Az Intel bemutatta a Xeon E7 v2 processzor családot

Az iparág legfejlettebb technológiája a memória-alapú analitikához

forrás: Prím Online, 2014. február 20. 10:51

Annak érdekében, hogy segítséget tudjon nyújtani a különféle iparágakban – a kiskereskedelemtől a banki szektoron át egészen a szállítmányozásig – működő vállalatok számára az adatok gyakorlatban történő felhasználhatóságához, az Intel Corporation bemutatta az Intel Xeon E7 v2 processzor családot.

 Az analitika használata lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy olyan döntéseket hozzanak, amelyek a bevételeikben és eredményeikben is meglátszanak. Az Intel Xeon E7 v2 processzor család új lehetőségeket kínál a nagy méretű és változatos adathalmazok feldolgozásához és elemzéséhez, illetve olyan információkhoz való hozzáféréshez, amelyre korábban nem volt lehetőség.

 

Azok a vállalatok, amelyek az adatok kiaknázásával jutnak mélyreható üzleti ismeretekhez, rendkívül gazdasági előnyre tesznek szert” – mondta Diane Bryant, az Intel Data Center Groupjának alelnöke és ügyvezetője. „Az Intel Xeon E7 v2 processzor család rendkívüli teljesítménye, memória kapacitása és megbízhatósága lehetővé teszi az IT szervezetek számára, hogy valós idejű elemzéseket készítsenek nagy méretű adathalmazokról annak érdekében, hogy észrevegyék a fontos üzleti tendenciákat, azokból tőkét kovácsoljanak, valamint, hogy új szolgáltatásokat kínáljanak, és növeljék az üzletvitel hatékonyságát.”

 

A „Big Data” (nagyméretű adathalmazok) és az „Internet of Things” (IoT – kb. kommunikáló tárgyak) elképesztő lehetőségeket kínálnak sok vállalkozás számára a bővüléshez, hiszen árbevétel-növelő szolgáltatásokat eredményezhet az ezekből megszerezhető információ. A „Big Data” technológia és a szolgáltatási piac várhatóan évi 27 százalékkal fog bővülni, s eléri a 32,4 milliárd dolláros összbevételt 2017-ig. A növekedés egyik hajtóereje az a mérhetetlen adatmennyiség, amely az IoT-t alkotó, hálózatba kapcsolt eszközöktől származik – ezek számát 30 milliárdra becsülik 2020-ra. A legnépszerűbb technológiákba és analitikai megoldásokba való beruházás is jelentős költségmegtakarítást eredményezhet. Például az Intel IT szervezete közel fél milliárd dollárnyi költségmegtakarítással és árbevétel-növekedéssel számol 2016-ra az analitikai megoldások használatának köszönhetően.

 

 

„Big Data” adatfeldolgozási és analitikai lehetőségek kompromisszumok nélkül

 

Az Intel Xeon E7 v2 processzor család háromszor akkora memória kapacitással rendelkezik, mint az előző generációs processzor család, ezzel pedig sokkal gyorsabb és alaposabb adatelemzést tesz lehetővé. A memória-alapú (in memory) analitika a hagyományos merevlemezek helyett a rendszermemóriában dolgozza fel, és elemzi ki az adathalmazokat, például egy vállalat teljes ügyfél adatbázisát. Ez a módszer egyre nagyobb népszerűségnek örvend a még összetettebb analitika szükségessége miatt.

 

Az iparági elemzésekkel foglalkozó Gartner nevű vállalat várakozásai szerint a közép- és nagyvállalatok 35 százaléka fog memória-alapú analitikát használni 2015-re – ez a szám mindössze 10 százalék volt 2012-ben –, és azt jósolja, hogy a világ legnagyobb 2000 vállalatának legalább 50 százaléka fog memória-alapú számítástechnikai megoldásokat használni ahhoz, hogy további jelentős haszonra tegyen szert a vállalati erőforrás-tervezésbe (ERP) való beruházás révén.

 

Az eBay, a világ egyik legnagyobb és legösszetettebb internetes piaca több mint 50 petabájtnyi (PB) adathalmazt kezel a 100 millió felhasználót meghaladó ügyfélkörrel kapcsolatosan. Az Intel Xeon E7 v2 processzor előzetes tesztelése és az SAP HANA memória-alapú analitikai szoftvere alapján az eBay javuló teljesítményt mutat, és a nagy adathalmazokra való jobb rálátásról számolt be, ami segítséget fog jelenteni az ügyfelek számára történő további bevétel-növekedés biztosításához.

 

Az akár 32 processzort is befogadni képes, processzoronként akár 1,5 terabájtnyi (TB) memóriát biztosító szerverekhez és a max. 15 magos konfigurációkhoz tervezett új processzor család a korábbi generációk átlagteljesítményének kétszeresét hozza. Ezek a fejlesztések segítenek a vállalkozások számára abban, hogy az üzletmenet szempontjából kritikus alkalmazásokat futtathassanak, s ennek eredményeként az ERP, az üzleti folyamatokat támogató rendszerek (BSS) és az ügyfélkezelő rendszerek (CRM) hatékonyabban, alacsonyabb költségek mellett, és rövidebb reakcióidővel üzemeltethetők. Például az ilyen lehetőségekkel felszerelt értékesítési csapat azáltal maximalizálhatja a bevételeket, hogy pontosan meg tudja határozni egy termék értékesítésének legmegfelelőbb időpontját, illetve mondjuk egy olajvállalat jobban meg tudja jósolni, hogy mikor van szükség a fúrótornyai megelőző karbantartására.

 

Az adatkezelés kritikus pontjainak csökkentéséhez az Intel Xeon E7 v2 processzor családba beépítették az Intel Integratált I/O-ját, az Intel Data Direct I/O-t, valamint PCIe 3.0-ás támogatást is nyújt, ezzel pedig a megelőző generáció I/O sávszélességének akár négyszeresét, valamint extra tárhelyet és hálózati kapcsolódási lehetőségeket is képes biztosítani.

 

A rendszer rendelkezésre állási ideje és megbízhatósága továbbra is kulcsfontosságú követelmény az üzletmenet szempontjából kritikus alkalmazások számára. Az Intel Xeon E7 v2 processzor család folytatja az Intel hagyományát, és világszínvonalú megbízhatóságot, rendelkezésre állást és szervizelhetőséget (RAS) garantál. Az Intel Run Sure Technology ideális a vállalkozások szempontjából kritikus fontosságú adatok számára szükséges „99,999%-os” megoldásokhoz, mivel képes lecsökkenteni a tervezett és a váratlan leállások gyakoriságát és költségét.

           

Kiterjedt iparági támogatás

 

A mai naptól kezdődően a világ 21 rendszergyártója több mint 40 olyan platformot fog bemutatni, amely az Intel Xeon E7 v2-es processzor családot használja. A gyártók listája: Asus, Bull, Cisco, Dell, EMC, Fujitsu, Hitachi, HP, Huawei, IBM, Inspur, Lenovo, NEC, Oracle, PowerLeader, Quanta, SGI, Sugon, Supermicro, Unisys és ZTE. Számos analitikaszoftver-forgalmazó is támogatja a Xeon E7 v2 processzor családra épülő platformokat, például: Altibase, IBM, Microsoft, Oracle, Pivotal, QlikView, Red Hat, SAP, SAS, Software AG, Splunk, Sungard, Teradata, TongTech, Vertica és YonYou.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09