Okosotthonok miatt több a mobilelőfizetés

MTI Sajtóadatbank, 2014. október 19. 09:00

A világ mobilszolgáltatóit tömörítő szövetség legfrissebb felmérése szerint ma már több mobileszköz (hagyományos és okostelefon, valamint tablet) van használatban, mint ahányan a földön élnek. A szervezet szerint még van lehetőség a további piacbővülésre. A szövetség adatai szerint a mobilhasználat évente ötször gyorsabban növekszik, mint az emberi populáció.

Az olaszok fele okostelefonon internetezik

Az olaszok szeretnek telefonálni, s a gazdasági válság ellenére sem mondtak le a modern kommunikáció eszközeiről, Európában az elsők között vannak a mobilozásban. A 16 év felettiek 97 százalékának van mobiltelefonja, sokaknak nem is egy. Száz olaszra 109 telefon jut, s ennek ma már több mint hatvan százaléka okostelefon. Leginkább telefonálásra és üzenetküldésre használják a készülékeket, de egyre többen már nem is telefonálnak, hanem közösségi hálókhoz csatlakozva küldenek egymásnak üzeneteket. Harmincmillió olasz – a teljes lakosság fele – okostelefonon internetezik, de a mobilvásárlás, az internetes bankszolgáltatás nem terjedt el annyira, mint máshol.

Németországban a felhasználók egyharmadának legalább két előfizetése van

Németországban is jóval több előfizetést kötnek, mint ahány előfizető van – a felhasználók harmadának legalább két előfizetése van. Újra népszerűek a feltöltőkártyák is, hiszen a németországi szolgáltatók kénytelenek egyre jobban alkalmazkodni az ügyfelek igényeihez, akik egyre kevésbé szeretnék elkötelezni magukat hűségnyilatkozatokkal, miközben, ha egy mód van rá, az ingyenes applikációkat választják a telefonálás helyett. A németországi előfizetők számára talán a legnagyobb kihívás, hogy a sok-sok szolgáltató közül kiválasszák az igazit.

Ukrajnában a hiányos hálózati lefedettség ellenére is gyorsan növekszik a mobiltelefon piac

A legutóbbi felmérések szerint a 45 milliós lakosú Ukrajnában több mint 58 millió mobiltelefon használó van. A legtöbb felhasználó arról számolt be, hogy két SIM kártyával rendelkezik, és felváltva használja őket. A két legnagyobb szolgáltató a mobilpiac nyolcvan százalékát uralja. Az ukránok az alacsony jövedelmük miatt inkább a kártyás csomagok vásárlását részesítik előnyben. Annak ellenére, hogy a hálózati lefedettség Ukrajna területén még rendkívül hiányos, a mobiltelefon-piac gyors tempóban növekszik.

Az ukrán lakosságot érzékenyen érinti a hazai politikai-gazdasági válság, amelynek következtében jelentősen növekedtek a közüzemi díjak és az élelmiszerárak is, ezért az embereknek egyre kevesebb pénzük jut a nem létfontosságú kiadásokra, így a mobiltelefon-előfizetésekre is.

Ukrajnán belül kárpátaljai sajátosság, hogy a határ menti térségben élők előszeretettel veszik igénybe a magyarországi mobiltelefon-társaságok szolgáltatásait, így olcsóbban tudják tartani a kapcsolatot a magyarországi rokonaikkal is.

Charaf Hassan, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem automatizálási és alkalmazott informatikai tanszékének egyetemi docense a Kossuth Rádió Napközben című műsorában arról beszélt, hogy ma már nem csak emberek rendelkeznek mobil-előfizetéssel, hanem eszközök is. Az intelligens otthonok terjedésével ugyanis még inkább emelkedni fognak az ilyen előfizetések. A statisztikák szerint jelenleg körülbelül kétmillió alkalmazás létezik, egy ember azonban kevesebb, mint tízet használ rendszeresen.

A szakértő szerint az egyik fejlődési irány az okos érzékelők terjedése, s leginkább ezek milliárdjai fogják igénybe venni az előfizetéseket és az internethasználatot, hiszen ezek az eszközök is rendelkeznek adatkommunikációs képességgel.

 

Forrás: Kossuth Rádió, Napközben/ hirado.hu

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezek voltak a legnépszerűbb helyek és személyek az online médiában 2023-ban

Politikusok, sportolók, hazai és külföldi hírességek szerepelnek a leggyakrabban említett nevek között, amelyek megjelentek az online médiatérben 2023-ban. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 népszerű médiafelület – televíziós csatornák, újságok, rádiók honlapjai, valamint hírportálok, közösségimédia-felületek, fórumok és blogok – elemzésével azt vizsgálta, kik álltak a hírek és a közbeszéd fókuszában, valamint azt is, hogy hazánk és a nagyvilág helyszínei közül melyek szerepeltek a legtöbbet.

2024. április 23. 19:24

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

Együttműködésre lép a CETIN Hungary és a Pécsi Tudományegyetem

A független, integrált távközlési infrastruktúra-szolgáltató CETIN Hungary Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a jövőben három kiemelt területen működik együtt: a kiberbiztonsági szolgáltatások fejlesztésében, a kutatás-fejlesztési tevékenység színvonalának további emelésében, illetve az építőiparban egyre elterjedtebb és ismertebb építményinformációs modellezéssel (BIM) kapcsolatos kölcsönös tudástranszferben.

2024. április 23. 16:21

Bevállalós ötletekkel versenyeznek a Megoldások a holnapért döntősei

Kiválasztották a legjobb nyolc csapatot a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A jövő oktatása, a fenntarthatóság és a közösségfejlesztés iránt elkötelezett fiatalok megkezdhetik a felkészülést a döntőre. A következő hetekben a csapatok elképzelésük prototípusát alkothatják meg és tesztelhetik működését a mentorok közreműködésével. A diákok a szakértők segítségével készülnek a végső, májusi megmérettetésre, ahol a három legjobb csapat összesen 6 millió forint összértékű Samsung készülékkel bővítheti egyéni és oktatási intézménye eszközparkját.

2024. április 23. 14:44

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50