Átadták az NJSZT 2013. évi kitüntetéseit

forrás: Prím Online, 2013. december 2. 09:29

2013. november 28-án, a 7. Digitális Esélyegyenlőség konferencián, a Gellért Szállóban ünnepélyes keretek között került sor az NJSZT 2013. évi díjainak átadására. A kitüntetéseket Dr. Friedler Ferenc, a Társaság elnöke, a Veszprémi Egyetem rektora adta át.

Kitüntetésben részesültek a következők:

Neumann-díj

A Társaság névadójának emlékét hordozó éremmel 1976 óta évente egyszer azok tevékenységét ismeri el Társaságunk, akik a számítástechnikai kultúra kialakításában, a társadalom informatizálásában értek el jelentős eredményeket és az NJSZT-ben is eredményesen dolgoztak.

2013-ban Neumann-díjban részesült Bőgel György, a Central European University (CEU) Business School professzora.

Bőgel György elismert szakértője az információs társadalom közgazdasági vonatkozásainak, illetve általában az információs és kommunikációs technológiák társadalmi hatásaival foglalkozó kérdésköröknek. Könyveivel, publikációival, előadásaival  nem utolsó sorban pedig rendkívül népszerű blogjával nagy mértékben járul hozzá a hazai számítástechnikai kultúra színvonalának emeléséhez.

Kalmár-díj

Kalmár-díjat azok kaphatnak, akik a számítástudományban, illetve a számítástechnika alkalmazása területén értek el kimagasló eredményeket. A Társaság ezen kitüntetése – melyet szintén 1976 óta adományoz – Kalmár Lászlóról, a Szegedi Tudományegyetem professzoráról, a hazai kibernetikai tudományok megalapítójáról kapta a nevét.

2013. Kalmár-díjasai:

Bohus Mihály, a Szegedi Tudományegyetem oktatója, az Informatikai Történeti Gyűjtemény odaadó gondozója, aki kiemelkedő teljesítményt nyújtott az NJSZT Informatika-történeti Kiállításának létrehozásában; és elévülhetetlen érdemei vannak az Informatika-történeti Múzeum Alapítvány szegedi gyűjteményének megőrzésében is.

Pető Gábor, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont projektvezetője

Pető Gábor nevéhez fűződik az utóbbi évek hazai informatikájának nemzetközi szempontból egyik legjelentősebb eredménye: 2012-ben vezető szerepet játszott abban, hogy a Wigner Fizikai Kutatóközpont elnyerte a CERN által kiírt nemzetközi pályázatot. Az általa vezetett munkacsoport kiemelkedően rövid idő alatt hozta létre a CERN-hez nagysebességű összeköttetésen át kapcsolódó CERN@Wigner Adatközpontot, amely azóta is sikeresen működik.

Dr. Szirmay-Kalos László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Irányítástechnika és Informatika Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára

Dr. Szirmay-Kalos László a számítógépes grafika nemzetközileg is elismert, meghatározó egyénisége. Aktív szervezője az immár hat alkalommal megrendezett és igen sikeres Magyar Számítógépes Grafika és Geometria Konferenciáknak. Munkásságát 200-nál több, túlnyomórészt idegen nyelvű publikáció fémjelzi. Az Executive Committee tagjaként hazánkat képviseli a Eurographics nemzetközi szervezetben.

Tarján-emlékérem

Tarján-emlékérmet az NJSZT azoknak adományoz, akik a számítástechnika oktatásában, népszerűsítésében mutattak kiemelkedő teljesítményt. Tarján Rezső a Társaság első elnöke volt, és az elektronika egyik vezető személyiségének számít.

2013-ban az NJSZT Tarján-emlékéremmel tüntette ki a következőket:

Péter Miklós, a szekszárdi I. Béla Gimnázium tanára

Péter Miklós szervezője, fő felelőse az I. Béla Gimnázium által 2004 óta minden évben megrendezett Neumann János Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék-versenynek.

Pedagógiai innovációs tevékenysége nagyban hozzájárul az informatika népszerűségéhez, az oktatás eredményességéhez. Munkája nagyban hozzájárult ahhoz is, hogy a gimnázium térségi hatókörben „Akkreditált kiváló Tehetségpont” címet nyert el.

