Egyre több mobileszköznek veszik nyoma

forrás: Prím Online, 2014. március 27. 18:19

Sokan hagyják el fontos értéktárgyaikat, amelybe most már a mobileszközök, hordozható számítógépek éppúgy beletartoznak, mint a pénztárcánk. A Kaspersky Lab és a B2B International 2013-as „Fogyasztói Biztonsági Kockázatok” felmérése szerint minden hatodik felhasználó veszítette már el laptopját, telefonját vagy tabletjét, és ezekkel együtt a személyes adatokat is.

A laptopok, telefonok és tabletek már régóta pótolhatatlan részei a mindennapoknak, legyen szó munkáról, otthoni filmnézésről vagy egy pihentető olvasásról. De mi van akkor, ha a laptopunk, okostelefonunk vagy tabletünk elveszik vagy éppen megsérül? Mi történik a nyaralást megörökítő fotóinkkal, a gyermekeinkről készült videókkal a régi levelekkel, valamint az online fiókjainkkal? Mi van ha a készülékkel együtt ezek is végérvényesen eltűnnek?

 

 

Az orosz kiberbiztonsági vállalat szerint a mobil eszközök egyre gyakrabban és rendszeresebben vesznek el vagy sérülnek meg, amelyet a tanulmány is alátámaszt. Az elmúlt 12 hónapban a felhasználók csaknem 16 százaléka számolt be arról, hogy érte ilyen jellegű veszteség. Ha közelebbről megnézzük az adatokat kiderül, hogy a felhasználók 9 százalékának javíthatatlanul megsérült, valamint 3 százaléka elvesztette és 4 százalékának ellopták a mobil eszközét.

 

Ezek az adatok megerősítik, hogy a mobil eszközök elvesztése vagy ellopása egyre gyakoribb probléma. Azonban eltekintve az eszköz értékétől, felvetődik a kérdés, hogy milyen adatveszteséggel kell számolniuk a tulajdonosoknak? A vállalat felméréséből kiderült, hogy  a felhasználók az alábbi adatokat tárolják az eszközeiken.

 

Mobil eszközökön tárolt adatok megoszlása

 

·  Személyes fényképek és videók: az okostelefonok 76 százalékán, valamint a tabletek 65 százalékán található.

·  E-mailek és személyes levelek: az okostelefonok 64 százalékán, valamint a tabletek 61 százalékán található.

·  Jelszavak közösségi oldalakhoz és egyéb más fiókokhoz: az okostelefonok 22 százalékán, valamint a tabletek 23 százalékán található.

·  Munkahelyi e-mailek: az okostelefonok 32 százalékán, valamint a tabletek 28 százalékán található.

·  Üzleti dokumentumok: az okostelefonok 20 százalékán, valamint a tabletek 29 százalék található.

·  Pénzügyi információk: az okostelefonok és a tabletek 10 - 10 százalékán található.

 

Összegezve tehát a felhasználók az összes személyes információjukat a mobil eszközeiken tárolják, amelyek  - a válaszadók szerint - sokkal értékesebbek, mint maguk az eszközök. Azonban a vállalat felhívta a figyelmet arra, hogy adatok elvesztésének mértéke nagyon aggasztó. Ugyanis ha ezek rossz kezekbe kerülnek, azoknak akár katasztrófális következményei lehetnek. Gondoljunk csak a bizalmas vállalati információkra vagy a saját e-bank és egyéb jelszavainkra. A vállalat szakértőinek véleménye szerint ezek a kellemetlen pillanatok elkerülhetőek, ha olyan biztonsági megoldást telepítünk az eszközünkre (pl. Kaspersky Internet Security for Android) , amellyel távolról törölhetjük, illetve blokkolhatjuk az adatainkat.

 

Kép: mobiledevicemanager.com; gcn.com

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

2500 oldalnyi Google dokumentum, köztük rengeteg rangsorolási szignál szivárgott ki!

Mintegy 2500 oldalnyi Google dokumentum került nyilvánosságra, melyekben rengeteg rangsorolásra vonatkozó konkrét információi is megtalálható. Sose volt hasonló adatszivárgás a Google-nál. Szuhi Attila, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője mutatja a részleteket.

2024. május 29. 16:00

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52