Kegyetlenül elbántak egy dél-kínai online leleplezővel

MTI Sajtóadatbank, 2013. július 10. 11:51

Savval öntötték le a dél-kínai Kanton tartomány Hujcsou városának közismert leleplezőjét, aki kritikus online bejegyzéseinek százaival hívta fel magára a figyelmet országszerte. A férfi súlyos sérüléseket szenvedett, jobb szemére megvakult - jelentette a helyi média.

A 47 éves Li Csien-hszin hatéves kisfiával autózott, amikor hátulról nekikoccantak. Miután kiszállt, hárman késsel támadtak rá és először hátulról kénsavval leöntötték, majd csuklójára és jobb szemére is locsoltak belőle. A gyereket nem bántották.
 

Az internet világában leginkább Hujjang O Po néven ismert férfit órákon át műtötték, az orvosok bizonyosan csak a jobb szeme világának elvesztését állapították meg. Azt nem tudják, hogy a keze hogyan fog működni, miután két ujját el kellett távoltani. A marás a hátán a derekától majdnem a bal füléig húzódik.
 

A rendőrség illetékese arról számolt be, hogy kiemelten kezelik az ügyet, és egyelőre nem ismert számukra a konkrét indíték. Keresik az elkövetőket, illetve esetleges megbízójukat.
 

Li teherautósofőr volt, alig több mint egy éve hagyott fel korábbi foglalkozásával és kezdte meg a világhálón a városi elöljárók szennyeseit kiteregetni. Korrupciós ügyeket feltáró és környezetszennyezéssel összefüggő bejegyzései nagy visszhangot váltottak ki, de állítólag voltak olyanok is, akik azt gyanították, hogy a hozzá befutó információkat zsarolásra használja.
 

Felesége a Southern Metropolis Daily című lapnak elmondta, hogy az idén már egyszer figyelmeztették őket, amikor lányuk szobájának ablakát egy téglával betörték. Li posztjában erre válaszul közölte, hogy effajta megfélemlítéssel nem érnek nála célt, akkor már jobb, ha fejbe lövik.
 

Hujjang mikroblogját az interneten kedden meglehetősen sokan keresték fel, hogy kifejezzék együttérzésüket, jókívánságaikat, mielőbbi felépülést kívánva neki.
 

Kínában az elmúlt hónapokban nagy számban jelentek meg online leleplezések, s a hatóságok a nyilvánosság, a közvélemény felháborodása, nyomása következtében vizsgálatok sorát indították. Alacsonyabb és magasabb szintű vezetők tevékenységére terelődött ily módon a figyelem, s a napvilágra került visszaélések, életmódjukat ért bírálat következtében jó néhányuknak kellett megválnia addigi posztjától, esetenként az igazságszolgáltatás elé állnia.

Kulcsszavak: cenzúra Kína blog

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Az LG OLED evo televíziók már a negyedik egymást követő évben kapják meg a környezetbarát minősítést

Az LG 2024-es OLED evo televíziói megkapták a Carbon Trust*  szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről**  és szén-dioxid méréséről***  szóló tanúsítványait, valamint a Société Générale de Surveillance (SGS) környezetvédelmi védjegyét****, amellyel az LG folyamatos ESG-kezdeményezéseit immár negyedik egymást követő évben ismerték el. Az LG legújabb OLED tévéi továbbá kiérdemelték az Intertek újrahasznosítási tanúsítványát*****, amely immár második éve bizonyítja ezen a téren is az LG környezetvédelmi felelősségvállalását.

2024. április 25. 14:53

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Samsung legújabb képernyői az AI TV-k új korszakát hozzák el

A Samsung az Unbox & Discover eseményen mutatta be 2024-es Neo QLED 8K és 4K, valamint OLED televíziókból és hangprojektorokból álló portfólióját. A világ egyik élvonalbeli televíziógyártójaként elismert Samsung idén bevezetett készülékei olyan hatékony, mesterségesintelligencia (AI)-alapú funkciókkal rendelkeznek, amelyek minőségibb otthoni szórakozást kínálhatnak.

2024. április 25. 11:38

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50