Új orosz táblagép iskolásoknak

MTI Sajtóadatbank, 2011. augusztus 22. 09:21

Iskolásoknak szánt új orosz tábla  PC-t mutatott be Anatolij Csubajsz, a Rosznano nanotechnológiai állami korporáció elnöke Vlagyimir Putyin orosz kormányfőnek, aki a Moszkovszkij Komszomolec című lap szerint ezzel rövid időn belül másodszor vált az élenjáró orosz technológia áldozatává.

A lap értesülései szerint az új táblagépet a tanév elejétől szándékoznak kipróbálni nénány iskolában, de novemberben már kezdik építeni Zelenogradban a gyárat, ahol az "orosz iPad" készül majd.

"Vlagyimir Putyin rövid időn belül második alkalommal válik az élenjáró orosz technológia áldozatává. Nem olyan régen mutatták be neki az iPhone orosz konkurensét, most pedig az orosz "iPad-et". A forgatókönyv ugyanaz: a két gadzset messzemenően nem orosz gyártmány, hanem kínai alkatrészekből szerelik össze. Dizájnja és karakterisztikája alapján egyik sem ér a tengerentúli vetélytársak közelébe sem, mindkettő jóval drágább azoknál, és egyik sem fog vevőre találni" - írta a Moszkovszkij Komszomolec.

A lap szerint az új vívmány színes képernyővel és wifivel rendelkezik, képes videókat és zenét lejátszani. De több mint 70 ezer forintnak megfelelő összeg "egy szerkezetért, amely nem tud mást, mint szövegeket és képeket megjeleníteni", messze túl sok.

Az orosz újság úgy tudja, hogy az orosz "elektronikus tankönyvet" a brit Plastic Logic társaság gyártja majd, amely a Rosznanótól 700 millió dollárt kapott a zelenogradi gyár építésére. "A Plastic Logic első termékének, a Que ProReader elektronikus könyvolvasónak még tavaly piacra kellett volna kerülni, közzétették az árát és megállapodtak tartalomszolgáltatókkal is, de a piacra dobást többször elhalasztották, és végül lemondták. Most a megbukott brit szerkezet orosz fejlesztésként született újjá" - írta a lap.

Az ügy azonban talán nem ennyire sötét. A Plastic Logic ugyanis olyan újítást fejlesztett ki, amely hajlékony képernyők gyártását teszi lehetővé. Mivel a technológia lényegesen olcsóbb az eddigieknél, a brit cég megtörheti az ázsiai cégek monopóliumát a képernyőgyártásban. A Plastic Logic most eladó, és korábbi orosz sajtóértesülések szerint a Rosznano meg akarja vásárolni, ez esetben pedig Oroszország valóban élenjáró technológiákra tehet szert.

Kulcsszavak: Tablet PC

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A DA Drive Analyzer előre jelezni a meghajtó meghibásodásából eredő adatokat fenyegető veszélyeket

A vadonatúj AI-alapú lemezhiba-előrejelző szoftver, a DA Drive Analyzer 2.0 már elérhető az ADM App Centralban, és az ASUSTOR NAS-sal együtt használható, hogy előre jelezze, mikor fog meghibásodni egy meghajtó, így elég időt biztosítva, hogy intézkedni tudj az adatok védelméről.

2024. május 12. 12:01

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk. Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

2024. május 11. 17:10

Toronyház nyolcszögletű prizma kialakítással és vízszintes elhelyezhetőséggel

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. 

2024. május 10. 17:44

Az Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány elnyerte a Kyndryl Alapítvány támogatását

A Kyndryl Alapítvány, a Kyndryl filantróp ága bejelentette, hogy a magyarországi Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány egyike annak a hét országból származó 11 nonprofit szervezetnek, amelyek a Kyndryl Alapítvány első támogatási körében adományban részesülnek.

2024. május 10. 14:26

Bemutatta legmodernebb újításait a Huawei Dubajban

Legújabb, innovatív viselhető-, audió- és irodai okoseszközeit mutatta be a Huawei a Dubajban rendezett nagyszabású nemzetközi eseményén. 

2024. május 8. 18:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36