Csökkentené a szélessávú internet kiépítésének költségeit az Európai Bizottság

MTI Sajtóadatbank, 2013. március 27. 08:55

Az Európai Unió minden tagállamára kötelező szabályozási javaslattal állt elő kedden az Európai Bizottság: a kezdeményezés 30 százalékkal csökkentené a szélessávú internetes hálózatok kiépítésének költségeit.

A javaslat értelmében a jövőben minden új vagy felújított épületet fel kell készíteni a szélessávú internet kiépítésére. Emellett a bizottság könnyebbé tenné a szolgáltatóknak, hogy "tisztességes és ésszerű" feltételek mellett hozzáférhessenek a már létező infrastruktúrához, és az annak kiépítéséhez szükséges engedélyezési eljárást is egyszerűsíteni szeretné.
 

A bizottság azt a célt tűzte maga elé, hogy 2020-ra minden család és vállalkozás legalább 30 Mbps sebességű internetes hozzáféréssel rendelkezhessen, legalább felük pedig 100 Mbps sebességű internetre fizethessen elő. Ennek költségeit a bizottság szakértői 200 milliárd euróra saccolják, a kedden ismertetett javaslat pedig ennek akár 30 százalékát is megspórolhatóvá teszi - véli a brüsszeli testület.
 

A bizottság szerint a szélessávú internet jelenti a telekommunikációs és digitális egységes piac gerincét, a hálózat kiépülését mégis lassítja a tagállamonként vagy esetleg megyénként, városonként eltérő adminisztratív kötelezettségek rendszere. A mai szabályok ártanak Európa versenyképességének - jelentette ki Neelie Kroes digitális területért felelős uniós biztos.
 

"Mindenki megérdemli a gyors, szélessávú internetkapcsolatot. Fel akarom számolni a bürokráciát, amely ezt megakadályozza. Az Európai Bizottság azt akarja, hogy az emberek gyorsabban és olcsóbban juthassanak széles sávú internethez" - hangoztatta Kroes.
 

A bizottság közleményében kiemeli, hogy jelenleg nincs olyan piaci mechanizmus, amely azt szabályozná, hogy a szolgáltatók hogyan vehetik igénybe más szolgáltatók már létező infrastruktúráját - például egy internetszolgáltató a telefoncégét - sőt egyes tagállamokban ezt a törvények kifejezetten ellehetetlenítik.
 

Egy bizottság forrás arra is rámutatott, hogy az uniós tagállamok kifejezetten kérték, hogy a brüsszeli testület álljon elő egy ilyen javaslattal, ugyanakkor számítanak arra, hogy lesz némi "morgolódás" a tagállamok részéről, hogy "Brüsszel már megint beavatkozik". Ennek ellenére a forrás szerint a tagállamok és az állampolgárok többsége is ezt akarja, és a józan ész is ezt diktálja.
 

Minek a kábelfektetéshez kétszer felásni egy utat feleslegesen? - fogalmazta meg a kérdést a név nélkül nyilatkozó bizottsági tisztviselő.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ilyen volt a magyar rádiók zenei repertoárja 2023-ban

Összesen 103 év és kilenc hónapnyi adást sugároztak a magyarországi rádiók 2023. január 1-jétől december 31-ig – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb kutatásából, amely a magyar rádiók 2023-as zenei repertoárját vizsgálta. A teljes kínálatban a legtöbbet játszott előadó Rúzsa Magdolna volt. Az énekesnőt több mint két és félszer annyiszor hallhattuk, mint a huszadik helyezett Azahriah-t. A tavalyi év legsikeresebb hazai slágere a ValMartól az Úristen, a külföldiek közül Miley Cyrus Flowers című dala volt.

2024. május 3. 18:05

Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

Az akadálymentesség szempontjának egyre fontosabb szerepe van az építészetben, világszerte egyre több vállalat törekszik arra, hogy inkluzív környezetet alakítson ki. A Skanska a befogadás és a fenntarthatóság iránti elkötelezettségével összhangban szintén jelentős hangsúlyt fektet erre. A vállalat az átgondolt tervezés és megvalósítás érdekében együttműködik az Access4you-val azzal a céllal, hogy épületeiben a legmagasabb szintű access4you tanúsító védjegyet szerezze meg. 

2024. május 3. 16:17

Szűkülő piacon bővül a Pepita.hu

A Pepita Group Zrt. hazai bruttó forgalma 30, külfölddel együtt 44 százalékos növekedést mutat az első negyedév eredményei alapján. Kinőtte magát: levetkőzte a csupán baba-mama jelleget, a hazai műszaki és elektronikai területen lévő erős piaci verseny ellenére is e termékkategóriákban Magyarországon 57 százalékos bruttó forgalomnövekedést ért el.

2024. május 3. 14:41

A Xiaomi publikálta a legújabb ESG jelentését

A Xiaomi a napokban közzétette a hatodik ESG (környezetvédelem, társadalmi felelősségvállalás és vállalatirányítás) jelentését. A több mint 80 oldalas dokumentum, amelyet kínai és angol nyelven adtak ki azt az előrehaladást mutatja be, amelyet a Xiaomi és leányvállalatai megtettek az ESG stratégia megvalósítása terén 2023-ban. 

2024. május 3. 13:04

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését. A testület legutóbbi ülésén azt is megállapította, hogy a Balázsék című műsorszám ismét törvényt sértett, amikor a rasszizmusból táplálkozó humorizálásra építette a január 15-i műsor.

2024. május 3. 11:39

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55