Onlinekassza: 100 milliós bírság, 10 üzletbezárás

forrás: Prím Online, 2014. május 29. 16:13

Vágujhelyi Ferenc az onlinekassza.hu-nak adott interjújában elmondta, problémát találtak a vizsgált üzletek több mint tizedénél, amikor célzottan ellenőrizték az online pénztárgépek bekötését. Arról is beszélt, milyen módon próbálták eddig kijátszani a rendszert. A hatóság munkatársai 16 ezer célzott ellenőrzést végeztek, 100 milliós értékben szabtak ki bírságot, tíz üzletet zárattak be.

Az év első négy hónapjában mintegy 16 ezer célzott ellenőrzést végzett a NAV a pénztárgépcserével összefüggésben. Ez a szám nem tartalmazza azt, amikor a pénzügyőrök a komplex ellenőrzéseknél vizsgálták a pénztárgépeket is – mondta az onlinekassza.hu-nak a NAV elnökhelyettese. Vágujhelyi Ferenc hozzátette, a vizsgálatok során 1752 alkalommal állapítottak meg valamilyen hibát, vagy hiányt. Több mint 100 millió forint mulasztási bírságot szabtak ki, és tíz üzletet kellett bezáratni a szabálytalanságok miatt.

 

A vezető interjúban közölte, történtek kísérletek a bevételek eltitkolására, de a rendszert úgy építették fel, hogy a beépített intelligencia a lehető legtöbb és legfinomabb elemzést elvégezze emberi beavatkozás nélkül is. Az adatbányászati módszerekkel könnyen megállapítható, ha valakinek nem reális a bevallott forgalma.
 

 

 Vágujhelyi Ferenc, a NAV elnökhelyettese

 

A kasszák műszaki ellenőrzése sem ért véget azzal, hogy megkapták a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal engedélyét. A NAV is vásárol kasszákat, sokszor úgy, hogy a gyártók, forgalmazók nem is tudják, hogy az adóhatóság vette meg a gépet, fedővállalkozásokat használnak erre. A hackerlaborban alaposan átvizsgálják a kasszákat, megpróbálják feltörni – árulta el az alelnök.

 

Miután az online pénztárgéprendszerben hihetetlenül értékes információk halmozódnak fel nap mint nap, ezért nagy erőt fordítanak a védelemre. Egyrészt a fizikai védelemre, másrészt az informatikaira. A szervert a nyílt interneten keresztül nem lehet elérni, így megtámadni sem. A munkatársak kiválasztása, ellenőrzése is stratégiai kérdés. Az óvatosság alapfeltétel, ezért mindenre fel kell készülni – tette hozzá Vágujhelyi Ferenc.

 

Nyitókép: bspl.hu

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

AGV-k: a vezeték nélküli evolúció

Ismerje meg, hogyan emelték a HMS Networks a vezeték nélküli technológiákban szerzett szakértelme és az Anybus termékei a Mercedes-Benz vezető nélküli szállítórendszer (AGV) flottáját egy magasabb szintre.

2024. április 22. 09:55

A Thermaltake bemutatja első Bumblebee (dongó) színű termékét

A Thermaltake, a prémium toronyházak, hűtések, gamer perifériák és nagy teljesítményű memóriák piacán vezető PC-komponens márka bejelentette a The Tower 200 Bumblebee Mini toronyházat, egy új színű változatot a közkedvelt The Tower sorozatban. A Tower 200 egy mini-ITX toronyház függőleges kialakítással és kivételes hűtési hatékonysággal. Bár ez a ház kompakt méretű, egy 4090-es grafikus kártya és egy 280 mm-es radiátor is elfér benne. Az új élénk sárga árnyalat hozzáadásával a The Tower 200 sorozat már hat színben kapható: fekete, Snow, Turquoise, Racing Green, Matcha Green és Bumblebee, így könnyedén kiválaszthatod a stílusodhoz illő The Tower 200-at.

2024. január 2. 12:10

Magyarországon is elkezdték blokkolni az AI robotok hozzáférését a weboldalak

Felmérésünk szerint az 1000 legolvasottabb magyar weboldal nagyjából 1%-a blokkolja a mesterséges intelligencia robotok hozzáférését tartalmaikhoz. Világszinten ez az arány már 20% felett jár, de Magyarországon is növekedés várható.

2023. október 12. 16:11

Gyerekszobától a tanteremig – Két nap a digitális tudatosságért

Mit jelent a digitális szülőség a XXI. században? Hogyan tudjuk online is biztonságban gyerekeinket? Milyen eszközkészlettel tudjuk elősegíteni, hogy élmény legyen a tanulás? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az a kétnapos esemény-sorozat, melyet a digitális tudatosság jegyében szerveznek a Magyar Telekom székházban.

2022. október 13. 12:55

Érik a forradalom az alkalmazásfejlesztésben

Az IT-szektorban tomboló munkaerőhiány nem új keletű probléma: miközben jelenleg az USA-ban közel 1 millió betöltetlen pozíció van a területen, a hazai GDP csaknem 20%-át adó digitális gazdaság a kivándorlással, a kisadózó vállalkozásokat érintő szigorításokkal és az alapfokú oktatás kapcsolódó hiányosságaival küzd. Mindezt tetézi a járvány alatt pánikszerűen felpörgő digitalizációs igény, hiszen nagyságrendileg ötször több megrendelés érkezik manapság a fejlesztő cégekhez. 

2022. október 4. 17:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50