Szabó János, a keceli II. János Pál Katolikus Általános Iskola tanára

2007-ben kezdte el a tehetséggondozást az Imagine LOGO- nyelvvel szakköri formában. A szakkörön nem játszanak, de játszva tanítja meg diákjait programozni a teknőssel. Az Országos Logo Versenyen diákjai közül többen is az első tíz helyezett között végeztek az elmúlt években. Oktatási anyagait a tanitobacsi.hu weboldalon publikálja.

Visontay György

Az NJSZT Közoktatási Szakmai közösségének megalakulásától kezdve tevékenyen részt vállal annak munkájában. Mind a mai napig szerkeszti és üzemelteti a Ponticulus.hu weboldalt, amivel az informatika más területekkel való kapcsolatára, lehetőségeire és szépségére hívja fel a figyelmet, ezzel is népszerűsítve az informatika oktatását.

Kemény János-díj

Kemény János-díj a 35 éven aluli fiataloknak adományozható szakmai alkotó- és publikációs tevékenységük alapján. Kemény János a Darthmounth College (USA) professzoraként a BASIC nyelv egyik kifejlesztője és az időosztásos rendszerek egyik úttörője volt.

2013-ban Kemény-János díjban részesül:

Antal Bálint, a Debreceni Egyetem Informatika Kar Komputergrafika és Képfeldolgozás tanszékének adjunktusa

Antal Bálint 2013-ban az Informatikai tudományok doktori iskolájában summa cum laude minősítéssel szerzett doktori címet. 2013 októberétől a University of Cambridge posztdoktori kutatója.. A kutatás során részt vett egy nemzetközileg is versenyképes, a cukorbetegség szemszövődményeit vizsgáló, képfeldolgozás alapú automatikus szűrőrendszer kifejlesztésében. Az általa fejlesztett, a retinán megjelenő mikro-aneurizmák detektálását végző rendszer 2010 óta szerepel az első helyen a Retinopathy Online Challenge versenyen.

Meskó Bertalan, orvosi jövőkutató, Webicina Kft.

Meskó Bertalan a személyre szabott genomika területén szerzett PhD fokozatot. Emellett nemzetközi díjnyertes blogger (Scienceroll.com és MedIQ.blog.hu), a világ első közösségi médiáról és orvoslásról szóló egyetemi kurzusának oktatója (thecourse.webicina.com) a Semmelweis Egyetemen. A Wall Streeten is kiállított Webicina.com orvosi online szolgáltatás alapítója. Rendszeresen tart előadásokat nemzetközi konferenciákon, beleértve a Yale, Harvard és a Stanford Egyetemeket; és a WHO központját is. A Healthspottr.com beválasztotta a Future Health Top 100-as listájába.

Életmű-díj

Több évtizedes szakmai tevékenységének, kiváló eredményeinek és a Társaságért végzett munkájának elismeréseképpen a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Életmű-díjat adományoz Dr Holnapy Dezsőnek és Ivanyos Lajosnak.

AZ NJSZT, az IVSZ és az Infotér közös díja:

Kovács Attila-díj

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT), az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és az Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér) 2013. évben is közösen hirdette meg az „Az év informatikai újságírója” díjat, amelyet az információs társadalom népszerűsítéséért végzett tevékenységért adományoznak.

2013-ban a díjat  Molnár Csaba kapta

Molnár Csaba biológusként doktorált az ELTE-n. Korábban külsős újságíróként számos ismeretterjesztő magazinban publikált tudományos témákkal foglalkozó cikkeket, és több éven át dolgozott az origo.hu tudomány rovatának.

Írásaiban természettudományos és technológiai témákkal foglalkozik. 2008. óta a Magyar Nemzet Hétvégi Magazin mellékletének munkatársa. Törekszik olyan témákat kiválasztani, amelyek közérdeklődésre tarthatnak számot, ugyanakkor alkalmat adnak arra, hogy a technológia lehetőségeit és árnyoldalait egyaránt bemutathassa. Írásainak stílusa elegáns, nyelvezete igényes és közérthető.

Az utóbbi években elnyerte a Semmelweis Egyetem Kopp Mária Média Díját is.

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05