Intel Xeon E5 alapú alaplap terabájt memóriával

Széll Zoltán, 2011. december 29. 09:49

 Megjelentek a négy csatlakozóaljzatos (Socket 2011) rendszerekhez fejlesztett Xeon E5 processzor és az új lapkán alapuló alaplapok első részletei. Az egyik adat mellbevágó, mivel ebből az derül ki, hogy a négy Xeon E5 processzor összesen 1,5 TB memóriát támogat.

A ma ismert Socket 2011 processzorok két QPI csatornán keresztül csatlakoztathatók két másik proceszorhoz vagy két csatornán keresztül egymáshoz..Ezért az Intel 2012 első felében bevezeti a Xeon E5-4600 sorozatú processzorokat, amelyek kitöltik a rést a fejlett RAS jellemzőkkel rendelkező high-end E7 sorozatú Westmere-EX (10 mag, 30 MB L3 gyorsító-tár) lapkák és a két-csatlakozóaljzatos E5-2600 processzorok között. Az utóbbi processzorok kiválóan használhatók akár műszaki munkaállomásokban, mivel egyidejűleg sok szálat (32) képesek kezelni, ahol a magas magteljesítmény sokkal jelentősebb mint a RAS képesség, vagy az óriási, processzorok közötti sávszélesség. Az E7 sorozatú processzorok négy QPI csatornát tartalmaznak a processzorok közötti adatátvitelhez.

 Minden Socket  2011 processzor három memóriamodult (DIMM) kezel csatornánként, azaz összesen 12-őt (4 csatorna/CPU mag). A négyprocesszoros alaplap ezért összesen 48 memóriamodult támogat. Ha ezt a platformot kiváló folyadékos hűtőrendszerrel kombinálják, akár 1U (43 mm) magas rack fiókba is beépíthető. Több nagy, memórialapkákat gyártó cég jelentett be 32 GB-os LR-DIMM (DDR3-1333) alacsonyfeszültségű, energiatakarékos memóriamodulokat, amelyek mindössze 5 watt energiát igényelnek. Bár egy 1U fiókban 48 memóriamodul (1,5 TB) kicsit soknak tűnik, a fiókból ugyanis több mint 750 watt hőt kell eltávolítani!! Ez még nem minden, mivel  a platform 160 PCIe v3 vezetéket is tartalmaz, ami a bővítő dobozban akár 8 két GPU-s gyorsító bedugaszolását engedi meg. A nyolc folyadékhűtéses OC AMD HD7990 két GPU-s kártya  maximum 15 TFLOPS kétszeres pontosságú lebegőpontos teljesítményt szállít.
 

Kulcsszavak: Intel alaplap

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

A csevegőprogramok térhódításának folyamatát vizsgálta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb kutatása. A hagyományos telekommunikációs eszközök folyamatos visszaszorulása évről évre megfigyelhető, és mára eljutottunk oda, hogy a „– Holnap hívlak. – Melyiken?” –párbeszéd már nem a vezetékes vagy mobiltelefonra vonatkozik, hanem valamelyik csevegőfelületre vagy alkalmazásra.

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

A közösségi média önértékelésre gyakorolt hatásával és a petfluencer jelenséggel foglalkozó témák nyerték az IAB Legjobb szakdolgozat versenyét.

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

A mesterséges intelligencia már érzékelhetően jelentős hatással bír az IT munkaerőpiacra is, így számos változást hozhat magával az idei évben. Bizonyos munkakörök továbbra is keresettek maradnak, összességében azonban csökkenő tendencia figyelhető meg az IT szakemberek foglalkoztatása iránt - a költségcsökkentés és az AI megjelenése átrendeződést hozhat a piacon.

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

A No Fluff Jobs nemzetközi állásportál immár negyedik alkalommal elemzi a magyar, a lengyel, a cseh, a holland és az ukrán technológiai szektorban dolgozó nők fizetését, szakterületeit és készségeit, ám ezúttal más megközelítésből vizsgálta e témát. Elsősorban azt mérte fel, mikor kezdődött a nők érdeklődése e terület iránt, és kaptak-e támogatást céljaik megvalósításához. Az elemzés kitér a nemek közötti megkülönböztetésekre és egyenlőtlenségekre is.

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

Dömping árakkal, a hirdetési felületek leuralásával, tömegesen lehetetlenítheti el a hazai webáruházak működését a kínai e-kereskedő platform, a Temu. A csata még nem dőlt el, sürgős cselekvésre van szükség, különben megsínyli a hazai e-kereskedelmi piac jelentős része – figyelmeztet Szabó László a Growww Digital digitális marketing szakértője.

2024. március 6. 13:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55