Rekordszámú kibertámadás érte tavaly a japán intézményeket

MTI Sajtóadatbank, 2014. február 11. 07:46

Rekordszámú kibertámadást regisztrált tavaly állami és más intézmények ellen a japán NICT (National Institute of Information and Communications Technology) állami informatikai és kommunikációs technológiai intézet.

A kibertámadások nyomon követésének 2005-ös kezdete óta tavaly érte legnagyobb számban támadás a japán intézményeket. "Nő a feltörekvő országokból, valamint a Kínából és az Egyesült Államokból indított kibertámadások száma" - közölte a NICT egyik illetékese.

A NICT egy speciális rendszert dolgozott ki annak megállapítására, hogy a hozzáférési kísérletek a kormányzati és más intézmények kezelésében működő szerverekhez támadásnak minősülnek-e vagy sem. A szervezet 210 megfigyelési pontot üzemeltet ezzel a céllal. A kibertámadások száma a NICT megfigyelési pontjain regisztrált adatok szerint a 2005-ös évi 300 millióról 2010-ben 5,7 milliárdra, 2012-ben pedig 7,8 milliárdra emelkedett, jórészt az üzembe állított szenzorok számának növekedésének köszönhetően.

Miközben azonban a szenzorok száma 2013-ban 1,1-szeresére nőtt, a kibertámadásoké 1,6-szorosára, 12,8 milliárdra.

A tavalyi kibertámadások a DDoS (Distributed Denial of Service) szolgáltatás-elfojtástól kezdve a sérülékeny pontokat kutató előzetes puhatolózásig minden módszert felöleltek.

Az Anonymous hacker csoportnak a japán bálnavadászat miatti fenyegetőzése után a NICT tavaly valóban észlelt is támadásokat egyes kormányzati szerverek ellen.

A NICT nem tett közzé ország szerinti rangsort a támadások földrajzi eredetéről, csak annyit, hogy a legtöbb támadás Kínából és az Egyesült Államokból indult, de növekvőben van az Oroszországból, Brazíliából és a belföldi japán helyszínekről indított támadások száma is. A szervezet rámutatott azonban, hogy a támadások tényleges eredetét nehéz megállapítani, mivel a célra használt személyi számítógépeket távolról is lehet irányítani.

MTI / hirado.hu

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30