Interszputnyik együttműködéssel fejlődik a hazai távközlés

MTI Sajtóadatbank, 2014. január 24. 12:32

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által szervezett Interszputnyik workshopon csütörtökön aláírt megállapodással Magyarország aktív tagjává vált az Interszputnyik Nemzetközi Űrtávközlési Rendszer szervezet operatív döntéshozó testületének - közölte a fejlesztési tárca.

Az NFM közleménye idézi Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkárt, aki elmondta: a nemzetközi kapcsolatok élénkítése új lendületet ad a hazai távközlési iparágnak. A helyettes államtitkár a konferencia megnyitó előadásában hangsúlyozta, hogy a kormány kiemelten kezeli a magas hozzáadott értéket hordozó iparágak fejlesztésének ügyét, köztük az űriparét. Ennek érdekében 2013 decemberében megkezdődtek a tárgyalások az Európai Űrügynökséggel (ESA) is annak érdekében, hogy Magyarország az ügynökség teljes jogú tagjává váljon.
 

Az eseményen Solymár Károly Balázs aláírta azt a jegyzőkönyvet, amely biztosítja Magyarország számára az Interszputnyik Üzemeltetési Bizottságában való magyar részvételt, így az ország aktív részesévé válhat a szervezet működésének.
 

A közlemény szerint a tanácskozás résztvevői megismerkedhettek azokkal a hazai kis- és középvállalkozások számára megnyíló lehetőségekkel, amelyekkel a szervezet a részes államok kutatói és vállalkozásai közötti együttműködést segíti elő az űrtávközlés területén. A konferencián részt vett és előadást tartott Viktor Vescsunov, az Interszputnyik ügyvezető igazgatója is.
 

Magyarország alapító tagja az 1971-ben létrejött szervezetnek, amely mára huszonhat tagországot tömörít. A szervezet célja az, hogy a tagállamok az űrtávközlési (elsősorban műsorszóró) kapacitásukat együttműködve, egymás hasznára építsék ki és gondozzák. Az Interszputnyik működésének költségeit saját műholdas kapacitásának bérbe adásából, illetve eladásából fedezi, a részes államok tagdíjat nem fizetnek. A nemzetközi szervezetet irányító tanács és üzemeltetési bizottság ülésének idén tavasszal Budapest ad helyt - olvasható az NFM közleményében.

Kulcsszavak: űrkutatás távközlés

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59