A román kormány megújítási illetéket vetne ki a domainnevek használatára

MTI Sajtóadatbank, 2013. december 7. 08:09

Éves megújítási illetéket vetne ki a bukaresti kormány a .ro végződésű, felső szintű internetes domainnevek használóira - derült ki a szaktárca honlapján közvitára bocsátott határozattervezetből, amelyet a román Hotnews hírportál ismertetett.

Az intézkedés annak a két évtizedes gyakorlatnak vetne véget, amely szerint a Romániának kiutalt felső szintű internetes tartománynevek használtára egyszeri, 63,6 dolláros (14 ezer forint) regisztrációs díj megfizetése ellenében korlátlan időre váltott jogosultságot az, aki elsőként foglalta le az illető elnevezést. A tervezet szerint a domainnevek megújítási díjszabását miniszteri rendelettel, utólag határoznák meg. A Hotnews úgy értesült, a díj nem haladná meg az évi 10 eurót (3000 forint).
 

Gheorghe Serban, a román internetszolgáltatók egyesületének ügyvezetője szerint 1993 óta 710 ezer .ro végződésű doménnevet jegyeztek be a szakhatóság illetékes részlegénél (RoLTD): az igénylők csaknem kétharmada jogi személy volt. A szakember ugyanakkor rámutatott, hogy a kilencvenes években sok olyan tartományt lefoglaltak, amelyeket semmire sem használnak, a legtöbb esetben az illető cég már nem is létezik: a kormányhatározat egyik célja éppen az, hogy ezeket a neveket felszabadítsa. A tervezet indoklása szerint a domainnév-megújítási díj lehetővé teszi majd, hogy a RoLTD javítsa az internetfelhasználók rendelkezésére bocsátott szolgáltatásait és ezáltal jótékony hatással lesz az üzleti szférára.
 

A két évnél régebben bejegyzett .ro domainek használóinak a határozat hatályba lépésétől számítva három hónap áll majd rendelkezésre a regisztráció megújítására. A .ro végződésű felső szintű domainnevekre alkalmanként legalább egy, és legfeljebb két évre lehet majd előfizetni.

Kulcsszavak: Románia domain adó jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59