A Nemzetbiztonsági Ügynökség a legnagyobb amerikai kémközpont felépítésére készül a semmi közepén

MTI Sajtóadatbank, 2012. március 20. 09:02

Hatalmas kiterjedésű, modern adatközpontot épít az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) a kietlen Utah állambeli Bluffdale-ben, amely eddig csak a mormonokról és a többnejűségről volt híres - írta internetes oldalán a Wired című amerikai folyóirat.

    A modern technológia és hírszerzés szentélye több mint ötször nagyobb lesz a Capitoliumnál, ha elkészül. A 92900 négyzetméteren felépülő, 2 milliárd dolláros, erődített komplexumot számítógépek, hírszerzési szakértők és fegyveres őrök fogják megtölteni, és Utah Adatközpont lesz a neve. Az épület az NSA-nek, a védelmi minisztérium titkosírással, kódfejtéssel foglalkozó részlegének egyik főhadiszállása lesz. A szervezet feladata a külföldi és hazai kommunikáció összegyűjtése és elemzése, valamint az amerikai kormány kommunikációjának, illetve információs rendszereinek védelme. Az NSA neve sokaknak ismerősen csenghet Dan Brown Digitális erőd című bestselleréből, és maga a komplexum is olyan, mintha az író könyve elevenedett volna meg.
    Az adatközpont az NSA megújulásának jelképe és egy kirakó utolsó darabja lesz, s várhatóan 2013 szeptemberében veszik használatba.

    Egy magas rangú, a projektben érintett hírszerzési tisztségviselő elmondta, hogy az NSA hatalmas áttörést ért el a kódfejtés terén az utóbbi években, és ma már hihetetlenül komplex rendszereket képes feltörni. Ennek végeredménye az, hogy "mindenki célpont, aki kommunikál" - véli a tisztségviselő.

    A 2001. szeptemberi 11-ei merényletek után az addig halódó szervezetet több milliárd dollárral tömték meg. Az NSA-t a japánok második világháborús Pearl Harbor-i támadása után hozták létre egy hasonló katasztrófa elkerülése érdekében. Bár a hidegháború után sokáig csak kudarcok jellemezték az ügynökséget ebből a szempontból, az utóbbi időszakban megkezdődött az újjászületés.
    Ennek eredménye egy kétarcú szervezet lett, amely egyfelől hasznos és nélkülözhetetlen feladatokat lát el, másfelől viszont semmibe veszi a magánélethez való jogot, és habozás nélkül hallgattatja le a legszemélyesebb hívásokat, vagy töri fel a magánlevelezéseket. Egy ilyen infrastruktúra pedig csak idő kérdése, hogy mikor válik politikai célok játékszerévé.
    Az NSA digitális ámokfutását nem mindegyik alkalmazottja bírta végignézni.

    Adrienne J. Kinne telefonhívásokat hallgatott le az NSA-nek. Szeptember 11-e után minden szabályt kidobtunk, és elég volt egy olcsó kifogás, hogy megfigyelés alá vegyünk valakit - mondta. "Sokszor tudni lehetett, hogy családtagokkal folytatott beszélgetés fültanúi vagyunk, mert annyira intim, személyes volt a hangnem." Az egész olyan volt, mintha "megtaláltad volna valakinek a naplóját" - tette hozzá.
    William Binney 2001-ben hagyta ott az ügynökséget lelkiismereti okokból. Binney szerint a szervezet megsértette az alkotmányt a komplex lehallgatási rendszer létrehozásával. "De nem törődtek vele. Mindenáron meg akarták csinálni, és hajlandóak voltak bárkit feláldozni, aki az útjukba állt" - magyarázta a férfi.
    "Ennyire vagyunk a börtönőr jellegű totalitárius államtól" - mutatta két ujját egymáshoz közelítve.

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

A közösségi média önértékelésre gyakorolt hatásával és a petfluencer jelenséggel foglalkozó témák nyerték az IAB Legjobb szakdolgozat versenyét.

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

A mesterséges intelligencia már érzékelhetően jelentős hatással bír az IT munkaerőpiacra is, így számos változást hozhat magával az idei évben. Bizonyos munkakörök továbbra is keresettek maradnak, összességében azonban csökkenő tendencia figyelhető meg az IT szakemberek foglalkoztatása iránt - a költségcsökkentés és az AI megjelenése átrendeződést hozhat a piacon.

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

A No Fluff Jobs nemzetközi állásportál immár negyedik alkalommal elemzi a magyar, a lengyel, a cseh, a holland és az ukrán technológiai szektorban dolgozó nők fizetését, szakterületeit és készségeit, ám ezúttal más megközelítésből vizsgálta e témát. Elsősorban azt mérte fel, mikor kezdődött a nők érdeklődése e terület iránt, és kaptak-e támogatást céljaik megvalósításához. Az elemzés kitér a nemek közötti megkülönböztetésekre és egyenlőtlenségekre is.

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

Dömping árakkal, a hirdetési felületek leuralásával, tömegesen lehetetlenítheti el a hazai webáruházak működését a kínai e-kereskedő platform, a Temu. A csata még nem dőlt el, sürgős cselekvésre van szükség, különben megsínyli a hazai e-kereskedelmi piac jelentős része – figyelmeztet Szabó László a Growww Digital digitális marketing szakértője.

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.

2024. február 27. 20:28

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14