 12-én megjelent 5150-es típus meghatározta a fejlesztés standardjait és dizájnját, mind a mai napig sok modern készülék épül eköré.

"Amikor részt vettem a tervezésben, nem gondoltam, hogy megérem a PC hanyatlását" - fogalmazott Dean, az IBM szakembere, aki a fejlesztés kilenc szabadalmából háromnak birtokosa. Ő már átlépett a "poszt-PC korába", az eszköz, amelyet a leggyakrabban használ, egy táblagép. Úgy véli, a személyi számítógép a jövőben is használatos lesz, de már nem jelenti az innováció motorját, mint annak idején.

A gépek által lehetővé vált interakció az, ami változásokhoz vezet, "egyre világosabb, hogy az újítás nem a gépekben, hanem a köztük lévő közösségi térben virágzik, ahol az emberek és ötletek találkoznak és kicserélődnek" - mondta. Ez az a tér, ahol a számítástechnika a legnagyobb hatással lehet a gazdaságra, társadalomra és az emberek életére" - fűzte hozzá.

Eltérő véleményt fogalmazott meg az 5150-es évfordulója kapcsán a rivális Microsoft, amely szerint "poszt-PC éra" helyett "PC-plusz korszakról" kell beszélni, tekintve hogy 2011-ben várhatóan 400 millió személyi számítógépet adnak el. A komputerek személyi használatának gyakorlata az asztali gépeken túl manapság kiterjed a játékkonzolokra, a mobilokra és más eszközökre. A jövőben több milliárdnyian kapcsolódnak majd az internetre, megtapasztalva a gépekkel való szorosabb kapcsolatot. A PC indította változások még csak most kezdődnek - fogalmazott Frank Shaw, a cég képviselője.

Kulcsszavak: PC

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50