A Kaspersky szerint 8-ból 1 felhasználó nem hisz a kiberfenyegetésekben

forrás: Prím Online, 2014. november 6. 11:31

Az internethasználók 12 százaléka nem tekinti valóságosnak a kibertámadásokat. Úgy gondolják, hogy a fenyegetés mértékét csupán az intenetetes biztonsági cégek nagyítják fel. Azonban e tévedésük miatt nap mint nap védelem nélkül maradnak, és kockára teszik az adataikat, valamint virtuális életüket. 

A statisztikák szerint még azok sincsenek mindannyian meggyőződve róla, hogy szükségük lenne védelemre, akik egyébként elfogadják, hogy a kiberfenyegetettség valós. Furcsa, de mindössze a válaszadók 22 százaléka tudja elképzelni, hogy ő maga kiberbűnözők célpontja lehet. Pedig a valóságban bárkinek a készüléke felkeltheti a támadók érdeklődését. Még akkor is megtörténhet, ha a tulajdonos nem tárol rajta értékes adatokat és nem végez vele pénzügyi tranzakciókat online, hogy a kiberbűnözők egy számítógépet, okostelefont, vagy tabletet egy bothálózat elemeként használjanak, amely spamet küld szét, DDoS támadásokat hajt végre, vagy adathalász hivatkozásokat terjeszt azonnali üzenetekben és e-mailekben.

 

A felhasználók több mint harmada (34 százaléka) nem aggódik amiatt, hogy az online fiókjai veszélyben lehetnek. Döntően ez jellemző nem csak a személyes közösségi média oldalakra, hanem az online bankfiókokra is, melynek eredményeképpen könnyen a kiberbűnözők ellenőrzése alá kerülhetnek a felhasználók pénzügyei. Azonban sokan teljesen valószínűtlennek gondolják, hogy kibertámadások következtében anyagi veszteségek érhetik – a válaszadók 42 százaléka egyáltalán nincs tudatában, vagy nem aggódik az ilyen jellegű károk lehetősége miatt.

 

 

Az egyik tényező, amelyet nem vesznek figyelembe, hogy ilyen veszteségek nem csupán a bankszámlájuk megcsapolása révén következhetnek be. A malware fertőzések is vezethetnek váratlan kiadásokhoz, ezek közé tartozik az informatikai szakértő költsége, a szoftver újratelepítése, vagy az abból adódó károk, hogy átmenetileg nem elérhető az eszköz. Azon válaszadóknak, akiknek volt már malware a készülékén, 21 százaléka tapasztalt ilyen jellegű költségeket a saját esete kapcsán.

 

A B2B International és a Kaspersky Lab közös felmérés szerint a megkérdezettek 18 százaléka nincs tudatában annak, hogy a nyilvános Wi-Fi hálózatok használata kockázattal jár, mert az ilyen hálózaton továbbított adatokat kiberbűnözők ellophatják. A felhasználók lényegesen nagyobb hányada (30 százaléka) bár tudatában van ennek a veszélynek, mégsem gondolja, hogy aggódnia kellene emiatt. Ugyanakkor a válaszadók 59 százaléka használ nyilvános hálózatot, és 12 százalékuk megadja bejelentkezési adatait a weboldakon, amikor ilyen hálózathoz csatlakozik.

 

Elena Kharchenko, a Kaspersky Lab fogyasztói termékekért felelős vezetője szerint azok az emberek, akik azt hiszik, hogy biztonságban vannak, mert a kiberbűnözőket nem mutatnak érdeklődést irántuk, és békén hagyják őket, egyszerűen nem értik az online fenyegetések természetét. A hackerek általában nem konkrét célpontokat keresnek, hanem össze akarnak szedni annyi áldozatot, amennyit csak lehet. Ezért nagyon kockázatos védelmi megoldás nélkül használni az internetet. 

 

A Kaspersky Internet Security – multi-device 2015 olyan megoldás, amely védelmet jelent a legfrissebb internetes veszélyek ellen, anélkül, hogy akadályozná a felhasználót, vagy lelassítaná az eszközt. Megóvja a Microsoft Windows, Apple OS X és Google Android operációs rendszerű készülékeket. Blokkolja a malware-eket, érzékeli az adathalászatot és a rosszindulatú webhelyeket, figyelmezteti a felhasználót a nem megbízható Wi-Fi kapcsolatok veszélyeire, valamint biztonságos böngészést kínál az Apple iOS-t és a Microsoft Windows Phone-t használók számára. 

 

A szoftvert mi is teszteltük androidos felületen. Az erről íródott tesztet elolvashatják a Letöltés blogon.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tudjuk, hogy kritikus a jelszavak cseréje, de mégsem tesszük meg

Egy friss felmérés szerint bár a lakosság háromnegyede gondolja úgy, hogy meg kell változtatni bizonyos időközönként az online felületeken használt jelszavakat, egyharmaduk nem teszi ezt meg. Sőt, az internetes vásárlók ötöde minden felületen ugyanazt a belépési azonosítót használja. A biztonságos internethasználathoz azonban elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk az ilyen alapvető adatvédelmi beállításokkal. Éppen ezért az OTP Mobil egy edukatív, online információs kampányt indított, melyben gyakorlati, egyszerűen alkalmazható tanácsokkal, tippekkel látja el az internetezőket. 

2024. április 12. 10:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09