Külföldön nyaralók figyelmébe: leestek a roamingdíjak

MTI Sajtóadatbank, 2014. június 12. 12:33

Július 1-jétől tovább csökkennek az Európai Unió, valamint Izland, Norvégia és Lichtenstein területén a mobiltelefonálás, az SMS-küldés és a mobilinternetezés díjai.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH)szerint az unión belüli barangolás esetén a kezdeményezett hívásindítás díja majdnem 18 százalékkal, a fogadott hívásoké mintegy 27 százalékkal, az SMS-küldéseké pedig 23 százalékkal csökken. A legnagyobb mértékben a külföldről lebonyolított adatforgalom kiskereskedelmi ára csökken: egy megabájtnyi adatforgalomért a jelenlegi 171,5 forint helyett 78,3 forintot kell majd fizetni.

A mobiltelefonról indított hívások percenként 91,4 forint helyett 74,4 forintba, a fogadott hívások 26,6 forint helyett 19,5 forintba kerülnek majd, a küldött SMS-ek darabára pedig 30,4 forintról 23,5 forintra csökken. Újdonság, hogy július 1-jétől az előfizetők igénybe vehetik a külföldi célország alternatív szolgáltatóinak hálózatát is az adatforgalmazásra.

 Az NMHH felhívta a figyelmet arra, hogy a külföldi mobilhasználat során egy kis odafigyeléssel az előfizetők jelentős összegeket takaríthatnak meg a mobilszámlán. Utazás előtt érdemes tájékozódni a saját szolgáltató, illetve a célországban működő szolgáltatók roamingdíjairól, mert nagy eltérések is lehetnek.

Az okostelefonokat és táblagépeket érdemes úgy beállítani, hogy ne kapcsolódjanak maguktól a hálózathoz, mert az alkalmazások automatikus frissülése jelentős adatforgalmat generálhat, amely után fizetni kell - figyelmeztet az NMHH.

Az európai uniós rendelet alapján az előfizetők védelmét szolgálja a mobilcégek által alkalmazott automatikus pénzügyi vagy adatforgalmi korlát is. A beállított korlát 80 százalékának elérésekor a szolgáltató tájékoztató SMS-t küld. Amikor a fogyasztó eléri a 100 százalékos szintet, és nem jelzi a szolgáltatónak egyértelműen, hogy tovább kívánja használni az adatroamingszolgáltatást, a szolgáltatás megszakad.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52