Csehországot is érinti a németországi adatlopás

MTI Sajtóadatbank, 2014. január 24. 10:30

Csehországi felhasználókat is érint a németországi nagyszabású elektronikus adatlopás. A német informatikai hivatal (BSI) által összeállított listán legalább 138 csehországi e-mail cím és hozzá tartozó jelszó található - közölték cseh biztonsági szakértők csütörtökön Prágában.

"Az ellopott e-mail címek között sajnos elég nagy mennyiségben céges e-mail címek is találhatóak" - mondta Vilém Sládek, a cseh nemzeti informatikai biztonsági hivatal (CSIRT.CZ) szóvivője. "Jelenleg azon dolgozunk, hogy átadjuk a szükséges információkat azoknak a szolgáltatóknak, akik azokat az e-mail szervereket üzemeltetik, amelyeken az ellopott címek regisztrálva vannak" - tette hozzá Sládek.
 

Cseh szakértők szerint az érintett e-mail tulajdonosok közvetlen megszólítása lehetetlen, mert fennáll a veszélye annak, hogy az üzenet a bűnözők kezébe kerülhet. A BSI szerint összesen 16 millió felhasználónévhez - többnyire .de végződésű levélcímhez - és jelszóhoz jutottak hozzá a botvírusokkal. A hivatal becslése szerint Németországban 8 millió ember, a lakosság nagyjából egytizede lehet érintett, de az elkövetők nem csak német e-mail-fiókok adatait szerezték meg.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09