Firefox mobil a Telenor kínálatában

forrás: Prím Online, 2013. november 22. 17:25

A hazai okostelefon piacot toronymagas részesedéssel uraló Android mellett – a legfrissebb negyedéves értékesítések alapján – második helyen a Windows Phone platform szolgálja ki a felhasználók igényeit. A vásárlók kegyeiért folyó küzdelembe most egy új szereplő, a Mozilla által fejlesztett Firefox OS is belép, mely a Telenor kínálatában már elérhető.

A 2013 márciusában rendezett Mobile World Congress (MWC) óta a mobilipari szereplőknek és okostelefon felhasználóknak nem feltétlenül a vörös bunájú állat jut eszébe a "róka" szó hallatán, hanem a Mozilla Alapítvány új mobil patformja, amibe a népszerű Firefox webböngésző szellemiségét ültették át.

 

Hazánkban elsőként a Telenor által, 2013 márciusában rendezett Okostelefon Akadémián találkozhatott a nagyközönség az új platformmal. Az új szemléletben született, web (HTML5) alapú operációs rendszer eddig nem látott lehetőségeket kínál mind a fejlesztők, mind a felhasználók számára. Az egyszerű kezelhetőség és fejlesztő-barát környezet mellett a Firefox OS alacsony hardware-igénye (alacsony rendszererőforrás-igénye) lehetővé teszi, hogy kedvezőbb árfekvésű készülékeken is magas szintű felhasználói élményt nyújtson. A Firefox OS sajátossága az adaptív app keresés, amely segít a felhasználók számára leginkább releváns applikációk megtalálásában – a merőben új keresési koncepcióval november 27-én a Telenor Okostelefon Akadémián is megismerkedhetnek az érdeklődők.  Az új platform immáron magyar nyelven is elérhetővé vált, így a Telenor Magyarország is megkezdhette a Firefox OS okostelefonok forgalmazását.

 

 

„A Telenornál a nyílt innovációban hiszünk, amit a Firefox OS szellemisége is képvisel. Aktivitásainkkal Magyarországon elsőként álltunk az új platform mögé. Felismertük a benne rejlő lehetőségeket, amelyekkel akár belépő szintű okostelefonos ügyfeleink gondtalanul élvezhetik az okostelefonok felfedezésének szabadságát. A fejlesztői közösség mozgósításával új, magas színvonalú, hazai tartalmak létrehozását segítettük elő, amelyekkel a nagyközönség számára is vonzóbbá tehettük a mostantól kereskedelmi forgalomban is elérhető új operációs rendszert.” – mondta el Takács Zoltán, a Telenor digitális szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese.

 

A Telenor korábban  pályázatot hirdetett Firefox OS platformon futó applikációk fejlesztésére, melyre rendkívül izgalmas és változatos munkák érkeztek. Díjat érdemelt a Check-in fox közösségi applikáció, a Budapesti menetrend, OwlCalc multi-funkciós kalkulátor, DinoPlayer médialejátszó és az üres pillanatok kitöltésére tökéletes SlidingPuzzle alkalmazás. Ezek mellett a legszínesebb témákban érkeztek applikációk: Csillagtérkép, Hírolvasó, Zászló-totó, Névnaptár, Elsősegély lépésről-lépésre, Pálinkafőző app, Étteremkereső, After-effects képszerkesztő, Ország-konnektor típus határozó, Bibliai idézetek, Stopper és időzítő, AntPaint rajzoló app, Cardy jegyzet tapp, Memória játék és nem maradhatott el a „Trafik vadász” app sem. A pályázatra érkezett appok elérhetőek a Firefox Marketplace Telenor válogatásában!

 

A kártyás csomagban már bruttó 19 989 forintért megvásárolhatü Alcatel One Touch Fire az első Firefox OS készülék, amely a Telenor kínálatában elérhető. Az új készülék és a Firefox platform egyaránt kipróbálható november 27-én a Telenor Okostelefon Akadémia rendezvényén a VAM Design Centerben, ahol a Mozilla Magyar Közösség felé is feltehetik kérdéseiket az érdeklődők.

 

 

Mobiltelefon-készülék ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AI forradalmára fókuszál a HONOR a VivaTech 2024-en

A HONOR bemutatta legújabb AI fejlesztéseit a párizsi VivaTech rendezvényen. Európa egyik legnagyobb tech- és innovációs eseményén a vállalat bemutatta újszerű, készülékalapú mesterséges intelligencia koncepcióját, és a négyrétegű AI stratégiáját. Ezzel együtt bejelentette, hogy a Google Clouddal készülő generatív AI fejlesztése új szintre emeli a felhasználói élményt.

2024. május 22. 19:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17